Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2015. gada 2. novembris

Kas mainīsies pēc jauno nodokļu izmaiņu pieņemšanas?

Drīz jau būs klāt 2016. gads, kas mūs sagaidīs ne tikai ar jaunu gadskaitli, bet arī ar izmaiņām nodokļu jomā. It īpaši ar tiem, kas skar katra darba ņēmējā ienākumus, jo tie, sākot ar nākamo gadu, mainīsies - galvenās izmaiņas ir saistītas ar nepaliekamo minimumu un apgādībā esošām personām, bet pats iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN), pagaidām, paliek nemainīgs. Bet kā tas ietekmēs gan mani, gan visus citus, es mēģināšu aprakstīt šajā rakstā. Bet, ja nevēlies lasīt visu rakstu un gribi zināt, kā izmainīsies Tava alga, tad vari arī uzreiz iet uz aprēķina kalkulatoru.

Ņemot talkā visu publiskajā informatīvajā telpā pieejamo informāciju par nodokļu izmaiņām, tad, nākošgad (2016. gadā) mūsu ieņēmumi mazliet pieaugs, jo neapliekamais minimums tiks palielināts par 10 EUR un sasniegs 85 EUR. Bet prieks nebūs ilgs un jau sākot ar 2017. gadu neapliekamais minimums tiks samazināts, lai jau 2020. gadā tas būtu 0 vērtībā. Tas nozīmē, ka katru gadu tas samazināsies par 20 EUR.
Lai tas tomēr nešķistu pārāk maigas izmaiņas, tad, sākot ar 2016. gadu, savā apgādībā varēs ņemt tikai bērnus un darbnespējīgus pieaugušos, bet par darbspējīgiem pieaugušajiem nekādi nodokļu atvieglojumi vairs nepienāksies. Ja apskatāmies, kā tas ir pašlaik - tad kā apgādājamos var norādīt gan bērnus, gan darbspējīgus un darba nespējīgus pieaugušos un par tiem saņemt IIN atvieglojumu. Pašlaik par katru apgādībā esošo personu ar nodokli neapliekamā summa ir 165 EUR un nekur nemanīju, ka nākamajos gados tas tiks mainīts.

Lai tomēr nebūtu viss tikai drūmās krāsās krāsots, tad ir paredzētas arī pozitīvas izmaiņas. Piemēram, tiks mazliet paaugstināta minimālā alga un nākamgad tā būs 380 EUR apmērā. Un arī tiem cilvēkiem, kas saņem mazas algas (līdz 1000 EUR uz papīra), neapliekamais minimums būs lielāks, nekā lielāku algu saņēmējiem - sākot ar 120 EUR 2016. gadā līdz tas 2020. gadā sasniegs 160 EUR.
Tas, protams, izklausās jauki un patīkami, bet arī šeit ir neliels, bet nopietns "BET" - normālā gadījumā šo mazo algu saņēmējiem neapliekamais minimums būs tāds pats, kā lielo algu saņēmējiem, bet nodokļa pārmaksu varēs atgūt tikai nākošajā gadā, ja VID tiks iesniegta nodokļu deklarācija.
Tomēr, lai viss neizskatītos tik rožaini, tad arī šis palielinātais neapliekamais minimums būs atšķirīgs 380 EUR algas saņēmējām un 1000 EUR algas saņēmējām. Nekur nevarēju atrast precīzu Finanšu ministrijas izstrādāto formulu šī diferencētā minimuma aprēķinam, tāpēc es pieņemu, ka minimālās algas (380 EUR) saņēmējam šis neapliekamais minimums būs maksimālā vērtība (piemēram, 120 EUR 2016. gadā), bet 1000 EUR algas saņēmējam tā būs jau standarta likmes apmērā (piemēram, 85 EUR 2016. gadā).
Es teiktu, ka tas ir pārāk sarežģīti un tiek uzlikts mākslīgs slogs gan darba ņēmējiem, gan arī pašam VID. Un, ja lielākā daļa iedzīvotāju neiesniegs gada deklarāciju VID'ā, tad tā nauda paliks valsts budžetā un reāli mazo algu saņēmēji saņems vēl mazāk algu, nekā pirms šīm izmaiņām.

Bet nu būšu tomēr mazliet pozitīvāks un domāšu, ka visi iedzīvotāji būs apzinīgi un iesniegs savas deklarācijas laikā un pareizi aizpildītas, lai varētu saņemt sev pienākošo atmaksu no valsts budžeta par savām lielākām nodokļu iemaksām.
Un ierēdņi šajā sakarā žurnālistiem stāstīja, ka, ja cilvēkam ir uz papīra 400 EUR alga, tad 2017. gadā viņš no valsts varēs saņemt atpakaļ jau 93 EUR, līdz 2021. gadā saņems atpakaļ gandrīz 430 EUR. Tas protams ir labi un skaisti! Bet, ja šis cilvēks neiesniegs VID'ā savu deklarāciju, tad viņš zaudēs 5 EUR mēnesī 2017. gadā līdz pat 20 EUR mēnesī mazāk 2020. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu. Patiesību sakot, reāli uz rokas šāds cilvēks saņems mazāk naudas, jo nekad nevar zināt, kad viņa kontā tiks ieskaitīta šī IIN atmaksa. Un tā nauda jau netiks sadalīta kā piemaksa katrā mēnesī, bet būs kā viens maksājums.

Vēl interesantāka situācija sāk veidoties gadījumos, ja darba ņēmējs ir norādījis apgādībā esošās personas. Un labi, ja tie ir tikai bērni. Piemēram, ja kādam ir 1000 EUR alga un 2 apgādībā esoši bērni, tad 2017. gadā viņš saņems par apmēram 5 EUR mēnesī mazāku algu, bet 2020. gadā viņš saņems jau par 20 EUR mēnesī mazāku algu, salīdzinot ar 2016. gadu.
Vēl sliktāka situācija rodas gadījumā, ja cilvēkam ar 1000 EUR algu apgādībā ir viens bērns un laulātais draugs. Tad šāds cilvēks jau 2016. gadā saņems apmēram par 40 EUR mazāku algu.  2017. gadā viņš saņems apmēram par 5 EUR mēnesī mazāku algu, bet 2020. gadā viņš saņems jau par 20 EUR mēnesī mazāku algu, salīdzinot ar 2016. gadu. Līdz ar to, salīdzinot ar 2015. gadu, šāds cilvēks 2020. gadā saņems par 55 EUR mazāku algu.
Apskatīsim vēl kādu citu situāciju. Pieņemsim, ka abi vecāki uz papīra saņem 1000 EUR un vienam vecākam norādīti 2 bērni kā apgādājamās personas. Tad tam vecākam, kuram ir apgādājamie, 2017. gadā saņems par apmēram 5 EUR mazāku algu mēnesī, nekā 2016. gadā un jau 2020. gadā par 20 EUR mazāku algu mēnesī. Un arī otrs vecāks saņems apmēram tādu pašu mazāku algu. Rezultātā ģimenes budžetā šai ģimenei 2017. gadā būs par 10 EUR mazāk naudas, bet jau 2020. gadā šai ģimenei būs jau par 40 EUR mazāks ikmēneša budžets. Godīgi sakot, nemaz neizskatās, ka kāds būtu domājis par ģimenēm ar bērniem.


Arī mani pašu ietekmēs šīs izmaiņas nodokļu jomā, bet nekur nespēju atrast normālu kalkulatoru šo izmaiņu aprēķinam. Tāpēc es pats tādu izveidoju un dalīšos arī ar citiem. Iespējams vēl kādam būs interesanti uzzināt, kāda tad būs reāla naudas izmaiņa, kas tiks saņemts no darba devēja.
Uzreiz piebildīšu, ka savā kalkulatorā neņemu vērā pavisam lielo algu saņēmēju (vairāk par 4000 EUR mēnesī) un viņiem piemērojamo solidaritātes nodokli. Ja nu tomēr tas kādam ir svarīgi, tad dodiet ziņu komentāros, papildināšu savus aprēķina modeļus.



Alga uz papīra (bruto alga):
Apgādībā esošās personas:
    bērni (līdz 18 g.v.):
    darbspējīgi piegušie:
    darbnespējīgi piegušie, piemēram, pensionāri:



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru