Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

piektdiena, 2015. gada 28. augusts

Apskats: Ārējais SSD disks Samsung SSD T1

Bija man tāda lieliska iespēja uz neilgu laiku dabūt palietot vienu interesantu ārējo disku - Samsung SSD T1. Tas bija samēra maziņš, plāns un viegls. Un ar ļoti lielu ietilpību!
Bet šis SSD disks piedāvā ne tikai datu uzglabāšanu un pārnēsāšanu, bet arī nodrošina labu drošību, lai pie maniem datiem nespētu piekļūt neautorizēti lietotāji.


Samsung SSD disks salīdzinājumā
 ar SD kartes izmēra adapteri
Mazliet par tehnisko pusi. Šis SSD disks ir veidots pēc jaunākās 3D V-NAND tehnoloģijas. Tas bija 71.0 x 9.2 x 53.2 mm liels un svēra nieka 30 gramus. Tas ir pieslēdzams pie USB porta un vislabāko datu pārsūtīšanas ātrumu var iegūt, ja izmanto tieši jauno, USB 3.0 standartu, bet var arī lietot, izmantojot vēl populāro US B 2.0 standartu.
Teorētiski, izmantojot USB 3.0 piekļuvi, datu lasīšana un rakstīšana šai iekārtai ir līdz 450 MB/sek., kas ir tīri labs rādītājs. Datu šifrēšanai tiek izmantota AES 256-bit šifrēšana.
Samsung šo ārējo disku piedāvā 3 dažādos apjomos - 250 GB, 500 GB un 1 TB apjomā. Manā rīcībā nonākušais ārējais SSD disks bija ar 1 TB  lielu apjomu.

Pats ārējais disks tik tiešām ir viegls un pavisam neliels. To ļoti vienkārši var pieslēgt pie dažādām iekārtām un ir pavisam ērti un viegli pārnēsāt. Virsma iekārtai ir mazliet grubuļaina, bet neko sliktu par to nevaru teikt. Savukārt, ja uz šo disku tiek kopēts liels fails, tad tas arī mazliet sakarst. Bet par laimi, tas ātri arī atdziest.
Tomēr, lai izmantotu diska šifrēšanas iespējas, ir jāuzinstalē papildus programma uz sava datora. Par laimi, tas atrodas uz šī paša ārējā diska un pieejams instalēšanai.
Pievērsīšos pie praktiskās lietošanas.
Sākotnēji piespraužot šo ārējo disku pie datora, ir iespējams piekļūt visiem diska failiem. Bet, kad ir uzinstalēta papildus programma, ir iespējams piekļūt pie visiem datiem šajā diskā un lietot to kā parastu zibatmiņu.
Savukārt, ja uzinstalējam Samsung veidoto programmu, tad ir iespējams piekļūt pie dažādām papildus iespējām.

Neatkarīgi no tā, vai disks tiek šifrēts vai netiek, datu pārraides ātrums ir patiešām iespaidīgs, gluži kā tas būtu kāds iekšējais disks, nevis ārējais disks.
Visos veiktspējas testos izmantoju CrystalDiskMarkDrošības pēc uzreiz pateikšu, ka katru testu laidu apmēram desmit reizes un izvēlējos bildi ar vidējā rezultāta mērījumiem.

Pārbaudīju, kā šīs ārējais disks darbosies, ja to pieslēgs pie citiem datoriem. Ja disks nebija nošifrēts, tad pie tā datiem varēja mierīgi piekļūt gan ar citu Windows datoru, gan ar MacOS (Apple) datoru, gan arī ar Linux datoru. Diemžēl man nesanāca to piedabūt mūzikas atskaņošanai manā automobilī - ja parasto USB zibatmiņu auto pieņēma un mūziku atskaņoja, tad šo ārējo SSD disku tas nepieņēma.
Ja disks tika šifrēts, tad uzreiz nav iespējams piekļūt diska saturam - vispirms tiek piedāvāts uzinstalēt papildus programmu. Ja to negribēja izdarīt, tad piekļūšana pie šī diska datiem nebija iespējama.

Ja uzinstalē papildus programmu, tad to palaižot ir iespējams piekļūt pie diska pamatinformācijas, kā arī ir iespējams norādīt un uzstādīt savu paroli.

Uzstādot paroli diskam, tad vairs tik vienkārši nav piekļūt informācijai uz diska. Vispirms ir jāievada parole, lai varētu tikt gan pie datiem, ko esmu uzkopējis uz šī diska, gan arī pie diska pamatinformācijas.

Ir iespējams arī noņemt uzlikto paroli, ja nu tomēr to vairs negribas izmantot. Vai arī nomainīt sava SSD diska nosaukumu uz kādu citu.

Nobeiguma vietā.
Ārējie diski ir samērā laba lieta - vari ātri un ērti pārnesāt apkārt lielu daudzumu informācijas, tai skaitā mūziku un filmas. Un ārējais SSD disks vēl nodrošina to, ka tas ir vēl vieglāks par parasto ārējo cieto disku un arī mazliet drošāks.
Lai kā man patiktu šis ārējais Samsung SSD disks, tam ir arī dažas sliktas lietas.
Kā pirmo nepatīkamo lietu var nosaukt, ka savienotājvads tam nav standarta USB vads, kas varētu būt gandrīz katram cilvēkam pieejams - pašā diskā ir speciāls 10 pin Micro-USB Type B pieslēgvieta, bet pie datora tas gan tiek pievienots pie parastā USB pieslēgvietas. Ja gadās aizmirst šo vadu līdzi, tad šis SSD disks vairs nav pieslēdzams pie datora.
Arī uzkaršana ir jūtama.
Bet pozitīvajā gaisām ir jāskatās, ka šis ārējais disks ir maziņš un ļoti viegliņš, kā arī tas ir ļoti ietilpīgs. Un pie reizes tajā gan ierakstīt, gan izkopēt datnes var ļoti ātri.

Šis ārējais SSD disks ir samērā dārgs un  Dateks internetveikalā to var iegādāties par 471 EUR. Salīdzinot ar citiem ārējiem diskiem tas ir dārgs, bet ja mēs apskatāmies, ka 1 TB lieli parastie SSD diski maksā apmēram tikpat daudz, tad kā ārēja SSD diska cena tā ir tīri saprātīga.

Vēlos arī pateikties Samsung Latvija un Komunikāciju aģentūrai par piedāvāto iespēju apskatīt un notestēt šo interesanto ārējo SSD disku.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

2 komentāri:

  1. Micro-USB Type B vads IR standarta USB vads (Type B standarta). Un vairumam ārējo USB 3 cieto disku tieši arī izmanto šādu vadu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Protams, tā ir standartizēta pieslēgvieta, bet nedomāju, ka daudziem cilvēkiem ir mājās šāds vads. Man pašam, piemēram, šāda vada nav, bet ir veco standartu vadi.
      Bet domāju, ka pēc kāda laika, kad cilvēki vairāk sāks izmantot USB 3.x iekārtas, tad arī šī standarta vadi būs vairāk atrodami cilvēku mājās.

      Dzēst