Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

piektdiena, 2014. gada 1. augusts

Ieteikumi labai pašsajūtai karstā laikā

Gan pašlaik, gan arī vēlāk tiek solīts karsts laiks. Karstā laikā, kad gaisa temperatūra ir virs 28 grādiem, cilvēkiem zūd koncentrēšanās spējas un modrība, gandrīz par trešdaļu var samazināties darbaspējas, kā arī var rasties nogurums un nespēks, kas var novest pie paaugstināta nelaimes gadījumu riska, tāpēc ir svarīgi ievērot dažus nosacījumus, kas var palīdzēt uzlabot pašsajūtu šajā laikā.

  1. Atrast telpu/vietu ar zemāku gaisa temperatūru, kur var aiziet atpūtas pauzē - kafejnīcas, lielveikali vai kādas ēnainas vietas.
  2. Cilvēkam ir jādzer daudz ūdens ne retāk kā ik pēc 30 minūtēm. Vēl labāk lietot minerālūdeni, kam ir paaugstināts sāls daudzums. 
  3. Iespēju robežās atturieties no kafijas - tā ietekmē sirds asinsvadu sistēmu, atūdeņo organismu un karstā laikā pazemina darbaspējas. Arī saldie gāzētie dzērieni atūdeņo organismu un rada papildus slāpes.
  4. Lai remdētu slāpes, labākais dzēriens ir tēja. Vislabāk karstā laikā ir dzert zaļo tēju, jo tā spēj pasargāt ādu no ultravioletajiem stariem. Var dzert arī melno tēju, jo tajā esošais kofeīns uzmundrina.
  5. Karstā laikā uzturā iesaka priekšroku dot augļiem, dārzeņiem un jūras veltēm. Ar dzīvnieku izcelsmes produktiem labāk neaizrauties - lai tos pārstrādātu, organismam nepieciešams daudz enerģijas, kas var izraisīt papildu nogurumu. Sāļi un asi ēdieni noteikti nav sabiedrotie karstā laikā, jo tie aiztur ūdeni, var izraisīt papildus svīšanu un tūsku. Līdz ar sviedriem organisms zaudē sāļus, un, lai tos atgūtu, uztura speciālisti rekomendē sālītu zivi. Pats ideālākais vasaras ēdiens ir zaļumu salāti un aukstās zupas. 
  6. Labs veids, kā atvēsināties darba pārtraukumos, ir roku peldes - izlietnē/ bļodā, kas piepildīta ar vēsu ūdeni, ielikt rokas līdz elkoņiem un paturēt apmēram 2 minūtes. Tas stabilizēs asinsriti un uzlabos pašsajūtu. 
  7. Karstā laikā ieteicams samazināt sportiskas aktivitātes, vai arī atlikt tās uz agrām rīta vai vēlām vakara stundām. Aktīvi kustoties organisms pats ražo siltumu, tāpēc pastāv pārkaršanas draudi. Iecerētās eneģijas vietā būsi nogurusi, jo sportošanas laikā organisms pastiprināti zaudē šķidrumu un tas viss kopumā novājina ķermeni.

Cerams, ka šie daži norādījumi kādam palīdzēs saglabāt veselību diennakts karstajā laikā!

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru