Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

svētdiena, 2012. gada 26. augusts

Raspberry Pi tiek pie MPEG-2 licences

Kā jau tas ir zināms, tad Raspberry Pi nebija MPEG-2 video dekodēšanas licences un tā rezultātā šis datoriņš nespēja atskaņot failus, kas tika kodēti MPEG-2 kodējumā. Bet tie, kas to vēl nezina, to var izlasīt rakstā  "Raspberry Pi - maziņš dators entuziastiem" un "Apskats: mazais datoriņš Raspberry Pi".

Tagad Raspberry Pi fonds ir panācis vienošanos ar MPEG LA, ka arī MPEG-2 un VC-1 kodējumus var licencēt uz Raspberry Pi. Protams, par nelielu, bet godīgu samaksu.
Un tas nav obligāts pasākums pilnīgi visiem cilvēkiem. Tikai tiem, kuriem ir nepieciešams šis kodējums. Ja kādam visi video ir h264 kodējumā, tad viņš var arī nepirkt papildus licences savam datoram. Un mierīgi var turpināt darboties ar pašreizējo datora konfigurāciju.
Bet ja kādam ir nepieciešamas šādas papildus licences, tad tas ir pavisam viegli izdarāms. Vispirms nepieciešams aiziet uz Raspberry Pi veikalu un veikt atbilstošo pasūtījumu. Lai šo pasūtījumu veiktu, ir nepieciešams zināt procesora unikālo sērijas numuru. Tad, pēc samaksas veikšanas tiks atsūtīts kodiņš, kas būs jāpievieno config.txt failā. Tad arī dators sapratīs, ka tas drīkst izmantot GPU jaudu arī citu kodējumu video failiem. Vienīgi viņi koda izsūtīšanu sola 3 dienu laikā. Un arī apmaksa notiek caur PayPal kontu.
Ja godīgi, es biju pārsteigts par licences cenu. Biju gaidījis, ka cena varētu būt ~5 lati. Bet patiesībā, MPEG-2 licences cena ir £2.40, bet VC-1 licences cena ir £1.40. Mūsu naudiņās tas ir vēl mazāk.
Ņemot vērā, ka cena ir samērā maza un to var jebkurš atļauties, tad drīzumā multimediju centru īpašnieki tiks aplaimoti arī ar dažādiem papildinājumiem. Piemēram, RaspBMC jau tiek solīts, ka būs arī PVR atbalsts.
Pats arī esmu pasūtījis papildus licences savai avenītei. Kad būšu kodiņus saņēmis un visu aizpildījis, tad arī padalīšos savos iespaidos, kā izpaužas jaunās licences ietekme.

Vairāk informācijas Raspberry Pi mājaslapā.

2 komentāri:

  1. Es arī biju gaidījis augstāku cenu. Jāgaida nu kad atsūtīs kodu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vakardien vakarā pasūtīju un šodien pusdienlaikā licences kodus jau atsūtīja.
      Tagad tik jāliek virsū uz Raspberry Pi un jāskatās, kā strādā.

      Dzēst