Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2011. gada 20. septembris

Intel ir radījis pašu energoefektīvāko procesoru pasaulē

Kā jau zināms, pasaulē eksistē vairākas procesoru ražotājfirmas. Plašāk pazītamās ir Intel, AMD, VIA un ARM. Tieši VIA un ARM ir specializējušies uz energoefektīvu procesu izveidi. It īpaši ARM, kura procesori ir, gandrīz, visu veidu mobilajās ierīcēs. Bet kurš no šiem ražotājiem ir spējīgs izveidot procesoru, kuru spēj darbināt pat enerģija, kas tiek iegūta no kartupeļa?

Nē, es šeit neesmu pārrakstījies. Tik tiešām, ir izgudrots un izveidots strādājos eksemplārs, kuram nepieciešamo energijas daudzumu var dot pat kartupelis (tie, kas grib uzzināt, kā to iespējams dabūt gatavu, jādodas uz Zinātnieku nakti). Bet, šī kompānija nav ne VIA, kura ir jau vairākus gadus iestrādājusies energoefektīvo procesoru izstrādē, ne arī ARM, kura procesori tiek izmantoti mobilajās iekārtās (pat manā mīļajā HTC Desire). Šis ražotājs ir Intel. Jā, jā, tieši Intel. Viņi pēdējo gadu laikā ir veiksmīgi gājuši uz priekšu enerģiju taupošo procesoru izstrādē. Viņu pēdējie Atom procesori nepatērē vairāk par ~10W, kas ir ļoti labs rādītājs parasto datoru procesoriem. Bet šoreiz tie ir izstrādājuši procesoru, kas patērē vēl mazāk enerģijas, t.i., ~10mW.
Bet, pagaidām tas vēl ir kārtīgas izpētēs procesā un ir izveidots tikai konceptuāls variants un vēl nav laists masveida ražosānā. Žēl gan, jo šis būtu ļoti ievērības cienīgs produkts.
Ja tiešām Inetl sanāks to laist masveida ražošanā, tad nākotnē mūs gaida mobilie telefoni, kas var bez uzlādes darboties vairākas dienas, nevis kā mūsdienu viedtālruņi, kurus ir jālādē katru dienu. Arī vienkāršaki portatīvie datori un netbuki būtu ļoti plāni (vēl plānāki nekā pašreizējie) un ar tiem varētu darboties arī daudz ilgākā laika periodā.
Īpaši zaļi domājošajiem cilvēkiem tad būtu datori, kuri darbojas uz saules baterijām vai arī rindā slēgtiem kartupeļiem, ko pēc darba ar datoru var arī apēst. :)
Bet datorentuziastiem būtu iespējams izveidot savu serveri ar simtiem salodētiem jaunajiem procesoriem.   Nekādu lielo elektrības patēriņu tie neradītu, bet servera veiktsēja būtu ļoti liela.
Un ir taču dzirdēts, ka ir izveidots serveris no simtiem Intel Atom procesoriem. Nu, labi, no 512 procesoriem, bet par to sīkāk var palasīt šajā saitē.
Bet tagad beigšu sapņot par šādu nākotni un gaidīšu, kad nu Intel (vai kāds cits) izlaidīs šo procesru tirgū. Citādi jau sāku krist kārdinājumā iztērēt naudu par esošo Atom mātesplati, lai varētu izveidot kādu serverīti, datoriņu vai arī HTPC.

Avots: Intel.com un šajā lapā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru