Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2016. gada 1. februāris

Apskats: Samsung Galaxy A5 (2016)

Bija man tāda lieliska iespēja uz neilgu laiku dabūt jaunāko Samsung veikumu - Samsung Galaxy A5 (2016). Viedtālrunis bija samērā liels ar 5.2" ekrānu, bet tā lietošana bija viegla. Tas bija veidots no stikla gan priekšpusē, gan arī aizmugurē, ar patīkamu alumīnija sānu apdari. Telefons bija veikls visās darbībās un pie reizes arī samērā plāns.

Bet vispirms par tehnisko pusi. Šis viedtālrunis ir 144.8 x 71 x 7.3 mm liels un sver 155 gramus. Tam ir samērā liels ekrāns - 5.2" liels Super AMOLED ar 1080x1920 px lielu izšķirtspēju un Corning Gorilla Glass 4 ekrāna aizsardzību.
Atšķirībā no citiem viedtālruņiem, šim iekšā atrodas 2 procesori - 1.2 GHz nu 1.5 GHz 4-kodolu procesori, kā arī Adreno 405 grafiskais procesors.
Tam ir pieejams 2 GB RAM un datu uzglabāšanai ir pieejama 16 GB iekšējā atmiņa. Šim modelim ir iespējams arī pievienot papildus microSD karti ar apjomu līdz 128 GB. 
Datu pārraides standartu ziņā šis viedtālrunis atbalsta visus pašreizējos mobilās pārraides standartus, kā GPRS/EDGE, HSPA+ un LTE. Arī atbalsta Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus. Ir arī DLNA atbalsts. Papildus tam visam, šajā aparātā ir pievienots arī Bluetooth un NFC.
Arī fotokamera šim aparātam ir divas - aizmugurē atrodas 13 MP, bet priekšpusē atrodas 5 MP kamera. Aizmugurējai kamerai ir optiskais bildes stabilizators un var gan bildēt, gan arī filmēt HDR kvalitātē.

Viedtālrunis ir samērā liels, bet tas šoreiz vairs nesagādāja pārāk lielas problēmas. Protams, ar vienu roku to pilnībā nebija iespējams lietot, bet lielas grūtības telefona lietošanā nebija. Tas, ka telefona ekrāns ir no stikla, mēs jau esam pieraduši, bet šim modelim arī aizmugure bija veidota no stikla. Kaut arī Samsung apgalvo, ka tas telefona aizmugurē ir izmantots alumīnijs un izturīgais Gorilla Glass 4, es tomēr pats nemestu zemē šo telefonu, jo nekas mūsdienās nav tirecineizturīgs.
Sānu malas ir veidotas no alumīnija, kas piedeva aparātam labu izskatu. Un arī pats ekrāna redzamais apgabals ir palielināts, salīdzinot ar citiem viedtālruņiem - tagad no sānu malām ir mazāka neredzamā mala un vairāk ir ekrāna redzamā daļa.
Kā papildus bonuss nāk klāt arī Microsoft OneDrive 100GB abonements uz vienu gadu.  Es teiktu, ka tāds patīkams bonusiņš! Un arī vienu gadu bez maksas tiek piedāvāts Samsung Galaxy Care programma. Ja nu notiek negadījums ar telefona ekrānu.

Ieslēdzot viedtālruni un veicot sākotnējos iestatījumus, varēja sākt lietot šo viedtālruni.
Ja atbloķēšanas ekrāns un sākumekrāns daudz neatšķīrās no citiem Android viedtālruņiem, tad iestatījumu logs man sagādāja nelielas problēmas, jo tā izskats atšķīrās no ierastās Android iestatījumu sadaļas.

Bet interesanta lieta ir ātrās piekļuves ikonu josla - to vari pats sakārtot ka vēlies vai arī piekļūt paplašinātam funkciju sarakstam.

Logrīku un saīsinājumikonu pievienošana arī ir viegla un intuitīva - nospiežam uz ekrāna, paturam un varam jebkurā logā pievienot savu aplikāciju. Bet ir iespējams ne tikai pievienot jaunus virtuālos ekrānus Samsung aparātam, bet arī norādīt, kāds būs kolonnu un rindu skaits uz šī aparāta. Diezgan interesanta pieeja.
  
Pēdējā laikā Samsung piedāvā iespēju uzreiz vairākas aplikācijas attēlot vienā ekrāna. Šajā gadījumā - tikai 2 aplikācijas reizē attēlot vienā ekrānā.

Kā jau Samsung aparātos tagad pienākas, tad tam komplektā nāca dažas aplikācijas, ar kuru palīdzību var ērtāk un interesantāk lasīt ziņas un uzzināt jaunumus, gan arī ielādēt Samsung ieteiktās aplikācijas. 
Viena no interesantākajām Samsung aplikācijām - S Health. Ar tās palīdzību lietotājs var uzskaitīt savas sportiskās aktivitātes. Manā gadījumā - soļu uzskaite. Ja kādu laiku nebiju staigājis, tad aplikācija pati man atgādina, ka pārāk maz staigāju.

Kā jau tas Android iekārtai pienākas, tad arī ar šo viedtālruni nebija nekādu problēmu lasīt DRM aizsargātas, gan arī brīvi pieejamās e-grāmatas. Es personiski izmantoju Aldiko aplikāciju un ar to varēju mierīgi lasīt visas savas e-grāmatas. Arī no Amazon ar Kindle aplikāciju bija iespējams mierīgi un ērti lasīt e-grāmatas. Ekrāns bija pietiekami liels un lasīšana nesagādāja nekādas grūtības. Arī PDF failu lasīšana uz šāda ekrāna bija pietiekama ērta.
Ar spēļu spēlēšanu nebija nekādu problēmu. Parastie Angry Birds gāja bez jebkādām problēmām. Gan manas iemīļotās Need for Speed sērijas spēles varēja spēlēt un nekādas bremzēšanās un raustīšanās spēles laikā netika manītas un spēles grafika bija lieliska. Diemžēl Real Racing 3 spēle gan nebija pieejama lejupielādei un es pat nezinu, kas tam varētu būt par iemeslu.
Klausoties mūziku uz austiņām, mūzika skanēja labi un kvalitatīvi, nekādu iebildumu man pret to nebija.

Interesanta lieta, kas ir iestrādāta šajā viedtālrunī - akumulatora taupīšanas funkcija un arī vienkāršās lietošanas režīms. Akumulatora taupīšanas funkcijas ideja ir vienkārša - kad akumulatora līmenis ir uz kritiskas robežas, tad ekrāns paliek melnbalts un  tiek darbinātas tikai pašas nepieciešamākās funkcijas - zvani, SMS, karte un vēl varēja dažas norādīt. Bet, diemžēl, fotografēšana šajā sarakstā netiek iekļauta.
Savukārt vienkāršās lietošanas režīmā veic tās iestatīšanu nu tad visas ikonas ir lielākas un izskats ir kļuvis vienkāršāks. Tīri labs režīms, ja šo viedtālruni domā dot lietot vecāka gadagājuma cilvēkiem.
Savukārt lādēšanas režīms ir pavisam kas cits - pilnīgi tukšu viedtālruni līdz 100% ar Samsung līdzi doto lādētāju var uzlādēt mazliet vairāk kā 1 stundas laikā. Līdz šim nebiju manījis, ka tik ātrā laikā var uzlādēt telefonu.

Arī Galaxy A5 ir iebūvēts pirkstu skeneris uz sākumpogas. Veicam nelielu iestatīšanu un pēc brīža jau varam atbloķēt šos viedtālruni ar vienkāršu pirksta pielikšanu. Ērti un vienkārši - pat nevajag pirkstu kaut kur vilkt!

Uz šāda ekrāna ir arī patīkami izmantot Web pārlūkprogrammu un lasīt ziņas vai jaunumus internetā (vai arī e-pasta ziņas). Viss skaisti un smuki attēlojas uz ekrāna. Jebkuras lapas apskatīšana nesagādāja nekādu problēmu un viss notika ātri. Burti ir pietiekami lieli un ir ērti lasīt.

Beidzot esmu nokļuvis līdz fotografēšanas iespējai ar šo viedtālruni. Līdz šim apskatot dažādus viedtālruņus, esmu nonācis pie secinājuma, ka Samsung savos viedtālruņos liek iekšā ļoti labas fotokameras. Un šis aparāts nebija izņēmums!
Pāreja no viedtālruņa uz fotoaparāta režīmu bija ātra - atverot fotografēšanas aplikāciju vai dubultklikšķis uz vienīgās telefona pogas un apmēram sekundes laikā aparāts ir gatavs bildēšanai. Ir pieejami dažādi iestatījumi un režīmi, bet es parasti izmantoju tikai automātisko režīmu un arī HDR režīmu. Vēl kāda patīkama lieta - ir iespējams manuāli norādīt, uz kuru objektu vajag fokusēties. Un fokusēties šis aparāts spēj ļoti ātri. Aparātam ir arī optiskais bildes stabilizators. Tas nozīmē, ka, kaut arī rokas nedaudz nodrebēs, tad attēls nebūs izplūdis.

Iestatījumu fotografēšanas aplikācijai nebija daudz. Viss bija samērā vienkārši un viegli pieejams. Dažbrīd man šķita, ka to pat ir mazliet par maz.

Bildēšanas laikā es nonācu pie secinājuma, ka šim aparātam nebija nekādas atšķirības - vai bildē HDR režīmā vai arī parastā režīmā Abos gadījumos bildes izdevās lieliskas!

Vēl arī reklāmā tiek solīts, ka tumsā šis aparāts spēj uzņemt lieliskas bildes. Pēc savas pieredzes un pārbaudes - tas vairāk ir uzskatāms, ka bildēts tiek nevis pilnīgā tumsā, bet gan tumšākā telpā ar nelielu apgaismojumu. Jo pilnīgā tumsā nekādas labās bildes nevar uzņemt. Zemāk došu nelielu ieskatu šajā tumsas bildē.

Aizvien vairāk un vairāk viedtālruņos tiek pievienota automātiskā bilžu uzņemšanas funkcija. Arī šim aparātam tāda bija. Atliek tikai nospiest bildes fotografēšanas pogu un to pieturēt, lai aparāts uzreiz spētu uzņemt līdz 30 fotogrāfijām. Un tās saglabāt nevis vienā dīvainā failā, ko nevar normāli apskatīt uz datora, bet gan katru bildi savā failā. Un tad vari pēc tam uz datora skatīties un izvēlēties, kura bilde ir izdevusies labāka un to arī atstāt.

Nobeiguma vietā.
Lietojot šo viedtālruni, man visu laiku jaucās divējādas sajūtas - aparāts gan patika, gan arī nepatika. Tas bija patīkams telefons ar veiklu procesoru un lielisku fotokameru. Bet pie reizes nepatika, ka tas tomēr bija tāds mazliet paliels.
Bet sākšu ar negatīvajām lietām. Protams, tas ir ekrāna izmērs. Bet arī telefona dizains bija tāds mazliet nepatīkams, it īpaši aukstā laikā. Ja aukstumā ņem telefonu laukā no kabatas, tad ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo tam bija tendence mēģināt izslīdēt no aukstām rokām laukā. Pateicoties alumīnija apmalēm
Kā otra lieta, kas nepatika, bija izmantotais materiāls. Ja stikls ir tikai priekšpusē, tad vajag tīrīt pirkstu nospiedumus tikai priekšpusē. Bet, tā kā šim modelim stikls ir arī aizmugurē, tad bieži ir jātīra pirkstu nospiedumi arī no telefona aizmugures. Un, ja telefons nokrīt, tad ir iespējams saplēst ne tikai ekrānu, bet arī aizmugurējo stiklojumu.

Pie pozitīvajām lietam varu pieminēt tieši bilžu kvalitāti - šo aparātu varēja uzņemt lieliskas bildes. Un ja kādam patīk veidot pašiņus, tad ar šo aparātu tos var izveidot daudz labākā kvalitātē.
Vēl varu pieminēt arī paša telefona ekrāna kvalitāti. Tā bija lieliska un gan bilžu skatīšanai, gan spēļu spēlēšanai un fotogrāfiju veikšanai. Un, protams, grāmatu un rakstu lasīšana uz šāda ekrāna izmēra bija ērti un patīkami.
Ka trešo patīkamo lietu var pieminēt akumulatora darbošanās laiku - ar vienu akumulatora uzlādi viedtālruni varēja to lietot gandrīz 3,5 diennaktis. Tas tomēr ir ievērības cienīgs fakts, ņemot vērā, ka telefons ir samērā plāns.

Pats telefons man ļoti interesants un bija samērā ērts lietošanā, kad pie tā pierod. Pats Samsung tirgotājiem iesaka 419 EUR pārdošanas cenu, bet pagaidām Dateks internetveikalā šo telefonu nespēju atrast. Tā kā nosaukums ir gandrīz tāds pats kā iepriekšējais sērijai, tad ir vērts pievērst uzmanību arī modeļa numuram. Jaunajam modelim tas ir SM-A510F.

Vēlos arī pateikties Samsung Latvija un Komunikāciju aģentūrai par piedāvāto iespēju apskatīt un aptaustīt šo lielisko un vienreizējo viedtālruni.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru