Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

piektdiena, 2012. gada 31. augusts

ASV parādās jauna mobilā maka iespēja. Arī Latvija nestāv uz vietas.

ASV beidzot ir gatava ieviest mobilā maka iespēju. Kaut arī tur jau bijuši vairāki mēģinājumi, neviens risinājums vēl nebija pilnīgu iedzīvojies un ar savu risinājumu paņēmis plašas tautu masas. Pagaidām izskatās, ka kompānija vārdā Isis šajā lauciņa gūs panākumus.

Kādā veidā izpaužas šī e-maciņa padarīšana? Viss ir ļoti vienkārši - ir jābūt mobilajam telefonam (viedtālrunim), kas atbalsta NFC iespēju. Maksāšanai tiek izmantota piesaistītā kredītkarte vai debetkarte un nauda tiek noņemta ar kredītkaršu kompānijas starpniecību. Isis plāno, ka šo savu pakalpojumu viņi palaidīs septembrī. It kā plānots bija gada pirmajā ceturksnī, bet dēļ dažādu drošības pasākumu uzlabošanas, viss ir aizkavējies.

Un ir arī vairāki uzņēmumi, kas piedāvā kaut ko līdzīgi Isis izstrādājumam. Tikai ir viena atšķirība - Isis ir atbalsts no lielākajiem telekomunikāciju operatoriem un arī tas, ka naudas transakciju neveic paši telekomunikāciju operatori, bet gan atbilstošā kredītkaršu kompānija. Un līdz ar to patērētāji uzskatīs, ka tas varētu būt daudz drošāk, nekā ja šo transakciju veiktu paši operatori.

It kā jau ideja pati par sevi nav nekāda sensācija. Pirms kāda laika BBC raidījumā Click tika rādīts pasākums (ja nemaldos - festivāls) Lielbritānijā, kurā varēja iegādāties NFC atbalstošas aproces, kurās ir ieskaitīta noteikta naudas summa, ko esmu ar mieru tērēt. Pieej pie kāda stenda, izvēlies savu preci, pieliec pie nolasītāja savu aproci un par visu esi norēķinājies. Ātri, eleganti un vienkārši!

Arī pie mums, Latvijā, e-maciņa pakalpojums sāk attīstīties. Protams, ne jau ar telefona starpniecību, bet gan ar skolēna e-talona starpniecību. Kādu laiku atpakaļ tika ziņots, Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas satiksmi izdos jauna parauga e-talonus. Un tos skolēni varēs izmantot arī kā e-maciņus, lai norēķinātos skolas ēdnīcās par pusdienām. Vienīgais šeit skolas vajag aprīkot ar atbilstošu lasītāju un vecākiem ir jāieskaita skolēna e-talonā naudiņa. Ieguvums gan vecākiem, kuri zina, ka bērns tiešām paēdīs skolā, gan arī bērniem, kuriem nebūs jāstaigā apkārt ar naudu.

Bet man labāk patiktu, ja pilnīgāk sāktu izmantot NFC iespēju tieši telefonos. Iesākumā varētu kaut vai atļaut par braukšanu sabiedriskajā transportā norēķināties ar telefona palīdzību - pieliec, noskanē, ievadi kodiņus telefonā un mierīgi brauc! Nav vairs jāatceras par e-talonu nopirkšanu vai papildināšanu. Telefons taču vienmēr ir līdzi! Vai arī, NFC atbalsts ir Narvesen un Plus punkts kioskos uz ielām. Nopērc kādu nieku un norēķinies ar telefona palīdzību. Un nav vairs jāuztraucas par skaidras naudas pieejamību. Apmaksāt būtu vienkāršāk.
Ja šādā veidā sāktu ieviest NFC maksājumus, tad tie ātrāk attīstītos un vairāk cilvēku tos sāktu izmantot. Kā labu alternatīvu kredītkaršu maksājumiem.

Iedvesmas avots: šajā rakstā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru