Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2012. gada 31. maijs

Strādāšana ārpus biroja - ieguvums vai zaudējums?

Katru rītu lielākā daļa cilvēku pamostas, sapucējas un paēd brokastis (vai arī savādākā secībā), lai dotos savās darba darīšanās. Uz birojiem, veikaliem, saloniem (skaistuma un auto) un citām darba vietām. Kur nu katrs cilvēks ir atradis savu darba vietu un naudas pelnīšanas iespēju. Bet vairāki lieli uzņēmumi, tādi kā Microsoft Latvija, Latvijas Mobilais Telefons, NOKIA un vēl citi, aicina šodien, 31.maijā, nedoties uz savu darba vietu, bet strādāt un veikt darba pienākumus, atrodoties jebkurā citā vietā. Bet, lai to veiktu ir nepieciešams arī kāds papildus rīks - datora vai planšetes izskatā, un arī interneta pieslēgums. Izklausās lieliski, vai ne? Bet, kā jau visām lietām mūsdienu pasaulē, tam ir gaišā un ne tik gaišā puse.

Šī iniciatīva, lai varētu strādāt ne savā ierastajā darba vidē ir laba un apsveicama. Protams, ne jau visi to varēs izmantot. Piemēram, veikala un autoservisa darbinieki jau nu noteikti nevar strādāt citā vietā, kā vien savā esošajā darba vietā. Tāpat arī ķirurgi nevar veikt operāciju, ja neatrodas operāciju zālē :).
Bet darbinieki, kuri ikdienā sēž birojos un lieto datorus, var iesaistīties šajā iniciatīvā. Vispārīgi skatoties, tā ir laba lieta - darbiniek var strādāt kur vēlas - vai tas būtu mājās vai parkā uz soliņa, un izdarīt visu to pašu, ko sēžot birojā pie galda. Pats saplāno savu laiku un veicamos darbus, lai nekas nepaliktu neizdarīts. Mierīgi, bez lieka stresa var visu apdarīt un izdarīt. Gribi - atpūties, gribi - pastrādā. Galvenais, lai viss būtu izdarīt laikā un kvalitatīvi.
Arī pats esmu izmantojis šādu piedāvāto iespēju - strādāt no jebkuras vietas. Ne jau tikai šodien. Pateicoties savai darba vietai (uzņēmumam - par tehniku un iespēju, vadītājam - par atbalstu), es varu izmantot iespēju strādāt attālināti. Ir portatīvais dators, ir LMT mobilais internets, ir piekļuve iekšējiem uzņēmuma resursiem un varu darboties kā sēžot pie sava galda. Piemēram, aizvedu bērnus uz golfa treniņu un ir silts un saulains laiks, tad pasūtu tur kafiju un pie galda sēžot, to lēnām malkoju, strādāju un gaidu, kad beigsies bērniem treniņš. Vai arī, ja ir jāpaliek mājās, tad iekārtojos savā ērtajā dīvānā, ieslēdzu mūziku un varu mierīgi strādāt. Un pa vidu padarīt arī ko citu noderīgu. Vari pa dienu atpūsties un vakarā izdarīt visas darba lietas, mierīgi un bez stresa. Un tā es varu turpināt pieminēt daudzus pozitīvus punktus un piemērus strādāšanai ārpus biroja. Esmu patiess attālinātā darba atbalstītājs!
Arī pašiem uzņēmumiem ir ieguvums no šādas ne-biroja strādāšanas. Netiek lietota biroja tehnika un tiek ietaupīta elektroenerģija. Iespējams, ka darbinieks ir vairāk apmierināts ar savu darbu un veikumu un mazāk apsvērs iespējas par darba vietas mainīšanu.
Lai arī cik tas viss izskatītos jauki un skaisti, tam visam ir arī savas ēnas puses. Cilvēks ir sociāla būtne, viņam vajag kādus citus cilvēkus sev apkārt, ar ko komunicēt. Daudzi pazīstami cilvēki man ir teikuši, ka tas ir viens no iemesliem, lai dotos strādāt uz biroju. Un otra lielākais iemesls par strādāšanu birojā - nespēja koncentrēties darbam, ja esi mājīgākā vidē, nekā darba birojs. Un sākumā tas ir grūtākais posms, lai sevi pieradinātu pie domas un atrast, ka šajā jaukajā un mājīgajā vidē strādāt un darboties ar darba lietām. Pēc kāda laika tas jau sāk palikt vienkāršāk un vairs nav tik grūti pārslēgties no atpūtas režīma uz darba režīmu.
Bet tam visam klāt nāk arī ne tik ļoti redzamas lietas. Cik daudz laika veltīt darbam? Vai esmu pietiekami daudz laika veltījis darbam? Tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem ir grūti atbildēt. Tu izdari vienu darbu, pēc tam izdarīt vēl vienu. Un vakarā izdarīt vēl arī trešo darbu. Bet patiesībā ir grūti noteikt, vai esi strādājis par maz, vai arī tieši otrādāk - strādājis vairāk, nekā to būtu izdarījis, sēžot birojā pie galda.
Un šeit sāk parādīties jau nākamā problēma - šādā veidā strādājot un pašam plānojot darba grafiku, lēnām darbs sāk palikt par ikdienišķu parādību un tu esi darbā jau 24/7 režīmā. Pat nevajag datoru un interneta piekļuvi, pietiek ar telefonu un internetu telefonā! Ja tu savus darba e-pastu lasi arī savā telefonā, tad esi arī pamanījis, ka to dari arī ārpus oficiālā darba laika un brīvdienās. Bet neviens neaizdomājas, ka no rīta vai vakarā izlasot un atbildot uz darba e-pastiem, mēs patiesībā strādājam. Līdzīgi ir ar attālinātu strādāšanu - pēc kāda laika arī šāds darba ritms - vakarā izdarīt vienu fiksu lietiņu jau sāk kļūt par normu. Un tad sāk palikt grūtāk brīvdienās atbrīvoties no darba un vienkārši atpūsties.

Lai arī strādāšanai ārpus biroja ir savas negatīvās blaknes, es ļoti atbalstu šādu lietu un priecājos, ka arī pats to varu izmantot. Varu saplānot savus darbus tā, lai paspētu visu izdarīt.
Vēl tik atliek vairāk mūsdienu birojos ieviest videokonferences un videotikšanās, lai nav fiziski jānāk uz sapulcēm un tikšanām. Un tad tiešām varēs strādāt kaut vai no Kanāriju salām un nevajadzēs fiziski ierasties birojā. Un tad sāks eksistēt tikai virtuāli biroji un virtuālas sarunas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru