Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2013. gada 20. jūnijs

Apskats: Nokia Lumia 620

Uz vienu nedēļu man bija lieliska iespēja palietot Nokia veidoto viedtālruni Lumia 620 ar Windows Phone 8. Kaut arī šis aparāts bija ne pārāk liela izmēra, to lietot bija viegli, ērti un patīkami. Tas arī nebija ar alumīnija apdari un nebija veidots no neatverama korpusa, tomēr arī šādā izskatā to bija patīkami un ērti lietot.

Paša aparāta izmēri ir nelieli - 115.4 x 61.1 x 11 mm un tas sver 127 gramus. Kaut gan pēc sajūtām likās, ka tas ir ļoti viegls. Ekrāns šim viedtālrunim ir 3.8" liels ar 400x800 px izšķirtspēju. Atšķirībā no citu telefonu ražotājiem, šim modelim bija Nokia veidotais ClearBlack ekrāns. Pēc Nokia teiktā un rakstītā, šai tehnoloģijai jāspēj samazināt atspīdumu ekrānā.
Pašam telefonam iekšā atrodas 1GHz 2-kodolu procesors ar Adreno-305 grafisko dzini. Šim telefonam pieejamais RAM ir tikai 512 MB apjomā, bet datu glabāšanai ir atvēlēti veseli 8 GB iekšējās atmiņas, kas ir krietni vairāk, nekā citiem šāda līmeņa telefoniem, piemēram, HTC 8S. Un arī šim modelim ir iespējams pievienot papildus microSD atmiņas karti. Datu pārraides standartu ziņā šis viedtālrunis atbalsta visus pašreizējos mobilās pārraides standartus, kā GPRS/EDGE, HSDPA un HSUPA. Arī atbalsta Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus. Šim aparātam ir divas fotokameras. Aparāta aizmugurē atrodas 5 MP kamera ar LED zibspuldzi un autofokusa iespēju, bet priekšpusē atrodas VGA izšķirtspējas kamera. Ar aizmugurē esošo kameru var uzfilmēt arī video 720p kvalitātē.

Interesanta padarīšana bija telefona aizmugurējā vāciņa atvēršana. Pēdējā laikā man sāk likties, ka katrs ražotājs mēģina atrast visādus veidus, kā likt cilvēkiem noņemt nost šo vāciņu. Un par savu pienākumu uzskata to izveidot tik interesantā un neparastā veidā, ka bez speciālās pamācības to nav iespējams izdarīt.
Arī šis telefons nebija izņēmums. Tikai Nokia arī mazliet padomāja par cilvēkiem - uz aizmugurējā vāciņa bija uzlīmēta uzlīme, kas parāda, kā pareizi ir jāatver aizmugurējais vāciņš. Bez šādas pamācības es nemaz nevarētu iedomāties, ka ir jātur aizmugurējais vāciņš un jāspiež uz fotokameru, lai no telefona nodabūtu aizmugurējo vāciņu.
Ja vāciņa noņemšana beigu beigās izdevās nevainojami, tad man radās jauna problēma - kur tad īsti ir jāliek SIM karte? MicroSD kartes likšanas vietu atradu, bet SIM kartes ievietošanas vietu nespēju pamanīt. Un tikai ar viedtālruņa dokumentācijas palīdzību spēju to atrast - ir jāizņem baterija un jāpavelk lentīte ar uzrakstu SIM. Tad SIM kartei paredzētā trauciņā tā tiek ievietota un atkal ieslidināta sānā. Pēdējo reizi zem baterijas SIM karti vajadzēja likt pirms daudziem, daudziem gadiem, kad lietoju parastos Nokia telefonus.

Ieslēdzot telefonu un veicot sākotnējo iestatīšanu, parādās jau zināmie Windows Phone 8 kvadrātiņi. Tos iespējams virzīt uz augšu, uz apakšu, pa labi un pa kreisi. Izmēri šim kvadrātiņam gan ir iespējami tikai trijos veidos - maziņš kvadrāts, lielāks kvadrāts vai paliels taisnstūris visa telefona ekrāna platumā. Un visa darbošanās notiek ritinot to uz augšu vai uz leju. Arī izslēgšana notiek līdzīgā veidā - jānoslidina ekrāns uz leju.

Lai piekļūtu dažādu iestatījumu labošanai un pielāgošanai, atliek ar pirkstu novilkt pa ekrānu uz kreiso pusi un šai sadaļai uzreiz piekļūt klāt. Bet tur ir ne tikai iestatījumi, bet arī visas instalētās programmas un to atbilstošie iestatījumi. Visa informācija tiek attēlota nevis tikai ikonu veidā, bet gan kā garš saraksts, ko arī ir iespējams ritināt gan uz augšu, gan uz leju. Ja ir vēlme, tad savu iecienīto aplikāciju ir iespējams iznest uz sākumekrānu un tad tā nebūs jāmeklē pa garo sarakstu.
Paša viedtālruņa iestatījumi daudz neatšķiras no pašreiz tirgū esošo aparātu iestatījumiem. Arī šajā ir iespējams mainīt zvana un brīdinājuma signālus, gan norādīt un mainīt mobilos un interneta tīklus, gan arī visus savus mobilās dzīves kontus. Tikai, atšķirībā no Android viedtālruņiem, šajā aparātā nav iespējams dažādiem e-pasta kontiem norādīt dažādus skaņas signālus - ir pieejams tikai viens skaņas signāls vai arī nekāds signāls un tas darbojas uz visiem paziņojumiem vienādi.

Kā jau tas tagad ir pierasts Windows Phone 8 viedtālruņos, ar šajā telefonā ir pieejama Microsoft izstrādātā Ofisa mobilā versija ar mobilo Word, Excel un arī PowerPoint. Un nevajag vairs domāt un meklēt kādu alternatīvu risinājumu, ar kura palīdzību varētu lasīt un rediģēt Ofisa dokumentus. Tikai ir nepieciešams pieslēgties ar savu Windows Live kontu.

Arī mūzikas klausīšanās ziņā neko sliktu nevaru pateikt. Pievienojot austiņas un uzliekot mūziku, viss skanēja ļoti labi un skanēja manām ausīm baudāmi.
Tālāk pamēģināju paspēlēt kādu savu iemīļoto spēlīti. Man pašam patīk autosimulatori, tādi kā Need for Speed sērijas braucamgabali. Windows veikalā atradu trial versiju tieši šai sērijai un uzinstalēju to uz šī telefona. Spēle palaidās ātri un spēlēšana bija ērta un patīkama. Viss strādāja korekti, nekas nebremzējās un neraustījās. Arī dažas citas braucamspēles, ko pamēģināju, spēlēt bija patīkami. Arī Apshalt 5 braucamgabala bezmaksas izmēģinājuma versiju varēja spēlēt vienkārši un bez jebkādām problēmām. Viss strādāja un spēlējās lieliski!
Mazliet nepierasti un reizē arī interesanti bija redzēt, ka šajā telefonā uzreiz tiek piedāvāts Angry birds stūrītis jeb aplikācija, kurā ir pakopotas visas šī zīmola saistītās lietas - gan spēles, gan video un dažādas citas lietas. Bet tas jau arī nav nekāds liels brīnums, jo abas kompānijas taču nāk no vienas valsts - Somijas.
Savukārt ar DRM parakstītu e-grāmatu lasīšanu gan turpinājās problēmas. Nespēju atrast aplikāciju, ar kuras palīdzību varētu lasīt šāda veida grāmatas. Bet bezmaksas e-grāmatas lasīt nebija nekādu problēmu un šāds ekrāna izmērs bija pietiekami labs, lai tās lasītu.

Tomēr šajā viedtālrunī bija arī vairākas interesantas lietas, ko es atklāju un iepriekš citos viedtālruņos kaut kā nebiju pamanījis. Sākumā jau likās, ka šis viedtālrunis saturēs gandrīz to pašu, ko citi Windows Phone 8 viedtālruņi, bet šajā jautājumā es biju kļūdījies.
Pirmā jaunā lieta bija Gudrais foto. Tā ir speciāla aplikācija, kas sabildē 5 bildes un tad es pats varu izvēlēties, kura no uzņemtajām bildēm man patīk vislabāk un izskatās visskaistāk. Tikai ir viena problēma - to visu ir jāapskata un jāizvērtē uz telefona ekrāna. Diemžēl šādā variantā to ir diezgan pagrūti izdarīt, it īpaši, ja atšķirības uzreiz nav pamanāmas. Un šo bilžu kolekciju nav iespējams apskatīt un rediģēt uz datora. Labāk būtu saglabājuši visas nobildētās bildes un tad es pats varētu uz datora izvēlēties, kura ir labākā bilde.
Vēl kāda interesanta lieta - ir pieejams Nokia izstrādāts ceļvedis, kas parāda tuvējā apkārtnē pieejamos interešu objektus. Un šajā telefonā uzreiz un bez maksas bija pieejama gan Nokia kartes, gan arī Nokia veidotā autonavigācijas sistēma.
Apskatīju un izmēģināju arī šajā telefonā pieejamo Bērnu stūrīti. Tā ir speciāla jeb papildus vide, kurā tiek norādīts, kādas telefona aplikācijas vai spēles bērns var izmantot. Un ne pie kādām citām aplikācijām, spēlēm vai iestatījumiem tad nav iespējams piekļūt.
Tas tomēr ir ļoti labs izgudrojums un pielietojums, it īpaši, ja savu viedtālruni dod rotaļāties saviem bērniem. Norādām, ka var piekļūt dažām spēlēm un dodam bērnam rotaļāties. Ne vairs jāuztraucas, ka saspiedīs iestatījumos kaut ko ne to, ne arī jāuztraucas, ka piezvanīs uz kādu nezināmu telefona numuru.

Lēnām esmu pietuvojies arī web lapu pārlūkošanai. Informācijas pārlūkošana un satura lasīšana uz šīs iekārtas bija ērta un vienkārša. Tāpat kā ar HTC veidotajiem Windows Phone viedtālruņiem (HTC 8S un HTC 8X), arī šim telefonam visa lapas informācija tika attēlota pa visu ekrānu. Bet redzamā informācija tomēr bija mazāka, nekā ar manu pašreizējo Asus Padfone.

Bildēšana ar šo Nokia telefonu bija vienkārša - vai nu nospiež uz speciālās fotografēšanas pogas vai arī nospiež uz ekrāna un skats tiek nobildēts.
Lai arī bildes uz telefona izskatījās labi un arī uz datora tās izskatās pietiekami labi, tomēr man pietrūka mazliet asuma bildēs un gribētos, lai tās nebūtu tik izplūdušas. Bet tuvplāna bildes, man šķiet, gan izdevās ļoti labas.

Mazliet par Windows Phone 8 latvisko klaviatūru. Teksta rakstīšanas režīmā klaviatūra izskatās kā parastā (QWERTY) klaviatūra. Diakritiskās zīmes var iegūt divējādi -  pēc burta nospiežot vajadzīgo zīmi ar kādu no šīm pogām, vai arī nospiežot un paturot ilgāku laiku attiecīgo burtu.
Ja teksta rakstīšana ir vienkārša un pierasta, tad ciparu un simbolu pievienošana ir mazliet savādāka. Es būtu ļoti priecīgs, ja arī šie simboli tiktu sakārtoti tādā pašā secībā, kā tas ir uz parastās klaviatūras. Pierastāk un arī ātrāk tos var atrast, ja ir tāda nepieciešamība. It īpaši, ja tiek ievadītas paroles.

Nobeiguma vietā.
Ka jau visiem telefoniem, tam ir labas iezīmes un arī sliktas iezīmes.
Vispirms ar nepatīkamajām lietām.
Galvenā lieta, kas man nepatika - viedtālruņa dizains. Ja noliktu blakus šo Nokia telefonu un kādu lētā gala Android telefonu, tad to dizains abiem daudz neatšķirsies.
Otra nepatīkama lieta bija klaviatūra ar savu dīvaino simbolu izvietojumu tajā, kā arī fotogrāfiju kvalitāte.
Un, protams,  nespēja atvērt un lasīt DRM aizsargātas grāmatas.

Bet patika paša telefona izmērs. Tas bija tieši tik liels, lai ļoti labi iegultos rokā un būtu viegli un ērti lietot. Lietot to ar vienu roku bija tik vienkārši un patīkami! Likās, ka šis telefons ir izgatavots tieši manas plaukstas lielumam.
Patika arī lietot pašu Windows Phone 8 - tā saskarne ir vienkārša un viegli uztverama. Nekādas īpašas pamācības nav nepieciešamas, lai uzreiz ar to sāktu strādāt. Viss uzreiz intuitīvi ir saprotams.
Un man patika, ka šājā telefonā uzreiz ir pieejama Microsoft Office mobilā versija.
Un šīs iekārtas lietošanas laiks bija apmēram 2-2,5 dienas. Ļoti patīkams pārsteigums, ja salīdzina ar Android telefonu.
Un šim modelim ir iespējams mainīt aizmugurējā vāciņa izskatu un krāsu. Nu gluži kā kādreiz, kad Nokia telefoniem varēja mainīt vāciņus dažādās krāsās.

Šis telefons man ļoti patika un bija ērts lietošanā. Tas ir vienkāršs un arī ne pārāk dārgs un ļoti labi iederētos mūsdienu jauniešu rokās un kabatās. Labprāt pats šādu telefonu lietotu.
Arī cenas ziņā aparāts nav pārāk dārgs -  Trodeks veikalā to var iegūt par apmēram 185 latiem, bet Dateks internetveikalā es to, diemžēl, nespēju atrast. Bet cena varētu būt tāda pati.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

5 komentāri:

  1. Sāku lietot šo telefonu pastāvīgi un sastopos ar problēmu, ka pārliekot mūziku no datora uz telefona caur windows phone, dziesmas telefonā tiek dublētas, tas pats notiek, kad mēģināju mest vienkārši caur atmiņas karti. Un ja vienu dziesmu izdzēš, tad otra dziesma neskanēs, tiks parādīts, ka ir radusies kļūda un dziesmu nevar atskaņot. Kad ņemu atskaņot albumu, tad nedublējas, dublējas tad, kad paņem visas dziesmas. Tad vēl caur windows phone nevar izdzēst mūziku un videoklipus. It kā parāda, ka izdzēš, bet īstenībā nekas nav izdzēsts,

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Apskatīju Tavu aprakstīto problēmu, bet tikai uz Lumia 920. Nekā tamlīdzīga es nespēju iegūt.
      Kad iekopēju Music mapē savu mūziku (no datora), tā parādās Lumia mūzikas atskaņotāja sadaļā tikai vienu reizi. nekādu dublikātus nespēju iegūt nekādā veidā. Tas pats arī ar izdzēšanu - kad izdzēšu no telefona (caur datoru), tad arī no mūzikas saraksta pazūd.

      Man vairāk izskatās, ka Tev varētu būt problēmas ar failu importēšanu - it kā mūzikas faili tiek importēti, bet patiesībā tiek izveidoti tādi kā šortkati.
      Kaut ko līdzīgu es kādreiz biju manījis uz sava Android telefona.
      Man pat pašlaik nav nekādu ideju, kā Tev varētu palīdzēt.

      Dzēst
    2. Microsoft Latvia pārstavis Twitter'ī sniedza tikai norādi uz oficialo aprakstu: http://www.windowsphone.com/en-US/how-to/wp8/music/syncing-music-faq
      Bet man neizskatījās, ka tur būtu atbilde uz Tavu problēmu.

      Es vēl arvien palieku pie pārliecības, ka vaina ir failu sinhronizācijā. Varbūt nosūti oficiālu problēmas pieteikumu uz Microsoft? Varbūt, ja būs kārtīgs pieteikums ar konkrētu informāciju, viņi spēs labāk to izskaidrot un paskaidrot. Ja iegūsti skaidrojumu, padalies.
      Ja man sanāks atkal sarunāt šo iekārtu, pamēģināšu Tavu aprakstīto failu kopēšanu, varbūt tad man radīsies kāda skaidrība.

      Dzēst
  2. man ekrans sabojajas kad liku ara muziku uzkrita paris pilites un tagad ekrans vispar nereadze uzs pieskarieniem

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man jau šķiet, ka tur uzpilēja vairāk kā viena pilīte :)
      Bet šajā gadījumā labāk ir doties uz oficiālo servisu un nodot viņiem remontā.

      Dzēst