Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2012. gada 1. marts

Raspberry Pi - maziņš dators entuziastiem

Pirms krietna laika kādā BBC raidījumā bija dzirdējis un redzējis, kā daži cilvēki stāstīja, ka vēlētos izveidot nelielu un lētu datoru, ko varētu iegādāties jebkuram bērnam un šis bērns ar šo iekārtu varētu spēlēties, programmēt un darīt jebko. Un tas raisītu viņā interesi par datoriem un programmēšanu. Gluži kā senajos laikos, kad modē bija Spectrum datori.
Un tad pavisam nejauši līdz manām ausīm (jeb, precīzāk sakot, acīm) nonāca ziņa, ka Raspberry Pi dators ir izveidots un pieejams pārdošanā. Precīzāk jāsaka, ka dators sastāv no mazas mātesplates uz kuras ir uzlodēts virsū gan procesors un atmiņa, gan arī nepieciešamās izvada un ievada iespējas.

Paša datoriņa izmēri ir apmēram kredītkartes lielumā. Un maksā šis brīnums nieka 35 dolārus. Ja mēs šo cenu salīdzinām ar VIA ražoto PicoITX modeļiem, kas maksā ~250 dolārus, tad var uzskatīt, ka šo datoriņu dod gandrīz par velti!

Runājot par pašu datoriņu, to piedāvā 2 variantos - Model A un Model B. Atšķirība starp abiem modeļiem ir tikai tāda, ka modelim A nav iespējams pievienot tīkla vadu un ir pieejams tikai 1 USB konektors. Bet sākumā bija plānots, ka A modelim būs arī mazāka atmiņa - 128MB, bet beigās tomēr to palielināja līdz B modeļa līmenim - 256 MB.
Mazliet tehniskās informācijas:
System-on-a-chip (SoC)Broadcom BCM2835 (CPU + GPU + SDRAM)
CPU700 MHz ARM11 ARM1176JZF-S core
GPUBroadcom VideoCore IV,OpenGL ES 2.0,OpenVG 1080p30 H.264 high-profile encode/decode
Atmiņa (SDRAM)256 MB
USB 2.0 portiModelim A - 1, bet modelim B - 2
Video izejasComposite video, Composite RCA, HDMI (bet ne visi vienlaicīgi izmantojami)
Audio izejas3.5 mm austiņu izeja vai caur HDMI
Datu glabāšanaiSecure Digital, SD / MMC / SDIO card slot
Iebūvētais tīklstikai Modelim B - 10/100 Ethernet RJ45
Enerģijas patēriņšModelim A - 500mA, (2.5 W), bet Modleim B - 700mA, (3.5 W)
Elektrības padeve5V ar Micro USB
Izmērs85.60mm x 53.98mm

Kā redzams tabulā, tad īpaši nekas liels un spēcīgs tas nav. Ja mēs to salīdzinām ar mūsdienu datoru iespējām un jaudām. Bet ir diezgan liels cilvēku loks, kuriem nemaz nav vajadzīgs kaut kas vairāk kā pārlūkot internetu un izmantot ofisa programmas. Tam tad šāds dators būtu ļoti pietiekams. Un vēl ir arī cita cilvēku daļa - entuziasti, kuri mēģina no šīs iekārtas izveidot daudz un dažādas lietas, kā arī atrast interesantu un sev noderīgu pielietoumu šai iekārtai. Un šī lieta arī ir vairāk paredzēta tieši šādiem cilvēkiem, kas vēlas un grib izpētīt šīs mazās iekārtas iespējas vai arī kārtīgi iepazīt datorpasaules uzbūvi. Ja cilvēkam nekas nesanāk un iekārtu sabojā, tad naudas zaudējumu nebūs mērāmi simtos. Cenu jau biju uzrakstījis raksta sākumā - tā bija niecīga un šādu summu jebkurš vecāks būtu ar mieru ziedot, ja bērns izsaka vēlmi painteresēties un pamācīties padziļinātāk par šo tēmu.
Ņemot vērā, ka šim datoriņam nav pašas savas datu glabāšanai paredzētās iekārtas, ne arī pieejami pieslēgšanas vietas, tad visa datu glabāšana, tai skaitā arī operētājsistēmas glabāšanai, tiek izmantota SD karte. Tā rezultāta iekārta būs gan kompakta dēļ mazā izmēra, gan arī klusa savas darbības laikā. Un, ņemot vērā solīto GPU jaudu, tad šo datoriņu varētu izmantot arī kā ļoti labu multimediju iekārtu.
Arī atsevišķu barošanas bloku šim datoram nevajadzēs. Pietiek iespraust parasto micro USB telefona lādētāju un dators sāks strādāt. Ērti, viegli un saprotami! Un nav nepieciešami papildus izdevumi, lai atrastu piemērotu barošanas bloku. Vienīgā nelaime visā šajā pasākumā ir tāda, ka šim datoram nav sava korpusa un pagaidām vēl neviens pārdošanā nepiedāvā atbilstošus datorkopusus. Šeit šiem datora lietotājam pašam nāksies piedomāt pie vizuālā iepakojuma jaunajam datoram.
Ja mēs paskatāmies uz šo iekārtu plašākā rakursā, tad to var izmantot gan kā datoru-mācību līdzekli, lai iemācītu un parādītu kā strādā dators un kā to iespējams programmēt, gan arī kā datoru, ar kuru iespējams veikt vienkāršas datora operācijas. Paši šī datora radītāji vairāk sliecas uz pirmo variantu, ka šo iekārtu izmantos, lai vairotu un palielinātu interesi par datorprogrammēšanu. Bet entuziasti šai iekārtai var izdomāt vēl arī citus pielietojumus. Bet tas ir katra cilvēka paša ziņā, ko viņš vēlas ar to darīt un kā viņš to vēlas pielietot.
Par to, ko var veikt ar šo datoriņu, var apskatīt šajā BBC klipiņā (avots):

Varētu padomāt, ka šāda uzparikte ir šauru cilvēku lokam paredzēta un to var nopirkt jebkurš. Protams, nopirkt var jebkurš, bet pieprasījums pēc šīs iekārtas bija tik liels, ka ražotāja mājaslapa tika nogāzta un šie uzlika statisku lapu informācijas attēlošanai. Un tirdzniecību ir nodevuši 2 kantoriem, kas šo produktu tirgos visai pasaulei. Pašlaik šo produktu nav iespējams nopirkt. Diemžēl viss ir izpirkts. Bet var pierakstīties uz produkta iepriekšpasūtīšanu. Un to es arī izdarīju. Pēc dažādiem komentāriem, kas bija pieejami viņu mājaslapā, tad pasūtījumu es neredzēšu ātrāk par aprīli. Būs vien jāsagaida, kad atnāks kāda informācija un tad arī varbūt zināšu precīzāku laiku. Un, kad saņemšu šo uzparikti savās rokās, tad arī došu kādu lielāku skaidrojumu un aprakstu, ko ar šo lietu fiziski var izdarīt un kā man ar to veicās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru