Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2014. gada 10. septembris

5 ieteikumi acu saudzēšanai pie planšetdatora

Arvien biežāk planšetdatori kļūst par mūsu sabiedrotajiem, jo īpaši kā izklaide brīvajā laikā. Protams, planšetes ir ērtas, funkcionālas un tās var brīvi lietot teju jebkurā vietā, katram parocīgākajā veidā un apstākļos. Tomēr der atcerēties dažus būtiskus priekšnosacījumus, kā saudzēt acis, lietojot planšetdatoru.

Galvenie ieteikumi:
1. Ievēro pareizu attālumu
2. Novērtē apgaismojumu
3. Pievērs uzmanību pikseļu skaitam
4. Ieturi pauzes
5. Izvēlies ērtu pozu 

1. Ievēro pareizu attālumu
Planšetdatori tiek izmantoti līdzīgi kā grāmatas. No vienas puses tas ir pozitīvi, jo skats tiek vērsts mazliet uz leju (tas ir dabīgāks), acs spraugas ir šauras un līdz ar to ir mazāka slodze acs mitrināšanai. No otras puses, jāatceras par attālumu no acīm līdz ierīcei. Lielākoties tiek izvēlēts pārāk mazs attālums, optimāli būtu aptuveni 35-40 cm. Turklāt planšetē ir ērti mainīt teksta izmēru – mazi burti apgrūtina redzi, tāpēc vēlams burtus izvēlēties mazliet lielākus nekā tie ir avīzēs un grāmatās. 

2. Novērtē apgaismojumu
Populārāko ierīču sarakstā, kas tiek izmantotas brīvā dabā, planšetdators noteikti atrodas starp līderiem. Jo vairāk laika pavadām pie jūras, pļavā, dārzā vai parkā, jo labāk. Tomēr lietojot planšeti, ir kritiski jānovērtē apgaismojums – spilgtā saulē ekrānam zūd kontrasts un veidojas atspīdumi, tāpēc parasti tiek sasprindzināta redze. Lai saudzētu acis, labāk izvēlēties ēnaināku vietu ierīces lietošanai. Savukārt, ja lieto planšeti pilnīgā tumsā, vajadzētu noregulēt pēc iespējas mazāku ekrāna spilgtumu, jo gaisma tiek koncentrēta vienā tīklenes daļā un acis ātri nogurst. Vislabākajā gadījumā planšeti ieteicams lietot pie naktslampiņas apgaismojuma. Ja iespējams, prātīgi izvēlēties planšetdatoru ar adaptīvu displeju, kas pielāgojas gan spilgtai saulei, gan tumsai un tāpēc ir saudzīgāks acīm.

3. Pievērs uzmanību pikseļu skaitam
Ierīces pikseļu skaitam ir lielāka nozīme nekā varētu domāt. Vizuāli skatoties uz tekstu vai attēlu, mums tas šķiet labi redzams, ass, un nerodas sajūta, ka patiesībā bilde veidota no daudziem maziem, krāsainiem punktiņiem jeb pikseļiem. Savukārt acis neitrālā līmenī tos uztver un veic dubultu darbu – redz attēlu kā atsevišķus pikseļus un tad „saliek” tos vienotā bildē. Jo lielāka būs planšetdatora ekrāna izšķirtspēja, jo tas būs saudzīgāks acīm un prasīs no tām mazāku piepūli. „Pērkot jaunu planšeti, ir vērts zināt, ka pastāv ekrāns, kas ir saudzīgāks acīm – SUPER AMOLED. Ekrānam ir augsta izšķirtspēja, attēla kvalitāti neietekmē ne skatīšanās leņķis, ne spilgta saule vai tumsa, turklāt gaismu izstaro atsevišķas diodes nevis fona gaisma. Šāds displejs pieejams arī jaunajam planšetdatoram Samsung Galaxy TAB S,” konsultē Māris Ķikāns, Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs. 

4. Ieturi pauzes
Ja vēlies rūpēties par savām acīm, ievēro pavisam vienkāršu likumu – ieturi pauzes! Ideālā gadījumā ik pēc 30-40 minūtēm paņem īsu, apmēram 5 minūtes pauzi, bet ik pēc 3-4 stundām garāku pauzi – aptuveni 30 līdz 40 min. garumā. Tāpat ieteicams ik pa laikam novērst skatienu no ekrāna, paskatoties uz kādu attālāku priekšmetu un censties to skaidri saskatīt.

5. Izvēlies ērtu pozu
Planšetdatoru ir vienkārši lietot visdažādākajos apstākļos, piemēram, pussēdus, guļus vai pat netradicionālākās pozās. Svarīgi ir izvēlēties ne tikai ērtu, bet arī pareizu pozu, lai nenodarītu pāri mugurkaulam un sprandai. Ilgtermiņā nepareiza stāja negatīvi atsauksies arī uz redzes veselību. Veselībai draudzīgāka planšetdatora lietošana būs, ja tiks izmantots maciņš, kas pilda arī statīva funkcijas. Ar tā palīdzību ierīci var novietot dažādās ergonomiskās pozīcijās, kas speciāli pielāgotas, piemēram, lai rakstītu tekstu, pārlūkotu internetu vai skatītos video.

Konsultāciju tika lūgta Latvijas Universitātes Optometrijas un redzes zinātnes asociētajai profesorei Guntai Krūmiņai.
Vēlos arī pateikties Samsung Electronics Baltics un Komunikāciju aģentūrai par atsūtītajiem ieteikumiem.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru