Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2015. gada 26. novembris

Raspberry Pi izlaiž jaunu miniatūras datoru - Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi fonds ir izveidojis jaunu savas Raspberry Pi datoru sērijas turpinājumu - Raspberry Pi Zero. Tas ir vēl mazāks un plānāks dators, nekā iepriekš veidotie, bet tomēr arī pietiekami veikls. Un pats galvenais šajā datorā ir tas, ka maksā nieka 5 dolārus, ir plāns, maziņš un ... tā ir avenīte!

Datoriņš ir kļuvis vēl mazāks - tā izmēri ir 65mm x 30mm x 5mm. Un tā iemesla dēļ ir arī mazliet apgraizīts. Tam vairs nav tīkla vada pieslēgvieta (ethernet) un ir pieejams tikai viena USB pieslēgvieta - kā microUSB.
Vēl arī šim ir mini-HDMI pieslēgvieta parastās HDMI pieslēgvietas vietā.
Pašam datoram iekšā atrodas Broadcom BCM2835 procesors ar takts frekvenci 1GHz (ARM11 kodols) un 512MB LPDDR2 SDRAM.
Kā jau iepriekš rakstīju, tam ir mini-HDMI pieslēgvieta 1080p60 video attēlošanai un microSD karte pieslēgvieta, kur instalēt atbilstošu Linux.
Šim datoram ir divas micro-USB pieslēgvietas - viena paredzēta elektrības padevei, bet otra - datu pārraidei.
Tāpat kā pēdējiem Raspberry Pi datoriem, arī šim ir pieejams 40-pin GPIO pieslēgvieta, tikai šoreiz tā ir tikai kā caurumiņi un pieslēgvieta ir jāpielodē pašam. 
Un cena šim datoram - 5 dolāri. Protam, piepērkot klāt mini-HDMI pārveidotāju uz HDMI un micro-USB pārveidotāju uz USB, tā cena jau uzreiz palielinās līdz apmēram 20 dolāriem (atkarībā no šo papildus komponenšu cenām). Un jāatceras, ka vēl papildus būs vajadzīga microSD karte, bet gan jau tāda atrodama ir gandrīz katra cilvēka mājās.
Arī elektrības patēriņš ir ļoti maziņš - 0.8W (160mA) un elektrības padevei vajag 5V ar micro-USB.

Kad tā paskatās - datoriņš ir ļoti maziņš, samērā veiks un ļoti lēts. Tādu iepirkt var jebkurš un mēģināt kaut ko darīt - programmēt, veidot kaut kādus robotikas risinājumus vai kaut ko citu.
Diemžēl šis datoriņš neatbalsta Windows 10 IoT, bet Linux IoT gan atbalsta. Vismaz plašajā Internetā tā runā.
Arī pats domāju par šāda aparāta iegādi, jo 5 dolāri tomēr ir maza nauda un datorplate ir ļoti maziņa. Ko es ar to darīšu, pagaidām vēl nezinu. Bet noteikti vajag!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru