Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2013. gada 7. februāris

BlackBerry mēģina atgriezties viedtālruņu tirgū

BlackBerry kādreiz bija ļoti pazīstams zīmols, kas vairāk bija iecienīts Ziemeļamerikā. To labprātāk izmantoja biznesa aprindu cilvēki, kā arī ASV Aizsardzības departaments. Galvenokārt pateicoties tās specifiskai un ļoti labai drošības sistēmai. Bet tad, kā par nelaimi, nāca skārienjūtīgo viedtālruņu ēra ar slaveno iPhone priekšgalā. Un tad sākās BlackBerry telefonu melnās dienas. Nepietika ar to, ka samazinājās tirgus daļa, bet pat ASV Aizsardzības departaments apstiprināja, ka Android telefoni ir pietiekami labi viņu vajadzībām.
Likās, ka nu ir pienācis RIM (Research in Motions - uzņēmums, kas veido BlackBerry telefonus) pastāvēšanas beigas, jo viņi neko jaunu un interesantu tirgū nespēja piedāvāt. Bet tas tomēr nav noticis. Un atšķirībā no Nokia, kas jau ir kļuvusi par Microsoft mobilās OS Windows Phone telefonu ražotāju, spēja izstrādāt savu telefonu un turpināt attīstīt savu zīmolu un savu BlackBerry OS.

Šoreiz ļoti labi iederas slavenais teiciens: Karalis ir miris. Lai dzīvo karalis! Izrādās, 30.janvārī RIM iepazīstināja ar dažiem jaunumiem - 2 jauniem telefoniem un uzņēmuma nosaukuma maiņu. Tagad tas sauksies BlackBerry. Bet abi jaunie telefoni ir - BlackBerry Z10 un BlackBerry Q10.
Z10 ir tīrs skārienjūtīgais telefons, kuram nav nekādu fizisko pogu. Bet Q10 ir ieturēts klasiskajā BlackBerry telefonu stilā ar pilnu QWERTY klaviatūru.

Līdz šim visi gaidīja un izvirzīja dažādas hipotēzes un variantus, kādam ir jābūt jaunajam BlackBerry telefonam un vai šis uzņēmums vispār spēs izdzīvot pasaulē, kurā dominē Apple un Samsung ar saviem viedtālruņiem. Pat Microsoft bija izteicis piedāvājumu viņiem izmantot Windows Phone sistēmu un pat piedāvājās nopirkt visu uzņēmumu. Bet nekas no tā Microsoft'am neizdevās.

Tā vietā RIM, piedodiet, BlackBerry prezentē jaunos telefonus ar jauno BlackBerry 10 OS. Kad pa BBC kanālu redzēju Z10 darbībā, man šis telefons uzreiz iepatikās. Vismaz demonstrētā darbošanās notika tik skaisti, vienkārši, ērti un saprotami, ka, man šķiet, ka šis varētu būt šo telefonu atgriešanās sākums.

Bet nu mazliet par pašiem telefoniem tehniskajiem raksturojumiem, kas pašlaik ir zināms no plašajiem interneta resursiem.

BlackBerry Z10 - šis ir tīrs skārienjūtīgais telefons. ekrāna izmērs tam ir 4,2 collas ar 1280x720 pikseļu lielu izšķirtspēju. Runā, ka ekrāns ir līdzīgs Super AMOLED tipa ekrānam, kas nozīmē, ka krāsas uz šī telefona tiks attēlotas ļoti labā kvalitātē. Tam ir arī 8MP kamera ar autofokusu un LED zibspuldzi un priekšā atrodas arī 2 MP kamera. Pašam telefonam iekšā ir divkodolu procesors un 2 GB RAM. Datu glabāšanai ir paredzēta iekšējā atmiņa ir robežās no 16 GB apmērā, bet ir iespējams pievienot microSD karti ar apjomu līdz 64 GB. Un, lai nebūtu pārsteigumu, šis telefons atbalsta visus mobilo tīklu standartus un bezvada tīkla standartus.

BlackBerry Q10 - šis ir telefons, kuram ir pieejama pilna QWERTY klaviatūra. Ja kāds ir pieradis pie šāda tipa telefoniem, tad šis telefons būs ļoti parocīgs. Neskatoties uz to, ka tam ir normāla klaviatūra, šim telefonam ir arī skārienjūtīgs ekrāns, kas ir tikai 720x720 pikseļu izšķirtspējā. Bet oficiāli šim telefonam ir Super AMOLED ekrāns. Pārējās tehniskās lietas neatšķiras no Z10 - 2 GB RAM, iekšējā atmiņa ir 16 GB liela, bet ar microSD kartes palīdzību to var palielināt vēl par 64 GB. Ir arī divkodolu procesors. Atšķiras tikai telefona chipset'u un grafisko dzini (GPU). Bet savādāk - šie abi telefoni ir gandrīz identiski.

Mūsdienās ar telefona dzelžu līmeni daudzus vairs nepārsteigsi, tāpēc liela uzmanība ir jāpievērš arī programmatūrai. Vizuāli BlackBerry OS neatšķīrās no pašreizējās iOS un Android saskarnēm. Bet, tāpat kā iepriekš, lielu uzmanību ražotājs pievērš tieši drošības risinājumam. Un, kas man pašam ļoti patika, fiziski telefonā nodalīt darba aplikācijas un lietas no privātām aplikācijām un lietām.
Daudzi pasaules analītiķi prognozē, ka BlackBerry nespēs iekarot lielu auditorijas daļu, jo ir mazs aplikāciju daudzums un tajās, kas pašlaik ir pieejamas, ir maz tieši tīņiem paredzētās aplikācijas. Tam es varu piekrist, bet atcerēsimies, ka Android pirmsākumos arī aplikāciju daudzums nebija diez cik liels. Un uz Android nākotni neviens tajā laikā neskatījās cerīgi. Tas pats tagad ir arī ar Microsoft Windows Phone vidi. 
Jā, es piekrītu, ka aplikācijas jauno telefonu izplatībā spēlē lielu lomu. Un jā, arī pusaudžiem paredzēti telefoni palielina tirgus daļu. Bet šie telefoni primāri bija paredzēti uzņēmēju vajadzībām, tad ar jauno sēriju viņi spēs atgūt un varbūt pat pieaudzēt savu klientu skaitu. Un man šķiet, ka viņi spēs pat pārspēt Microsoft Windows Phone tirgus daļu. Bet vai tas piepildīsies, to rādīs laiks.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru