Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2013. gada 22. janvāris

Mozilla Firefox - jauns spēlētājs mobilo OS vidē

Mobilo ierīču operētājsistēmu pasaulē uzradies jauns spēlētājs - Mozillas veidotais Firefox OS. Jā, jā - tas pats, kas veido pārlūkprogrammu gan datoriem, gan mobilajām iekārtām. Līdz šim mēs šo zīmolu pazinām tikai kā pārlūkprogrammu izstrādātāju. Bet nu jau kādu laiku Mozilla ziņo, ka tā veido operētājsistēmu arī mobilajām ierīcēm. Bezmaz izskatās, ka katrs sevi cienošs liels programmatūras izstrādātājs veido savu operētājsistēmu, jo arī Ubuntu veido savu OS mobilajām ierīcēm.

Bet nu atgriezīsimies pie Firefox. Ja pirms kāda laika tika piedāvāts tikai papildinājums, ko var iekļaut sava Firefox pārlūkā un rast pirmo iespaidu, kāda tad izskatīsies šī OS, tad tagad Mozilla jau sāk piedāvāt interesentiem iegūt normāli strādājošu OS, ko var uzlikt uz sava telefona un arī izmantot. Precīzāk sakot, tā ir paredzēta vairāk izstrādātājiem, lai tie varētu sākt izstrādāt aplikācijas tieši jaunajai videi. Un izstrādes vide šajā sistēmā ir Web izstrādātājiem labi pazīstamais HTML5, CSS, JavaScript un arī Mozillas veidotais jaunais WebAPI

Bet kas tad tā par sistēmu, ja ar to jau nevar nopirkt gatavus telefonu? Lai uzliktu jauno OS uz sava telefona, ir jābūt labām tehniskām zināšanām. Bet jebkurš parasts lietotājs to saviem spēkiem varētu arī nespēt izdarīt. Lai iegūtu plašu masu atbalstu un iegūtu pēc iespējas vairāk savas OS lietotāju, to jau uzreiz vajag tirgot kopā ar telefonu. Un Mozilla ir atradusi šādu ražotāju - Geeksphone, kas jau ir izveidojuši 2 telefonus.
Telefona parametri ir samērā labi, bet tie neiekļaujas augstā segmenta telefonu lauciņā. Šie telefoni vairāk iederēsies lēto telefonu segmentā. 
Telefona parametri ir šādi:
CPU Qualcomm Snapdragon S1 1Ghz
UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA)
GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE)
Screen 3.5″ HVGA Multitouch
3 MP Camera
4GB ROM, 512 MB RAM
MicroSD, Wifi N, Light and proxmity Sensor, G-Sensor, GPS, MicroUSB
1580 mAh battery
Over the air updates
Nekādi dži iespaidīgi parametri tie nav, bet telefons arī nemaz nav galīgi zemē metams.

Lai labāk pareklamētu un ieinteresētu potenciālos telefona aplikāciju izstrādātājus, tad Mozilla rīko Firefox OS App dienas (Firefox OS App Days), kuru laikā visiem tiks dota iespēja mācīties, veidot, dalīties, kā arī vienkārši svinēt šo interesanto notikumu. Kaut kur biju lasījis, ka šo pasākumu mēdz arī saukt par Hack day.

Pēc šī produkta palasīšanas, apskatīšanas un izmēģināšanas Firefox pārlūkā, tā izskatījās tīri sakarīga sistēma. Labprāt to arī izmēģinātu uz sava vecā HTC Desire, kad tas atbrīvosies un būs pieejams maniem eksperimentiem. Jo pēc parametriem tā daudz neatpaliek no Mozillas sadarbības partnera piedāvāta telefona. Bet pagaidām gan ir jāsamierinās ar Mozillas piedāvāto simulāciju.


1 komentārs:

  1. Viss jau baigi jauki, vien popularitāti nespēj iegūt. Un tomēr, firefox jau sen radījis lielu uzticību. Ar interneta vietnēm problemas nav bijušas. Jo nav šaubu, ka citi tās rada arī tur, kur nevajadzētu.

    AtbildētDzēst