Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2013. gada 4. aprīlis

Apskats: HTC 8S ar Windows Phone 8

Uz nelielu laiku man bija iespēja palietot HTC 8S ar Windows Phone 8. Aparāts bija neliels, ar 4" ekrānu. Bet tā izpildījums un izmērs bija tieši tik liels lai būtu patīkami un ērti turēt rokā un lietot. Izskata ziņā tas daudz neatšķiras no sava lielā brāļa (vai māsas) HTC 8X. Tāda pati telefona forma, tāda pati mobilā operētājsistēma un tāda pati patīkama lietošana. Bet, atšķirībā no 8X, šim modelim bija mazāka iekšējā atmiņa. Bet to varēja kompensēt ar microSD kartes pievienošanas iespēju.

Šī aparāta izmērs ir 120.5 x 63 x 10.3 mm un tas sver 113 gramus. Turpinot aizsākto salīdzināšanu ar manu pašreizējo Asus Padfone, tad šis HTC darinājums salīdzinājumā ir mazāks. Pašam telefonam ir 4" S-LCD tipa ekrāns ar Corning Gorilla Glass aizsardzību un ar 480x800 px lielu izšķirtspēju.
Telefonam iekšā atrodas 1GHz 2-kodolu procesors ar Adreno-203 grafisko dzini. Šim telefonam pieejamais RAM ir tikai 512 MB apjomā un datu glabāšanai ir atvēlēts 4 GB iekšējās atmiņas. Un, atšķirībā no 8X, tam ir iespējams pievienot arī papildus microSD atmiņas karti.
Datu pārraides standartu ziņā šis viedtālrunis atbalsta visus pašreizējos mobilās pārraides standartus, kā GPRS/EDGE, HSDPA un HSUPA. Arī atbalsta Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus.
Fotokamera gan šim aparātam ir tikai viena. Aparāta aizmugurē atrodas 5 MP kamera ar LED zibspuldzi. Un ar šo kameru var uzfilmēt arī video 720p kvalitātē.

Interesantākā lieta bija SIM kartes un atmiņas kartes pievienošana pašā telefonā. Tam par godu vajadzēja noņemt apakšējo zilo plāksnīti. Un tad tur ir pieejama vieta gan SIM kartes pievienošanai, gan arī atmiņas kartes ievietošanai. Vairs nav jāņem nost viss aizmugurējais panelis, lai varētu piekļūt šiem slotiem. Bet ir arī sliktums šādai lietai - nav iespējams mainīt telefona bateriju, ja kādreiz rodas šāda vēlme.

Kā jau noprotams, tad šim telefonam virsū atrodas Microsoft veidotais Windows Phone 8. Ieslēdzot telefonu un veicot sākotnējo iestatīšanu, parādās jau zināmie Windows Phone 8 kvadrātiņi. Tos iespējams virzīt uz augšu, uz apakšu, pa labi un pa kreisi. Izmēri šim kvadrātiņam gan ir iespējami tikai trijos veidos - maziņš kvadrāts, lielāks kvadrāts vai paliels taisnstūris visa telefona ekrāna platumā. Un visa darbošanās notiek ritinot to uz augšu vai uz leju.

Lai piekļūtu dažādu iestatījumu labošanai un pielāgošanai, atliek ar pirkstu novilkt pa ekrānu uz kreiso pusi un šai sadaļai uzreiz piekļūt klāt. Bet tur ir ne tikai iestatījumi, bet arī visas instalētās programmas un to atbilstošie iestatījumi. Visa informācija tiek attēlota nevis tikai ikonu veidā, bet gan kā garš saraksts, ko arī ir iespējams ritināt gan uz augšu, gan uz leju.

Bet paša telefona iestatījumi daudz neatšķiras no citiem mūsdienu telefoniem. Ir iespējams norādīt un mainīt gan mobilos un interneta tīklus, gan arī visus savus mobilās dzīves kontus. Ir iespējams norādīt arī zvana, brīdinājumu un paziņojumu signālus. Bet nav iespējams dažādiem e-pasta servisiem norādīt dažādus skaņas signālus. Ja Android telefonā ir iespējams norādīt, ka katram e-pastam ir savs skaņas signāls, kad saņemu ziņu (vai arī nav nemaz skaņas signāla), tad šajā sistēmā to nav iespējams norādīt. Te ir pieejams tikai viens skaņas signāls vai arī nekāds signāls un tas darbojas uz visiem paziņojumiem.

Kā jau kārtīgam Microsoft ražojumam pienākas, tad šajā telefonā ir pieejama Microsoft izstrādātā Ofisa mobilā versija  ar pieejamu Word, Excel un arī PowerPoint. Un bez problēmām varēja gan apskatīt, gan arī rediģēt un veidot Word dokumentus un Excel failus. Vairs nevajadzēja lauzt galvu un meklēt kādu alternatīvu risinājumu, ar kura palīdzību varētu tikt klāt Ofisa dokumentiem. Tik vien kā nepieciešams pieslēgties ar savu Windows Live kontu. Un vari bez bēdām izmantot visas mobilā ofisa iespējas.

Bet nu mazliet par izklaides iespējām šajā telefonā. Kā parasti, vispirms izmēģināju spēlītes. Man pašam patīk autosimulatori, tādi kā  Need for Speed sērijas braucamgabali. Windows marketā atradu demo versiju tieši šai sērijai un uzinstalēju to uz šī telefona. Spēle palaidās ātri un spēlēšana bija ērta un patīkama. Viss strādāja korekti, nekas nebremzējās un neraustījās. Arī dažas citas braucamspēles, ko pamēģināju, spēlēt bija patīkami.
Bet nu pievērsīšos e-grāmatu lasīšanai. Biju dzirdējis ziņu, ka tāda kompānija kā txtr izstrādāja aplikāciju DRM aizsargātu grāmatu lasīšanai uz Windows 8 iekārtām. Nodomāju, ja jau viņi izstrādāja aplikāciju Windows 8 vajadzībām, tad, varbūt, ir arī izstrādājuši priekš Windows Phone 8 šādu aplikāciju. Lai arī šīs aplikācijas izmantošana man īpaši nepatika (aprakstu var izlasīt rakstā "E-grāmatu lasīšana ar txtr"), tomēr tas būtu labāk, nekā nekas.
Bet, diemžēl, aizejot uz šīs kompānijas mājaslapu, es saskāros ar skarbo realitāti - aplikācija ir tikai Windows 8 iekārtām un priekš Windows Phone 8 nekā viņiem nav. Tad nu atkal nācās palikt ar garu degunu DRM aizsargātu e-grāmatu lasīšanā.

Nesanākot palasīt grāmatas, paklausījos mūziku. Arī šim telefonam ir HTC izdomātais Beats Audio, kuram būtu jāuzlabo mūzikas klausīšanu. Kā jau tas tagad visiem ir zināms, man šis uzlabojums nepatika - ieslēgtā veidā tas palielināja basu skanējumu mūzikā. Es mūziku šajā telefonā labāk klausījos ar izslēgtu Beats audio iespēju. Neko sliktu par mūzikas atskaņošanu nespēju pateikt.

Web lapu pārlūkošana un lasīšana daudz neatšķīrās no Android telefona. Vienīgā atšķirība bija tāda, ka Windows Phone variantā web lapa tika attēlota pa visu ekrānu, atšķirībā no Android telefona, kuram tika paredzēta vieta gan virtuālajām pogām, gan arī paziņojuma joslai. Bet tas neietekmēja atrādāmo tekstu - uz ekrāna varēja redzēt precīzu tādu pašu informācijas apjomu. Tikai mazliet lielākiem burtiem.

Kā jau sākumā rakstīju, tad šim aparātam ir 5 MP fotokamera. Bet pašas uzņemtās bildes mani nepārliecināja - tās tomēr nebija tik labas kvalitātes, kā biju gaidījis. It īpaši, ja salīdzina ar 8X. Zemāk piedāvāju kārtējo bildi istabas apgaismojumā ar kaķi un arī pāris dabas bildes.

Lietojot ilgāk kādu vidi, arvien vairāk un vairāk pamana dažādas lietas. Šoreiz runa ir par Windows Phone 8 latvisko klaviatūru. Teksta rakstīšanas režīmā klaviatūra izskatās kā parastā (QWERTY) klaviatūra. Diakritiskās zīmes var iegūt divējādi -  pēc burta nospiežot vajadzīgo zīmi ar kādu no šīm pogām, vai arī nospiežot un paturot ilgāku laiku attiecīgo burtu.
Ja teksta rakstīšana ir vienkārša un pierasta, tad ciparu un simbolu pievienošana ir mazliet savādāka. Es būtu ļoti priecīgs, ja arī šie simboli tiktu sakārtoti tādā pašā secībā, kā tas ir uz parastās klaviatūras. Pierastāk un arī ātrāk tos var atrast, ja ir tāda nepieciešamība.

Nobeiguma vietā.
Ka jau visiem telefoniem, tam ir labas iezīmes un arī sliktas iezīmes.
Vispirms ar nepatīkamajām lietām.
Galvenā lieta, kas man nepatika - bija šis LCD ekrāns. Normālā veidā uz to skatoties nekādu problēmu nebija. Bet man ir saulesbrilles, kurām ir pretatspīduma pārklājums. Un skatoties uz šo ekrānu caur šīm saulesbrillēm, viss ekrāns uzreiz sāka mirdzēt visās varavīksnes krāsās. Tas bija apgrūtinoši, ja ņem vērā, ka nāk vasara ar lielāku saules spīdēšanas intensitāti.
Otra nepatīkama lieta bija klaviatūra ar savu dīvaino simbolu izvietojumu tajā, kā arī fotogrāfiju kvalitāte.
Un, protams,  nespēja atvērt DRM aizsargātas grāmatas.

Bet patika paša telefona izmērs. Tas bija tieši tik liels, lai ļoti labi iegultos rokā un būtu viegli un ērti lietot. Lietot to ar vienu roku bija tik vienkārši un patīkami! Likās, ka šis telefons ir izgatavots tieši manas plaukstas lielumam.
Patika arī lietot pašu Windows Phone 8 - tā saskarne ir vienkārša un viegli uztverama. Nekādas īpašas pamācības nav nepieciešamas, lai uzreiz ar to sāktu strādāt. Viss uzreiz intuitīvi ir saprotams.
Un man patika, ka šājā telefonā uzreiz ir pieejama Microsoft Office mobilā versija.
Un šīs iekārtas lietošanas laiks bija apmēram 2-2,5 dienas. Ļoti patīkams pārsteigums, ja salīdzina ar Android telefonu.

Šis telefons man ļoti patika un bija ērts lietošanā. Labprāt pats šādu telefonu lietotu. Arī cenas ziņā aparāts nav pārāk dārgs - Dateks internetveikalā to var nopirkt par apmēram 214 latiem un arī Trodeks veikalā to var iegūt par šādu pašu cenu - ap 214 latiem.

Vēlos arī pateikties Kitijai Balcarei no Hauska&Partner, par piedāvāto iespēju apskatīt un aptaustīt šo telefonu.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru