Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2013. gada 24. janvāris

Ubuntu ienāk mobilo OS saimē

Līdz šim Canonical ražoto Ubuntu mēs pazinām kā labu alternatīvu Windows operētājsistēmai. Citi to pazīst kā labu servera OS. Bet gan jau ir arī kādi cilvēki, kas to atzīst par labu kā mākoņservisa vidi. Mana paša pieredze ar Ubuntu aprobežojas tikai ar darbstacijas un servera versiju izmantošanu.
Bet nu ir pienācis arī strauji augošajam mobilo iekārtu tirgum un tagad arī Ubuntu tiks veidota kā mobilo iekārtu operētājsistēma.

Patiesību sakot, šāds solis nemaz nav arī tik liels pārsteigums. Pašreizējos Android telefonu pamatā jau darbina Linux kodols. Atliek to mazliet piemodificēt un ir iespējams uz tā jau darbināt arī normālu Linux-veidīgu izstrādājumu. Labi, tik vienkārši tas tomēr nav, bet fakts tomēr paliek, ka šajā gadījumā nav jāgudro ritenis no jauna, bet var izmantot jau pašreizējās izstrādnes.

Pirmos viedtālruņus ar Ubuntu OS virsū tiek solīti šī gada (2013.gada) otrajā pusē, tuvāk gada beigām. Bet tas nenozīmē, ka viņiem pašlaik nav nekā ko atrādīt izsalkušajai publikai. Pašlaik tiek veidota strādājoša sistēma tieši priekš Galaxy Nexus 4 telefoniem, kas tiks atrādīts šī gada februārī. Nemaz tik tālu šis laiks arī vairs nav. Tā kā drīzumā būs sagaidāma kāda prezentācija un cita veida informācija par jauno OS.

Lai varētu darbināt Ubuntu kā pilnvērtīgu OS, telefonam ir jāatbilst kaut kādām prasībām. Šajā gadījumā Ubuntu OS minimālās telefona prasības ir divkodolu Cortex A9 procesors ar taktsfrekvenci 1 GHz un operatīva atmiņa 512 MB apmērā. Tādējādi uzreiz ir skaidrs, ka šī OS pašlaik nemaz uz esošajiem lētā gala telefoniem nespēs darboties. Bet man ir aizdomas, ka līdz gada beigām lētie telefoni jau būs apgādāta ar divkodolu procesoriem un 512MB atmiņu. Savādāk Ubuntu paliks tikai par augstā gala telefonu OS. Un lētā gala telefoniem kā alternatīva paliks tikai Firefox OS.

Jaunās OS dizainā ziņā Canonical pieturās jau pie ierastam darbībām un funkcijām operētājsistēmas vidē. Līdzīgi, kā tas ir darbstacijas Ubuntu versijā. Un jaunajiem lietotājiem lietot šo telefonu būs jau mazliet vieglāk, ja, protams, iepriekš bija pazīstams ar Ubuntu vidi.
Bet aplikāciju izstrādātāji varēs savas aplikācijas veidot vai nu izmantojot dabīgo Ubuntu vidi un API, vai arī izstrādāt jaunas vai pielāgot esošās aplikācijas, izmantojot HTML5 un WebAPI. Tas viss paliek tikai izstrādātāja ziņā, kādu metodi izmantot.

Pašlaik nekas cits neatliek kā vien gaidīt kādus jaunumus no Canonical par viņu progresu šajā sfērā. Bet pagaidām, kamēr man nav nekāda taustāma objekta, piedāvāju apskatīties nelielu reklāmas video par jauno Ubuntu operētājsistēmu:



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru