Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Intel pamet darbstaciju mātesplašu tirgu

Vairākos lielākajos interneta portālos ir parādījušās ziņas, ka Intel pametīs mātesplašu tirgu un vairs neveidos mātesplates. Precīzāk sakot, vairs neražos darbstacijām paredzētās mātesplates. Lai arī cik tas neskanētu bēdīgi, bet Intel ražotās mātesplates varēs iegādāties tikai līdz šim gadam (arī šajā gadā) un pēdējās mātesplates būs ar Haswell sērijas procesoru atbalstu.  Bet neskatoties uz šo informāciju, Intel turpinās ražot dažādas sastāvdaļas un komponentes, lai citi ražotāji varētu turpināt ražot mātesplates, kas atbalsta Intel procesorus.

Bet šī tirgus daļas pamešanai ir viens vienkāršs izskaidrojums - samazinās pieprasījums pēc darbstaciju mātesplatēm. It īpaši tagad, kad tirgu sāk pārņemt planšetes, viedtālruņi un ultraportatīvie datori (Ultrabooks). Cits slavens skaidrojums ir arī tas, ka senajos laikos (tālajos 93-ajos gados), kad Intel sāka piedāvāt savus procesorus, bija vajadzīgs uzticams un drošs mātesplašu ražotājs. Jo kurš gan gribēs pirkt procesoru, ja nebūs kvalitatīvas mātesplates? Tāpēc arī Intel sāka veidot savas mātesplates, jo kā var neuzticēties uzņēmumam, kas arī pats ražo procesorus savām platēm? Bet tagad, Intel-prāt, mātesplašu tirgus dalībnieki ir tik uzticami, ka viņi paši var to droši pamest un atstāt to citiem tirgus spēlētājiem.

Bet zināma lieta ir tā, ka Intel savus mātesplašu izstrādes nodaļas darbiniekus neatlaidīs. Viņi tiks izsūtīti un izdāļāti citām struktūrvienībām, lai turpinātu ieviest zināmās iestrādnes citos projektos.
Neskatoties uz to, ka tiek likvidēta šāda struktūrvienība, Intel turpinās attīstīt ultraportatīvo datoru virzienu, kā arī mobilo iekārtu (viedtālruņu un planšetu) virzienu. Un neaizmirsīsim arī pazīstamo NUC sēriju un dažādas citas kompaktas un viss-vienā projektus.

Es domāju, ka no mūsu - patērētāju puses, izmaiņas būs minimālas, ja neskaita to, ka tirgu vairs nemanīsim jaunas Intel mātesplates darbstacijām. Citi ražotāji, tādi kā ASUS, MSI un Gigabyte, turpinās ražot un veidot dažādas mātesplates, kas atbalsta Intel procesorus un turpinās savā starpā karot par patērētāja ieinteresēšanu. Bet pats Intel turpinās apgūt jau iesāktos jaunos tirgus - ar NUC, plānākiem un vēl kompaktākiem ITX sērijas platēm un uz platēm ar jau pievienotiem un nemaināmiem procesoriem, tādiem kā Atom procesoru sērijas platēm. Gan jau arī šie kompakto sērijas procesori būs jau tik tālu attīstīti, ka bez lielas piepūles spēs nodrošināt lielākas daļas patērētāju vajadzības. Kaut gan jau pašreizējie Atom procesori ar iebūvēto grafisko dzini spēj nodrošināt vienkāršu un ekonomisku datora lietošanu. Bet nu skatīsimies, ar ko Intel vēl mūs mēģinās pārsteigt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru