Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

svētdiena, 2012. gada 3. jūnijs

publicetava.lv ir uzsākusi darbību. Bet vai mērķi ir sasniegti?

Jau gandrīz pirms pusgada biju rakstījis rakstu "publish.lv - ēnas puses manā skatījumā" par jaunu spēlētāju e-grāmatu vidē. Tagad viņi ir jau nomainījuši savu nosaukumu uz publicetava.lv un sākuši piedāvāt arī dažas e-grāmatas.  Bet vai viņiem ir izdevies sasniegt savus izvirzītos mērķus, kas bija izskanējuši publiskajā telpā?

Ja neskaita viņu mērķi izdot e-grāmatas un piesaistīt autorus, kas veidos šīs e-grāmatas, tad viņu lielākais izaicinājums bija veicināt izpratni par e-grāmatām. Arī dažādu diskusiju veidā. Bet es kaut kā nemanīju, ka notiktos kādas diskusijas. Cik nu viņi Twitter vidē mazliet kaut ko padalījās ar kādu informāciju vai arī retvītoja kāda cita tvītu. Un viss. Nemanīju nekādu diskusiju ne virtuālā vidē, ne fiziskajā vidē. Bet varbūt šādas diskusijas notika, bet es tās nebiju nekur manījis. Bet lai tas paliek pašu publicetava.lv ziņā.

Mani vairāk ieinteresēja viņu veidotās e-grāmatas. Pašlaik viņi piedāvā tikai 5 grāmatas - 3 par maksu un 2 bez maksas. Bet es domāju, ka tas ir tikai sākums un turpmāk būs vēl lielāks e-grāmatu piedāvājums.
Lai iegādātos kādu grāmatu, arī bezmaksas, ir jāreģistrējas un jāveic grāmatas iegāde. Tikai bezmaksas grāmatām nav jāveic maksājums. Šeit es ieteiktu publicētavas autoriem pievienot pogu Uz priekšu, savādāk grūti bija iedomāties, ka, lai turpinātu iepirkumu, nepieciešams spiest pogu Pārskatīt pirkumu.  Kad pirkums ir veikts, tās var aplūkot savā profilā un lejupielādēt šī datnes. Īsumā sakot, nekādas dižas atšķirības no tā, kā grāmatas tiek pirktas Amazon e-veikalā vai Zvaigzne ABC e-veikalā.

Mazliet par pašu e-grāmatas datnes formātu. Grāmatas tiek piedāvātas EPUB formātā un bez jebkādas digitālas aizsardzības. Pats šis datnes formāts man ļoti patīk, pat labāk nekā PDF formāts. Un lielākais pluss EPUB formātam ir tāds, ka šīs e-grāmatas ir ērtāk lasīt uz mazākiem ekrāniem - tādiem kā viedtālruņi. Šajā gadījumā grāmatas saturs pielāgojas ekrāna izmēram un netiek mākslīgi samazināts fonta izmērs, lai viss teksts iekļautos ekrāna izmērā (kā tas ir ar PDF datnēm).
Vienīgais, kas publicetava.lv ir papildus jāņem vērā pie e-grāmatu izveidošanas - nevajag mēģināt mākslīgi mainīt teksta attālumu no kreisās malas. Kā piemēru varu minēt grāmatu "Lāčplēsis". Uz iekārtām ar lielākiem ekrāniem, tādiem kā datori,  planšetes un e-grāmatu lasītāji, tas varētu atstāt arī labāka izskata iespaidu, bet uz mobilajām iekārtām (viedtālruņiem) tas nemaz tik labi neizskatās. Grāmatas teksts nevis sākas kā vajag no pašas kreisās malas, bet gan gandrīz no ekrāna vidusdaļas. Un tad lielākā daļa teksta tiek pārnesta divās rindās, kaut gan to visu varētu attēlot vienā teksta rindā.

Kā jau iepriekš rakstīju, tad grāmatas tiek piedāvātas bez jebkādas digitālas aizsardzības. Publicetava.lv veidotāji cer, ka grāmatmīļi iegādāsies grāmatas tā vietā, lai tās nelegāli kopētu no vienas iekārtas uz citu. Es arī ceru, ka tā notiks, bet īpašas cerības uz to neliktu. Liela daļa vēlas visu iegūt bez maksas un lieliskā kvalitāte. Un, ņemot vērā to, ka grāmatu nekas neaizsargā, to dāļās pa labi un pa kreisi. Un mazākā daļa tikai iegādāsies to par naudu. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu, tad arī nekāds liels peļņas avots tas nebūs. Bet es ceru, ka es kļūdos un lielākā daļa lasītāju tās iegādāsies, lai arī grāmatas autors saņemtu kaut ko par savu garadarbu.

Turpinot par grāmatām un to cenu, biju mazliet pārsteigts par to, ka tiek piedāvātas arī bezmaksas e-grāmatas. Un, skatoties pēc mājas lapā publicētās informācijas, viņi plāno arī vēl citas grāmatas ievietot savā e-veikalā - gan jaunas, gan arī sen publicētas, gan arī dažādas tehniskas un akadēmiskas grāmatas. Bet vai tā notiks, to rādīs laiks.

1 komentārs:

  1. Pirmkārt, liels PALDIES par ierosinājumiem, kā uzlabot pakalpojumu!

    Par izpratnes par egrāmatām veicināšanu, tajā skaitā diskusijām: neesam lieli runātāji, vairāk sevi redzam kā darītājus. Diskusija veidojas produktīva tādā gadījumā, ja diskutētāji kaut vai aptuveni pārzina tematu, ja diskusijā iesaistītajiem ir kāda personīga pieredze. Šogad tiekoties ar bibliotēku un izdevēju pārstāvjiem, arī publiskā diskusijā par e-saturu Latvijā, sapratām, ka pagaidām lielākā daļa sabiedrības tikai teorētiski un aptuveni zina, kas ir e-grāmata, jo Latvijas izdevēji uz tām skatās bažīgi. Lai veicinātu šo izmēģināšanu, pie mums ir (un būs) bezmaksas grāmatas - lai cilvēki var drošāk notestēt, kas tā e-grāmata tāda ir un vai katram pašam subjektīvi patīk to lietot.

    Tātad, sekojiet jaunumiem - būs jaunas grāmatas (arī bezmaksas). Un, lūdzu, turpiniet vērtēt :)

    AtbildētDzēst