Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2012. gada 17. janvāris

E-grāmatu lasīšana ar Aldiko

Man patīk lasīt. Patīk lasīt grāmatas gan papīra veidā, gan arī elektroniskā veidā. Un, ņemot vērā, ka Zvaigzne ABC ir jau krietnu daudzumu grāmatu saveidojusi arī e-formātā, tad latviski grāmatas lasīt elektroniski vairs nav nekāds šķērslis. Vienīgais šķērslis varētu būt e-lasītāju cenas. Kaut gan pēdējā gada laikā es vairs neesmu tā kārtīgi sekojis līdzi e-lasītāju cenām un izplatībai Latvijā. Iespējams, ka tie tagad ir savairojušies lielos daudzumos un ir pieejami pa normālām naudiņām.
Bet es esmu pārāk slinks, lai apkārt staigātu ar vairākām iekārtām. Tāpēc man patīk, ja arī viedtālrunī varētu lasīt Latvijā izdotās e-grāmatas. Ir tikai viens bet. Šīs grāmatas ir aizsargātas ar Adobe DRM. Un daudzas e-grāmatu lasīšanas programmas tās nespēja apstrādāt un atvērt. Līdz ar to sākās intensīva lasītāju meklēšana, kas atbalstītu Adobe DRM tehnoloģiju. Viena no tādām bija txtr, bet otra - Aldiko. Aldiko lasītājs ir arī mans favorīts, jo ir vienkāršs e-grāmatu importēšanā un lasīšanā. Par txtr lasītāju var lasīt citā rakstā.
Šajā rakstā apskatīšu Aldiko lasītāja programmu un kas tajā ir jādara, lai varētu lasīt ar Adobe DRM aizsargātās grāmatas. Pašu programmu es jau biju pamanījis krietni sen, bet tad vēl tajā nebija iespēja lasīt DRM parakstītas e-grāmatas. Līdz beidzot arī parādījās jaunāka versija ar iespēju norādīt savu Adobe ID un ērti lasīt ar DRM aizsargātās grāmatas. Piebildīšu, ka šajā programmā ir ērts grāmatu plaukts, kurā ir saliktas visas grāmatas. Var arī kārtot pēc autora vai grāmatas nosaukuma, vai arī skatīt sarakstu pēc žanriem. Šeit gan ir jāpiebilst, ka, ja izdevējs nebūs pie e-grāmatas norādījis grāmatas žanru, tas lasītājā automātiski netiks ievietots. Bet to var ievadīt arī pats personīgi savā iekārtā.
Tālāk apskatīšu, kādi soļi ir jāveic, lai uz Android viedtālruņa varētu lasīt šāda veida grāmatas. Bet tas atbalsta arī citus formātus (gan PDF, gan epub). Pamācību esmu taisījis pēc iespējas vienkāršāku, lai plašāks lasītāju loks to varētu izmantot. Tas pat ir publicēts Zvaigznes ABC e-grāmatu sadaļā "Lasītājs palīdz lasītājam".

Priekšnosacījumi:
1. Uz datora jābūt uzinstalētai programmai Adobe Digital Editions .
2. Jābūt piereģistrētam lietotājam (Adobe ID), ar kuru autorizēta Adobe Digital Editions programma datorā.

Reģistrācijas darbības, kas jāveic uz Android telefona:
1. Nepieciešams uzinstalēt no Market programmu Aldiko. Ar to var lasīt gan EPUB, gan PDF failus, kas ir gan aizsargāti ar Adobe DRM, gan neaizsargāti ar Adobe DRM un pieejami brīvai lietošanai un lasīšanai.
2. Pēc programmas uzinstalēšanas nepieciešams aiziet uz Settings un norādīt Adobe Digital Editions lietotājvārdu (Adobe ID) un paroli.

3. Norāda Adobe Digiat Editions lietotājvārdu (Adobe ID) un paroli un nospiež Sign in

4. Pēc veiksmīgas piereģistrēšanas parādās ievadītais lietotājvārds:

Darbības, kas jāveic, lai lasītu ar Adobe DRM aizsargātu e-grāmatu uz Android telefona:
1. Android telefonam jābūt pievienotam pie datora USB diska režīmā.
2. Nepieciešams atvērt programmu Adobe Digital Editions ar e-grāmatām. Programmā būs redzams pieejamais telefons-lasītājs zem nosaukuma Aldiko.

3. Pārvelk nepieciešamās grāmatas uz Aldiko.
4. Aizver programmu Adobe Digital Editions un atvieno telefonu no datora.
5. Uz telefona atver programmu Aldiko. Nospiež uz mājiņas augšējā kreisajā stūrī:

6. Nospiež uz ikonas ar uzrakstu SD card (apakšējā kreisajā stūrī):

7. Atvērtajā logā aiziet līdz ierakstam Digital Editions un ieliek ķeksīti.

8. Nospiež uz pogas Import to Aldiko (1) un tad tiks importētas visas grāmatas, kas tika pārkopētas uz telefonu.

9. Var sākt lasīt grāmatas uz telefona!


Problēmas ar latviešu valodas e-grāmatu lasīšanu nebija. Visas diakritiskās zīmes attēlojās korekti un netika rādīti nekādi ķeburi. Un ir patīkami, ka varu lasīt grāmatas, nestaipot apkārt daudz dažādu lieku smagumu!

13 comments:

  1. Man nesanāca :( visu izdarīju līdz grāmatas pārvilkšanai, bet pieslēdzot ipad neparādījās Aldiko, līdz ar to nebija uz ko pārvilkt. Varbūt ipad cita tehnoloģija?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Diemžēl man Aldiko ir paredzēts tikai Android viedtālruņiem un planšetēm. Ja Tev izdevās uzinstalēt Aldiko uz savas iekārtas, tad vari pamēģināt atvērt e-grāmatas pēc šī apraksta: http://www.buldozers.lv/2012/04/ir-iznakusi-jaunaka-aldiko-versija-ar.html
      Cits variants - mēģināt ar TXTR (http://www.buldozers.lv/2012/01/e-gramatu-lasisana-ar-txtr.html), bet tas pavisam nav parocīgi.

      Ja Tev ir iPad, tad vari mēģināt sekont TXTR aprakstam, jo līdzīgā veidā man izdevās e-grāmatas ielikt iPhone. Bet vari sekot pavisam citam apraksta, Zvaigznes ABC mājaslapā (par Bluefire Reader).

      Lai veicas sākt lasīt!

      Dzēst
    2. Nesanāk, varbūt tā ir Nexus7 problēma? Līdz lejupielādei viss iet kā pa sviestu, bet kad uzspiezu uz import to Aldiko, parādās paziņojums, ka nevar ielādēt failu.

      Dzēst
    3. Ja Tev ir izdevies uz savas planšetes uzinstalēt Aldiko Book Reader, tad es silti ieteiktu izmantot šo aprakstu: http://www.buldozers.lv/2012/04/ir-iznakusi-jaunaka-aldiko-versija-ar.html

      Tur esmu aprakstījis jaunās Aldiko iespējas un arī to, kā ir iespējams pa taisno planšetē vai viedtālrunī ielādēt e-grāmatu.
      Īsumā - vajag no planšetes aiziet pie savām e-grāmatām (piemēram, e-veikalā, kur pirki) un tad pa taisno ielādēt to gramatu planšetē, apejot ielādēšanu datorā.
      Vismaz man tas šķita vienkāršak un ērtāk. Un tas arī darbojas.

      Dzēst
    4. To visu es jau vakar izdarīju, tieši kā Tavā aprakstā, bet mana ierīce failu nevar atvērt :(

      Dzēst
    5. Hmmm, tas izklausās mazliet dīvaini. Pamēģināju vēlreiz uz sava Asus Padfone to ielādēt un man izdevās to izdarīt bez problēmām.
      Tāds neliels un muļķīgs jautājums - vai ir ievadīts un piereģistrēts Adobe ID?
      Jo savādāk man vairs nav nekādu ideju, kas Tev varētu būt par vainu, ka nevari ielādēt e-grāmatas.

      Žēl, ka man pašam nav pieejams Nexus 7. Tad varētu pamēģināt un varbūt atrastu risinājumu.

      Dzēst
    6. ID piereģistrēju jau pašā sākumā :)
      Es varu savu Nexus nogādāt testēšanai :)

      Dzēst
    7. Atsūti savu e-pastu man uz e-pastu. To var atrast manā Blogger profilā.
      Gan jau kaut ko sarunāsim :)

      Dzēst
  2. Man bija līdzīgi kā Sondra ar ķīniešu brīnumu GoClever. Problēma tāda, ka ADE neatpazīst ieslēgto lasītāju kā ārējo datu nesēju (Tavā aprakstā kā SD karti), attiecīgi es iekopēju novilkto pdf failu ierīcē ar copy-paste un tad atvēru caur Aldiko. Secinājums, ka tomēr katra Android ierīce uzvedas savādāk. Uz iphone ar BlueFire izdevās uzreiz, nebija pilnīgi nekādu galvas mežģu. Varbūt ir vēl kāds softs, ar kuru lasīt normāli egrāmatas???

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tagad jau pārsvarā visas Android iekārtas vairs netiek atpazītas ADE kā datu nesējs. Tagad visiem ir jākopē uz Android iekārtas un tad atver ar Aldiko.
      Ja nu gadījumā pieeja pie faila tiek dota ar linka palīdzību, tad to ir iespējams uzreiz importēt Aldiko aplikācijā (tas ir rakstīts "Ir iznākusi jaunāka Aldiko versija ar vēl ērtāku e-grāmatas ielādēšanu").
      Bet pats ļoti neesmu skatījis citus e-grāmatu variantus - līdz atradi šo un tas man patika. Un šis ir viens no retajiem, kurš ir ērti lietojams arī DRM aizsargātu grāmatu lasīšanai.

      Dzēst
  3. paldies autoram par android instrukciju.
    viss sanāca

    AtbildētDzēst