Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2014. gada 16. jūnijs

Planšetdatora apskats: Asus Transformer Book T100

Biju saņēmis uz neilgu laiciņu tādu interesantu planšetdatoru kā Asus Transformer Book T100. Tas līdzinās parastam portatīvajam datoram - atlokāms ekrāns un ir pieejama klaviatūra. Bet tam ir viena neliela atšķirība - ir iespējams noņemt nost ekrānu un to izmantot kā pilnvērtīgu planšetdatoru. Un ir arī pieejams pilnvērtīgs cietais disks.

Vispirms nedaudz par tehnisko pusi. Šis planšetdators ir 263x171x10.5 mm liels un 550 gramus smags. Ja izmanto arī pievienoto klaviatūru, tad visas iekārtas biezums uzreiz palielinās par 13 mm un svars pieaug par 520 gramiem. Tā ekrāns ir 10.1" liels ar 1366x768px lielu izšķirtspēju. Pašu datoru darbina Intel Atom procesors un Intel HD grafiskais procesors. Operatīvā atmiņa var būt tikai 2GB apjomā. Kā datu uzglabāšanu var izmantot iebūvēto 32 GB vai 64 GB eMMC atmiņu savienojumā ar ASUS WebStorage makoņglabātuvi. Bet ir arī iespējama klaviatūra ar iebūvēto 500 GB lielu cieto disku.
Lietojot šo aparātu kā planšetdatoru, tam ir pieejams 1 USB ports un 1 miniHDMI savienojums. Ir pieejama arī vieta microSD kartes pievienošanai. 
Datu pārraides ziņā šis dators atbalsta bezvadu a/g/n standartus un ir arī pieejams Bluetooth v4.0. Bet diemžēl nav iespējams ievietot SIM karti, lai varētu izmantot mobilā interneta iespējas.
Pašam planšetdatoram ir arī iebūvēti stereo skaļruņi, kas darbojas gan planšetdatora, gan arī portatīvā datora režīmā. Ir arī pieslēgvieta, kurā var pievienot parastās austiņas.
Aparātam ir tikai 1 kamera - priekšpusē atrodas 1.2 MP kamera.
Oficiāli darbošanās ilgums tiek noteikts kā 11 stundas, bet praktiski man izdevās to palietot apmēram 8 stundu ilgumā.

Pats planšetdators bija veidots no glancētas plastmasas. Izskatījās tas ļoti skaisti, bet bija uzreiz manāms sliktums šādam korpusam - pēc lietošanas uz tā korpusa uzreiz ir redzami pirkstu nospiedumi. Gandrīz sanāk, ka pēc katras lietošanas ir jānotīra ne tikai nopirkstotais ekrāns, bet arī datora korpuss.
Manās rokās nonākušajā datorā bija Intel Atom procesors ar 2 GB lielu operatīvo atmiņu, 32GB eMMC atmiņu un 500 GB lielu cieto disku, kas iebūvēta klaviatūrā. Un to visu darbina Windows 8.1 Pro.

Lietot šo planšetdatoru var tikai 2 veidos - kā parastu planšetdatoru vai kā normālu portatīvo datoru. Bet ir nelielas problēmas lietošanā kā portatīvo datoru - ekrānu nebija iespējams pietiekami tālu atliekt, lai to būtu ērti lietot.
Pats ekrāns ir glancēts un tas mazliet sagādāja problēmas - pēc kāda lietošanas laika uz ekrāna jau bija pilns ar maniem pirkstu nospiedumiem un švīkājumiem. Arī dienas gaismā ārpus telpām nebija īpaši labi to lietot, jo atspīd apkārtējās vides gaisma.

Šim modelim komplekta nāca arī normāla klaviatūra ar iebūvētu cieto disku, kas palielināja datu saglabāšanai pieejamo vietu. Pievienojot planšetdatoru klāt pie klaviatūras, uzreiz tika arī pievienots cietais disks, gluži kā parasts USB disks. Ja tajā brīdī datora klaviatūru pielika pie auss, tad bija iespējams arī dzirdēt, ka mazliet dūc šis disks.  Bet, lietojot ikdienā, tas nemaz nebija manāms un sadzirdams.
Taustiņu izmēri ir gandrīz normālas klaviatūras taustiņu lielumā un rakstīšana nesagādāja nekādas grūtības. Vienīgi Delete/Home/End/PageUp/PageDown taustiņi bija izmētāti pa klaviatūru, lai aizpildītu tukšās vietas.

Lai sāktu darboties ar šo datoru, sākumā norādīju, ka slēgšos klāt ar savu Microsoft Live kontu. Norādīju savu e-pasta adresi, ievadīju paroli un bija nepieciešams mazliet pagaidīt, kamēr esošais dators tiek nosinhronizēts ar maniem otra datora iestatījumiem. Pēc kāda laiciņa visi iestatījumi bija sinhronizēti un darboties varēja gluži tāpat, kā ar savu otru datoru. Manas iegādātās aplikācijas uzreiz bija pieejamas lejupielādei un pat Desktop režīmā esošā fona bilde bija iestatīta.
Uzsākot darbu ar šo datoru, parādās klasiskais Windows 8 sākumlogs. Planšetdatora režīmā lietošana ir ļoti ērta un pašsaprotama - pavelc ar pirkstu pa labi vai pa kreisi, lai izmantotu sākumekrānu. Vai arī pavelc uz augšu, lai piekļūtu papildus instalētām aplikācijām un programmām, kas netiek attēlotas sākumlogā.
Arī visas Windows 8 aplikācijas strādāja lieliski - gan planšetdatora režīmā, gan arī portatīva datora režīmā.
Mazliet vairāk problēmas sākas Desktop režīmā, jo tad tikt galā tikai ar skārieniem uz ekrāna bija mazliet pagrūti, jo visas izvēlnes, pogas un aizvēršanas logi bija samērā mazi un neērti spiešanai ar pirkstiem.

Lasīt e-grāmatas uz šī datora nebija nekādu problēmu - gan ar DRM aizsardzību aizsargātas e-grāmatas, gan arī bez aizsardzības esošās e-grāmatas, jo, kā jau kārtīgam Windows datoram pienākas, tam varēja uzinstalēt Adobe Digital Editions programmu un tajā lasīt e-grāmatas. Ja uz datora lapas pāršķiršana notiek ar peles vai klaviatūras palīdzību, tad planšetdatorā bija problēmas ar pāriešanu uz nākošo lapu, jo šī programma nav veidota ar skārienjutīga ekrāna atbalstu un ar pirkstu bakstīt pāriešanu uz nākošo lapu bija diezgan problemātiski. Tāda pati problēma ir arī citām programmām, kas nav speciāli veidotas skārienjutīgu ekrānu izmantošanai.
PDF failu lasīšana bija ērta uz šī planšetdatora - ekrāns bija pietiekami liels, lai nesagādātu nekādu problēmu to vertikālā veidā izmatot lasīšanai.
Izmēģināju uz šī planšetdatora arī apgāda Zvaigzne ABC izdotos interaktīvos mācību materiālus. Izdevās gan uzinstalēt, gan arī tos palietot. Nekādu īpašu pārsteigumu šeit nebija un viss strādāja korekti.

Spēļu spēlēšana uz šī planšetdatora bija patīkama un nekādu problēmu nesagādāja - gan vienkāršas un sistēmas resursu neprasošas spēles bija spēlējamas, gan arī autosimulatora Asphalt 8 varēja spēlēt bez jebkādām aizķeršanām. Bet parastās, vecās, Windows spēlītes gan es nemēģināju palaist, jo bija slikta pieredze pat uz daudz jaudīgāka planšetdatora Lenovo Thinkpad Helix.

Mūzikas klausīšanās un video skatīšanās bija baudāma gan izmantojot austiņas, gan arī izmantojot planšetdatora ārējos skaļruņus. Ja mūziku klausījās ar austiņām, tad mūzika skanēja ļoti labi un man ļoti patika. Varēja izbaudīt gan klasiskās mūzikas izpildījumu, gan arī mūziku ar dziļiem basiem un arī parasto pop un rokmūziku. Ja skaņu laiž uz planšetdatora skaļruņiem, arī tad mūzikas skanējums bija labs un patīkams. 
Video skatīšanās arī bija laba. Šis planšetdators spēja atskaņot jebkādu H.264 formāta esošo filmu. Visi video tika atskaņoti ļoti labi un bez jebkādam aizturēm un aizkavējumiem.

Tā kā šim planšetdatoram bija tikai priekšējā kamera, tad to es nemaz neapskatīju. Vienkāršām videosarunām gan jau tā būtu pietiekami laba.
Savukārt bilžu pārlūkošana bija ērta un vienkārša. Krāsas bildēs tika attēlotas ļoti labi un pārlūkošana nekādas grūtības nesagādāja.

Nobeiguma vietā.
Šis planšetdators man patika, bet tomēr nespēja pārņemt mani savā varā. Tas bija ērts lietošanā gan kā planšetdators, gan arī kā portatīvais dators un patika iebūvētais cietais disks. Bet datora jauda likās mazliet nepietiekama, jo dažreiz bija sajūta, ka tas mazliet iebremzējas veicot parastus ikdienas darbus. Arī dažādu atjauninājumu uzinstalēšana un datora pārstartēšana bija krietni ilgāka, nekā ar parasto datoru.
Bet sākšu ar negatīvajām lietām. Vispirms man nepatika planšetdatora glancētais korpuss. Pēc kārtīgas datora palietošanas, viss korpuss bija nosēts ar maniem pirkstu nospiedumiem..
Otra lieta ir planšetdatora svars - kopā ar pievienoto klaviatūru tas jau sver palielu smagumu, kas apkārt ir jāstaipa. Ari biezums šim planšetdatoram nebija pārāk plāns, it īpaši ņemot vērā, ja to pārnēsā kopa ar klaviatūru.
Vēl jāpiemin, ka nav iespējams pievienot SIM karti mobilā interneta izmantošanai.

Visvairāk man šajā planšetdatorā patika pietiekami ilgais darbošanās ilgums.
Kā otro patīkamo lietu varu pieminēt cietā diska pieejamību klaviatūrā - vairs nav jādomā un jāuztraucas par datiem un failiem, jo tagad tos var mierīgi uzglabāt cietajā diskā. Tikai tad klaviatūra vienmēr jānēsā līdzi.
Trešā lieta, kas man ļoti patika šajā planšetdatorā, bija mūzikas klausīšanās - gan ar labām austiņām, gan ari uz datora ārējiem skaļruņiem..

Pats planšetdators bija patīkams un ērts lietošanā. Dateks internetveikalā šo planšetdatoru var nopirkt par apmēram 400 EUR.

Vēlos arī pateikties Microsoft Latvia par piedāvāto iespēju palietot un patestēt šo planšetdatoru.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru