Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2016. gada 20. aprīlis

Apskats: virtuālās realitātes brilles Samsung Gear VR

Bija man tāda lieliska iespēja uz neilgu laiku palietot tādu interesantu iekārtu kā Samsung Gear VR. Interesants tas ir tajā faktā, ka tās ir Samsung virtuālās realitātes brilles. Tikai šajās brillēs nav nekādas elektronikas - tikai okulāri un, lai baudītu virtuālās realitātes iespēju, ir nepieciešams kāds Samsung ražotais viedtālrunis. Bet, neskatoties uz šādu ierobežojumu, šī iekārta bija ļoti laba un man tā patika.

Parasti es dažādu tehniku apskatu iesāku ar tehnisko specifikāciju. tikai šajā gadījumā nekas daudz nav sakāms. Tikai tas, ka virtuālo pasauli var baudīt tikai ar noteikta veida Samsung viedtālruņiem, kas pie tam ir augstā gala viedtālruņi. Un tie būtu: Samsung Galaxy S6 un S6 edge, Note 5, kā arī jaunie Galaxy S7 un S7 edge. Šīs virtuālās brilles vienas pašas sver 318 gramus, kā arī tai iekšpusē - starp seju un brillēm, ir maigs porolons (vai kāds cits mīksts materiāls). Lai tās pārāk nespiestu uz cilvēka degunu nu pieri.

Lai sāktu darboties ar šīm brillēm, sākumā ir jāveic tāds nieks, kā viedtālruņa pievienošana. Kad tas ir izdarīts, tad... var arī uzreiz to ņemt nost, jo telefons paziņo, ka vispirms ir jāuzinstalē Oculus programmatūra un jāpiereģistrējas. Ar labu interneta pieslēgumu tas tiek ātri izdarīts un var sākt pētīt virtuālo pasauli.

Pašas brilles lietot ir samērā vienkārši un pēc pirmajiem pamācības soļiem var ērti un vienkārši lietot šīs brilles un tās vadību. Pats galvenais, kad sāk lietot šīs brilles - ir uzstādīt pareizo asumu, lai attēls būtu pietiekami ass un nebūtu diskomforts, skatoties virtuālo pasauli.
Galvenā vadība ir, protams, kustinot galvu vai visu savu rumpi kopā ar galvu. Bet ir arī nelielas navigācijas panelis labajā pusē. Savukārt, ja gribi arī klausīties pavadošās skaņas, tad var arī pieslēgt austiņas, bet pie paša viedtālruņa.
Kā jau zināms, jebkuras aplikācijas vai spēles darbināšana, kas patērē daudz telefona resursu, tad telefons ātri izlādējas. Šajā gadījumā tas nav izņēmums, jo virtuālās pasaules radīšanai vajag daudz resursu. Lai apmierinātu viedtālruņa elektrības ēstgribu, tad pie pašām brillēm var pievienot lādētāju, lai telefons tiktu arī lādēts.

Bet Oculus arī piedāvā kādu virtuālu izklaides iespēju - gan bezmaksas, gan arī maksas. Tajā tiek iekļautas gan dažādas spēles, gan arī filmas un TV pārraides, gan arī dažādas izglītojošas aplikācijas. Ja nu gadījumā Tev pašam ir savs 3D vai 360 grādu saturs, tad tos var iekopēt uz telefona speciālajās mapēs un pēc tam to baudīt ar šīm brillēm.
Ja pašam nav sava satura, bet zini bezmaksas interneta saturu, kas piedāvā vajadzīgo saturu, tad ir iespējams arī to izmantot. Piemēram, es apskatīju vienu BBC Click raidījumu, ko viņi biji filmējuši ar 360 grādu kamerām.
Tāpat ari NASA ir Youtube kanālā nopublicējusi savus 360 grādu attēlus no Marsa visurgājēja Curiosity. Tā kā es zinu, ka uz Marsu es netikšu, tad vismaz virtuālajā pasaulē varēju tur nokļūt. Varēju stāvēt kājās, grozīties apkārt un apskatīt Marsa planētas virsmu un apkārtni. Un tas bija lielisks piedzīvojums!
Savukārt, ja filma ir filmēta 350 grādu kamerām, tad filmas baudīšana ir pavisam cita lieta. Piemēram, apskatoties Zvaigžņu karu filmas fragmentu, kurā ar gaisa kuģi varēju braukt pa tuksnesi, tad varēja no šīs filmas baudīt ne tikai vienu kameras skatpunktu, bet arī izpētīt visu apkārtni un izvēlēties pats savu skatīšanās rakursu!
Tikai visai šai 360 grādu kustībai ir arī kāda slikta lieta. Tā kā kustība notiek tikai acu priekšā un uzreiz tiek padots uz smadzenēm, bet pats ķermenis atrodas miera stāvoklī, tad tomēr smadzenes dara savu lietu un pēc brīža sāk palikt nelabi un var kļūt nestabils stāvo kājās. Ja sēž dīvānā un skatās, tad tik izteikti nemanīju šādus simptomus.
Nezinu, kā citiem, bet, ja mazliet karstākā dienā nācās lietot šīs virtuālās brilles, tad lēcas no iekšpuses ātri aizsvīda un nebija vairs iespējams tās lietot. Tad atliek tikai tās noņemt nost, ļaut aizsvīdumam pazust un atkal vilkt galvā.
Vēl kāda nepatīkama lieta - ja vēlos skatīties savas filmas un bildes, tad šajās virtuālajās brillēs tās tiek attēlotas mazliet granulainas, t.i., izskatās, kā lieli pikseļi - gluži kā kinoteātrī. Tas netraucē skatīties filmu, bet man mazliet bija nepatīkami to skatīties šādā izskatā. Iespējams, ka vaina bija kaut kur telefona konfigurācijā, bet es nespēju atrast.

Bet, visā visumā, šīs virtuālās realitātes brilles bija ļoti labas un man patika tās lietot. Diemžēl Dateks internetveiklā es nespēju atrast šīs brilles, bet citos Latvijas veikalos tās iespējams iegādātas par 100-170 EUR cenu.

Vēlos arī pateikties Samsung Latvija un Komunikāciju aģentūrai par piedāvāto iespēju apskatīt un notestēt šīs interesantās virtuālās brilles.


Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.



2 komentāri:

  1. Pēc 1h stundu ilgas lietošanas mani aizveda uz slimnīcu ar mirdzaritmijas lēkmi !!! Esat uzmanīgi, šīs brilles nav tik nevainīgas, kā izskatās !!! Ja SAMSUNG lasa tad ar mani var sazināties meistars2@inbox.lv...

    AtbildētDzēst
  2. Labs apskats.

    Man jau pāris gaudus ir šīs VR brilles un vienīgais mīnuss, ko varu teikt, ka ja regulāri tās lieto (spēlē turpat katru otro dienu pa vairākām stundām dienā), tas parolons ar lieku "piesviedrējas" un sāk drupt.

    Priekš sevis uztaisīju makgaivera izgājienu, piegriezu jaunu un vienk. brutāli pielīmēju. Bet citiem šādi geto izgājieni varētu nebūt pa prātam.

    Lai nu kā, arī ar šo "rotaļlietu" der atcerēties - nekas nav mūžīgs.

    AtbildētDzēst