Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2013. gada 15. jūlijs

Apskats: Nokia Lumia 920

Pēc nedēļas Nokia Lumia 620 lietošanas es tiku pie cita Nokia veidotā viedtālruņa - Nokia Lumia 920. Šis viedtālrunis bija krietni lielāks par iepriekš lietoto un arī krietni smagāks. Lai arī tam bija 4.5" liels ekrāns, kas man pašam šķita jau pārāk liels telefona lietošanā, tomēr Nokia veidotais telefona dizains bija veiksmīgi izveidots un man pašam šis viedtālrunis ļoti patika. To bija viegli turēt rokās un arī lietošana ar vienu roku bija samērā ērta.

Pats aparāts bija 130.3 x 70.8 x 10.7 mm liels un tas svēra veselus 185 gramus. Tik smagu telefonu es sen nebiju turējis savās rokās! Ekrāns šim viedtālrunim ir 4.5" liels ar 768 x 1280 px izšķirtspēju. Tāpat kā lielākai daļai viedtālruņu modeļiem, arī šim aparātam bija Corning Gorilla Glass 2 ekrāna aizsardzība. Bet, atšķirībā no citu telefonu ražotājiem, šim modelim bija Nokia veidotais PureMotion HD+ ClearBlack ekrāns. Pēc Nokia teiktā un rakstītā, šai tehnoloģijai jāspēj samazināt atspīdumu ekrānā un jābūt skaidrākam attēlam
Pašam telefonam iekšā atrodas 1.5GHz 2-kodolu procesors ar Adreno-225 grafisko dzini. Šim telefonam pieejamais RAM ir 1 GB apjomā, bet datu glabāšanai ir atvēlēti veseli 32 GB iekšējās atmiņas. Tomēr šim modelim nav iespējams pievienot papildus microSD atmiņas karti. Datu pārraides standartu ziņā šis viedtālrunis atbalsta visus pašreizējos mobilās pārraides standartus, kā GPRS/EDGE, HSDPA un HSUPA. Arī atbalsta Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus. Šim aparātam ir divas fotokameras. Aparāta aizmugurē atrodas 8 MP kamera ar dubulto LED zibspuldzi, autofokusa iespēju,  Carl Zeiss optiku un optisko bildes stabilizāciju. Bet priekšpusē atrodas 1.3 MP izšķirtspējas kamera. Ar aizmugurē esošo kameru var uzfilmēt arī video 1080p kvalitātē, bet ar priekšpusē esošo kameru ir iespējams uzfilmēt video 720p kvalitātē. Un šīs Nokia kameras izmanto PureView tehnoloģiju, kas nodrošina labāku bildes kvalitāti.

Man iedotais telefona modelis bija spilgti dzeltenzaļā krāsā. Kaut gan krāsa darboties ar šo telefonu netraucēja, bet bija nepierasti ieraudzīt un lietot šādu košā krāsā tērpto telefonu. Otra lieta, kas uzreiz ir pamanāma šajā telefonā - ir tā svars. Visi ražotāji mēģina savus viedtālruņus veidot pēc iespējas vieglākus, ko nevarētu teikt par šo telefonu, kas svēra gandrīz 200 gramus.
Kā jau uzticamiem lasītajiem zināms, tad man nepatīk viedtālruņi, kuriem ekrāns ir lielāks par 4.3". Tos ir pagrūti lietot ar vienu roku. Bet šis Nokia telefons bija izņēmums - kaut arī ekrāns bija 4.5" liels, tomēr dēļ šī telefona dizaina, to lietot bija ļoti viegli arī ar vienu roku. Vismaz man tas problēmas nesagādāja.

SIM kartes ievietošana telefonā arī nesagādāja nekādas grūtības - izvelc puļķīti, ieliec SIM kartīti un viss kārtībā. Ieslēdzot telefonu un veicot sākotnējo iestatīšanu, parādās jau zināmie Windows Phone 8 kvadrātiņi. Tos iespējams virzīt uz augšu, uz apakšu, pa labi un pa kreisi. Izmēri šim kvadrātiņam gan ir iespējami tikai trijos veidos - maziņš kvadrāts, lielāks kvadrāts vai paliels taisnstūris visa telefona ekrāna platumā. Un visa darbošanās notiek ritinot to uz augšu vai uz leju. Arī izslēgšana notiek līdzīgā veidā - jānoslidina ekrāns uz leju.

Lai piekļūtu dažādu iestatījumu labošanai un pielāgošanai, atliek ar pirkstu novilkt pa ekrānu uz kreiso pusi un šai sadaļai uzreiz piekļūt klāt. Bet tur ir ne tikai iestatījumi, bet arī visas instalētās programmas un to atbilstošie iestatījumi. Visa informācija tiek attēlota nevis tikai ikonu veidā, bet gan kā garš saraksts, ko arī ir iespējams ritināt gan uz augšu, gan uz leju. Ja ir vēlme, tad savu iecienīto aplikāciju ir iespējams iznest uz sākumekrānu un tad tā nebūs jāmeklē pa garo sarakstu.
Paša viedtālruņa iestatījumi daudz neatšķiras no pašreiz tirgū esošo aparātu iestatījumiem. Arī šajā aparātā ir iespējams mainīt zvana un brīdinājuma signālus, gan norādīt un mainīt mobilos un interneta tīklus, gan arī visus savus mobilās dzīves kontus. Tikai, atšķirībā no Android viedtālruņiem, šajā aparātā nav iespējams dažādiem e-pasta kontiem norādīt dažādus skaņas signālus - ir pieejams tikai viens skaņas signāls vai arī nekāds signāls un tas darbojas uz visiem paziņojumiem vienādi. Līdzīgi ir arī ar modinātāja skaņu - nav iespējams norādīt savādāku zvana skaļumu. Vismaz es nemācēju to atrast.

Kā jau tas tagad ir pierasts Windows Phone 8 viedtālruņos, arī Nokia Lumia 920 ir pieejama Microsoft izstrādātā Ofisa mobilā versija ar mobilo Word, Excel un arī PowerPoint. Un nevajag vairs domāt un meklēt kādu alternatīvu risinājumu, ar kura palīdzību varētu lasīt un rediģēt Ofisa dokumentus. Tikai ir nepieciešams pieslēgties ar savu Windows Live kontu. Un tad Microsoft mākoņservisā varēsi glabāt visus savus dokumentus.
Arī rakstīt un rediģēt dokumentus ir viegli un vienkārši, pateicoties palielajam ekrānam. Tikai mazliet ir jāpierod pie klaviatūras izkārtojuma un rakstīšanas stila.
Atšķirībā no citu ražotāju telefoniem, Nokia savā Lumia viedtālrunī piedāvā bez maksas gan bezsaistes kartes, gan arī autonavigāciju. Runājot par autonavigāciju - tā strādāja ļoti labi un spēja izveidot maršrutu un mācēja ātri pārplānot maršrutu, ja biju nejauši aizbraucis garam kādam pagriezienam. Un arī šajā telefonā ir pieejams Nokia izstrādāts ceļvedis, kas parāda tuvējā apkārtnē pieejamos interešu un apskates objektus.

Arī mūzikas klausīšanās ziņā neko sliktu nevaru pateikt. Pievienojot austiņas un uzliekot mūziku, viss skanēja ļoti labi un skanēja manām ausīm baudāmi.
Tālāk pamēģināju paspēlēt kādu savu iemīļoto spēlīti. Man pašam patīk autosimulatori, tādi kā Need for Speed sērijas braucamgabali. Windows veikalā atradu trial versiju tieši šai sērijai un uzinstalēju to uz šī telefona. Spēle palaidās ātri un spēlēšana bija ērta un patīkama. Viss strādāja korekti, nekas nebremzējās un neraustījās. Arī dažas citas braucamspēles, ko pamēģināju, spēlēt bija patīkami. Arī Apshalt 5 braucamgabala bezmaksas izmēģinājuma versiju varēja spēlēt vienkārši un bez jebkādām problēmām.
Mazliet nepierasti un reizē arī interesanti bija redzēt, ka šajā telefonā uzreiz tiek piedāvāts Angry birds stūrītis jeb aplikācija, kurā ir pakopotas visas šī zīmola saistītās lietas - gan spēles, gan video un dažādas citas lietas. Bet tas jau arī nav nekāds liels brīnums, jo abas kompānijas taču nāk no vienas valsts - Somijas.
Savukārt ar DRM parakstītu e-grāmatu lasīšanu gan turpinājās problēmas. Vēl arvien nespēju atrast aplikāciju, ar kuras palīdzību varētu lasīt šāda veida grāmatas. Bet bezmaksas e-grāmatas lasīt nebija nekādu problēmu un šāds ekrāna izmērs bija pietiekami labs, lai tās lasītu.

Apskatīju un izmēģināju arī šajā telefonā pieejamo Bērnu stūrīti. Tā ir speciāla jeb papildus vide, kurā tiek norādīts, kādas telefona aplikācijas vai spēles bērns var izmantot. Un ne pie kādām citām aplikācijām, spēlēm vai iestatījumiem tad nav iespējams piekļūt.
Tas tomēr ir ļoti labs izgudrojums un pielietojums, it īpaši, ja savu viedtālruni dod rotaļāties saviem bērniem. Norādām, ka var piekļūt dažām spēlēm un dodam bērnam rotaļāties. Ne vairs jāuztraucas, ka saspiedīs iestatījumos kaut ko ne to, ne arī jāuztraucas, ka piezvanīs uz kādu nezināmu telefona numuru vai arī tiks nosūtīta kāda nesaprotama īsziņa.

Web informācijas pārlūkošana un satura lasīšana uz šīs iekārtas bija ērta un vienkārša - visa mājaslapas informācija tika attēlota pa visu ekrānu. Bet redzamā informācija, dīvaina kārtā, tomēr bija mazāka, nekā ar manu pašreizējo Asus Padfone. Gan jau, pamainot kādu iestatījuma vērtību, varētu arī uz šī Nokia iegūt mazāku fonta izmēru un pārlūkā redzēt vairāk informācijas.

Bildēšana ar šo Nokia telefonu bija vienkārša - vai nu nospiež uz speciālās fotografēšanas pogas vai arī nospiež uz ekrāna un skats tiek nobildēts. Arī šajā viedtālrunī bija pieejama Nokia izveidotā Gudrais foto aplikācija. Tā ir speciāla aplikācija, kas sabildē 5 bildes un tad es pats varu izvēlēties, kura no uzņemtajām bildēm man patīk vislabāk un izskatās visskaistāk. Tikai ir viena problēma - to visu ir jāapskata un jāizvērtē uz telefona ekrāna. Diemžēl šādā variantā to ir diezgan pagrūti izdarīt, it īpaši, ja atšķirības uzreiz nav pamanāmas. Un šo bilžu kolekciju nav iespējams apskatīt un rediģēt uz datora. Labāk būtu saglabājuši visas nobildētās bildes un tad es pats varētu uz datora izvēlēties, kura ir labākā bilde.
Uzņemto bilžu kvalitāte man ļoti patika. Vienīgais trūkums - nebija pieejama HDR funkcija. Ja tā būtu pieejama šī telefona fotokameras aplikācijā, tad arī bildes būtu izdevušās vēl labākas.
Zemāk piedāvāju dažus bilžu paraugus.

Mazliet par Windows Phone 8 latvisko klaviatūru. Teksta rakstīšanas režīmā klaviatūra izskatās kā parastā (QWERTY) klaviatūra. Diakritiskās zīmes var iegūt divējādi -  pēc burta nospiežot vajadzīgo zīmi ar kādu no šīm pogām, vai arī nospiežot un paturot ilgāku laiku attiecīgo burtu.
Ja teksta rakstīšana ir vienkārša un pierasta, tad ciparu un simbolu pievienošana ir mazliet savādāka. Es būtu ļoti priecīgs, ja arī šie simboli tiktu sakārtoti tādā pašā secībā, kā tas ir uz parastās klaviatūras. Pierastāk un arī ātrāk tos var atrast, ja ir tāda nepieciešamība. It īpaši, ja tiek ievadītas paroles.

Nobeiguma vietā.
Šis viedtālrunis man ļoti patika. Bet, neskatoties uz to un citām labām lietām, šim aparātam bija arī dažas sliktas iezīmes.

Vispirms ar nepatīkamajām lietām.
Galvenā lieta, kas man nepatika - viedtālruņa smagais svars. Sen nebija turēts rokās un lietos telefons, kas sver 185 gramus. pēc šī telefona mans Asus Padfone šķita tik viegliņš.
Otra nepatīkama lieta bija klaviatūra ar savu dīvaino simbolu izvietojumu tajā.
Un, protams,  nespēja atvērt un lasīt DRM aizsargātas grāmatas.

Bet, dīvainā kārtā, patika paša telefona izmērs. Tas bija tieši tik labi nostrādāts un nodizainēts, lai ļoti labi iegultos rokā un būtu viegli un ērti lietot. Lietot to ar vienu roku bija tik vienkārši un patīkami un pat ļoti ērti!
Patika arī lietot pašu Windows Phone 8 - tā saskarne ir vienkārša un viegli uztverama. Nekādas īpašas pamācības nav nepieciešamas, lai uzreiz ar to sāktu strādāt. Viss uzreiz intuitīvi ir saprotams.
Patīkami, ka šajā telefonā uzreiz ir pieejama Microsoft Office mobilā versija.
Arī bilžu kvalitāte bija ļoti laba. Tik vien trūka HDR funkcijas atbalsta Windows Phone 8 noklusētajā fotografēšanās aplikācijā.
Šīs iekārtas lietošanas laiks bija apmēram 2-2,5 dienas. Ļoti patīkams pārsteigums, ja salīdzina ar Android telefonu.

Šis viedtālrunis man ļoti patika un bija ērts lietošanā. Ja man tagad būtu jāizvēlas, kādu viedtālruni pirkt, tad viennozīmīgi es izvēlētos Nokia Lumia 920.
Cenas ziņā aparāts ir mazliet padārgs, bet iztērētā nauda ir to vērta. Trodeks veikalā to var iegūt par apmēram 380 latiem, bet Dateks internetveikalā es to, diemžēl, nespēju atrast. Bet cena varētu būt tāda pati.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

11 comments:

  1. Pēc apraksta izskatās, ka telefons ir pietiekami labs. Ļoti iepriecina, attēlu kvalitāte, manuprāt, krāsas ir ļoti labas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. No visiem manās rokās pabijušajiem telefoniem, šis modelis man visvairāk patika. Protams, ja nebaida palielais smagums.
      Ja vēl piešaujas, kā pareizi nofokusēties, tad bildes kvalitāte varētu pat uzlaboties.
      Vēl jau ir pieejamas arī dažādas citu izstrādātāju veidotās fotografēšanas aplikācijas. Varbūt ar tām var dabūt vēl labāku rezultātu.

      Dzēst
  2. Arī man šis modelis liekas ļoti labi aprīkots, taču traucē tas, ka pat neilgi lietojot telefonā internetu, telefons diezgan uzsilst. Diez vai tas ir normāli?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja uzkarst tik ļoti, ka var cept kartupeļus, tad tas nav normāli un jānes uz garantijas remontu. Es tā darītu.
      Bet tas, ka telefons uzkarst interneta izmantošanas laikā - tas ir normāli. Mans Asus Padfone arī uzkarst, bet atkarībā no tā, ko es daru internetā. Ja tas ir mājaslapu lasīšana, kur nav nekādu lielu bilžu vai klipu ielāde, tad telefons pārāk nesakarst. Bet pie lielākas slodzes tas arī vairāk sakarst.
      Ir jāskatās pēc savas situācijas. Ja Tev tas rada diskomfortu, tad labāk aiziet uz telefona garantijas servisu, lai drošības pēc viņi apskatās.

      Dzēst
    2. Tik ļoti, ka var cept kartupeļus gan neuzkarst :) drīzāk var teikt tā pamatīgāk uzsilst. Bet to esmu novērojis ielogojoties lapās, kuras satur daudz bilžu, piemēram, Draugiem.lv vai arī lietojot Navigāciju - tad diezgan ātri uzsilt, ko par tādu riktīgu sakaršanu kartupeļu cepšanai laikam vēl nevar nosaukt. Tā kā telefonam ir metālisks korpuss, tad tas droši vien ir vairāk pamanāms, kā tas būtu pie plastmasas. Laikam esmu maziet nepamatoti satraucies, jo pie iepriekšējiem viedtālruņiem neko tādu nepamanīju, nu bet Nokia Lumia 920 ir jau atšķirīgs. :) Ja tā sakaršana ir normāla parādība, tad pie pārējiem šī modeļa plusiem, laikam tomēr tas ir pieciešams?

      Dzēst
    3. Katrā ziņā - PALDIES par viedokli!!! :)

      Dzēst
    4. Tā nav tikai Nokia "problēma". Arī mans Asus Padfone karst.
      Viss ir atkarīgs no tā, kādi "dzelži" ir iekšā un kā tiek novadīts radušais siltums no procesora (CPU) un grafiskā dziņa (GPU). Jebkurš objekts (bilde, lapa, spēle, utt) tiek laists caur GPU vai CPU un tas, to pārveidojot telefonam saprotamā formātā, arī patērē enerģiju un izdala siltumu. Uz datoriem arī ir tas pats, it īpaši to var just uz portatīvajiem datoriem. :)
      Ja visi mājaslapu veidotāji piedomātu vairāk pie mobilo iekārtu lietotājiem un veidotu "vieglākas" lapas un bildes, tad arī telefoni mazāk karstu. Bet tas ir atkarīgs no lapu veidotājiem.

      Dzēst
  3. ko labāk būtu izvēlēties - nokia lumia 920 vai kādu samsung produktu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man pašam vislabāk patīk Nokia Lumia 920. To bija ērti lietot un turēt rokās. Bilžu kvalitāte arī bija ļoti laba.
      Bet bilžu kvalitātes ziņā vislabākais bija Samsung Galaxy Note 2, bet tas ir paliels.
      Pats galvenais jautājums - vai vēlies mainīt sava līdzšinējā telefona vidi uz jaunu.
      Ja pašlaik esi lietojis Android telefonus un esi sapircies daudzas aplikācijas, tad, pārejot uz Windows Phone Tev būs jāpiemeklē līdzīgas aplikācijas un tās jāpērk no jauna. Bezmaksas aplikācijām gan jau kādu alternatīvu arī varēs atrast.
      Tas pats attiecas arī tad, ja tagad lieto iPhone vai kādu Windows Phone telefonu.
      Viss ir atkarīgs no Taviem lietošanas paradumiem un iegādātam aplikācijām.
      Ja man tagad būtu jāizvēlas jauns telefons, tad paliktu pie Android telefona, jo uz Windows Phone telefona ir problemātiski lasīt DRM aizsargātas e-grāmatas. Pretējā gadījumā noteikti izvēlētos Lumia 920.

      Dzēst
  4. Klau,minēji kko par spēlēm-man feisbukā never vaļā nevienu spēli.Ko un kā man darīt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja es dažreiz spēlēju, tad tikai viedtālrunī pieejamās spēles. Facebook spēles pats personīgi nespēlēju.
      Bet, visdrīzāk, vaina ir pašā pārlūkprogrammā, kas nespēj FB spēli darbināt. Bet tie ir tikai minējumi un neko diži nespēšu šajā jautājumā palīdzēt.

      Dzēst