Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

sestdiena, 2011. gada 17. septembris

Kas ir Photosynth un ko tas ziemā ēd? Jeb neliela pamācība foto sintezēšanā.

Līdz šim es nezināju par šādas lietas esamību un ka ar TO var izdarīt TĀDAS lietas. Precīzāk sakot, pirmo reizi es par TO izdzirēdēju un ieraudzīju DZM augustā rīkotājā izstādē "Daba un zinātne skolā! Aizraujoši!". Vēl precīzāk runājot - vienā no šīs izstādes tā saucamajiem semināriem. Vienā no tādiem uzstājās Microsoft pārstāvis un parādīja, ka eksistē tāda kā Photosynth un ko ar to iespējams iegūt.
Tātad, šeit ies runa par Photosynth, ar kura palīdzību var no parstām digitālajām bildēm izveidot skaistu 3D objektu vai arī panorāmas skatu.

Photosynth (http://photosynth.net/) ir Microsoft garadarbs. Vismaz man radās tāda pārliecība. Lai varētu sākt veidot savu foto sintēzi, vispirms ir jāuzinstalē mājaslapā piedāvāto programmu un jābūt reģistrētam Microsoft Live lietotājam. Kad tas ir izdarīts, tad Microsoft kā bonusu dos 20 GB lielu vietu, kur glabāt visas savus gara darbus. Uzreiz gribu piebilst, ka tas viss strādās tikai uz Microsoft Windows operētājsistēmas. Var arī mēģināt veikt šo sintēzi ar iPhone aparātu (mājaslapā bija norāde uz aplikāciju), bet to es nebiju skatījis un parbaudījis. Bet pārējo operētājsistēmu un mobilo iekārtu lietotāji ir apdalīti un šo lietu nevarēs izmantot.
Būtība šai sintizēšanai ir gaužam vienkārša. Tiek sabildētas pēc iespējams vairāk bildes par un ap vienu objektu. Tās tiek ielādētas ar speciālas programmas palīdzību uz Microsoft servera, kur (tajā galā) bildes tiek smuki sagrupētas, ka var apskatīt objektu no visām pusēm.
Un tas nozīmē, ka, jo vairāk bildes tiks sabildētas un no dažādiem leņķiem, jo labāk būs redzams objekts. Tad pat virtuāli šo objektu varēs apskatīt no visām pusēm un pat no augšas un apakšas.
Tas viss šķita interesanti un aizraujoši. Bet kaut kā uzreiz nasaāca to visu pārbaudīt. Būtu paspējis aizmirst pa šādu lietu, ja mēs ar ģimeni nebūtu aizbraukuši līdz Irbenei apskatīt slaveno radioteleskopu. Tad nu es sabildēju 115 bildes ar radioteleskopu. Precīzāk runājot, ziedoju nedaudz laika, lai apietu šim montram apkārt un bildētu bildes.
Rezultāts ir šāds:
Bet, kad sāku visu šo lietu pētīt sīkāk, tad atklāju, ka var veidot arī panorāmas skatus. Tas ir gadījumos, ja nav sanācis apiet apkārt objektam. Gribējās šo lietu arī izmēģināt, bet man nebija šādu fotogrāfiju.
Tad nu es ņēmu fotoaparātā izveidoto panorāmas skatu un izveidoju Photosynth panorāmas skatu. Iepriekš šo bildi sadalot pa daļām, lai sanāktu izveidot ko tādu:
Protams, ja būtu sabildētas parastas bildes, gan uz augšu, gan uz leju un iekļaujot apkārtni, tad rezultāts būtu savādāks. Bet sākotnējās idejas apgūšanai der arī šāds variants.
Kad biju paspēlējies ar bildīšu grozīšanu, man kļuva interesanti uzzināt, kāds ir ieteicamais (optimālais) bilžu skaits un cik labai bilžu kvalitātei ir jābūt jeb cik liela izmēra bildes ir ieteicams likt. Man jau pašam likās, ka, jo lielāks bilžu skaits, jo labāk. Tad var detalizētāk grozīt un skatīt bildes. Un, jo lielāka izmēra bildes tiek liktas, jo detalizētāk pašu objektu var apskatī.
Īpaši daudz es nekļūdijos savos pieņēmumos. Cik biju palasījies gudru cilvēku aprakstos, tad ieteicamais bilžu skaits ir no 30 - 300. Mazāk likt nav jēgas, jo tad ir grūtu pārklāt objektu. Un vairāk arī nav jēgas likt, jo tad ir grūti aplikācijai to visu attēlot uz datorekrāna un veikt daudz-maz plūstošu pāreju no vienas bildes uz otru. Līdz ar to man sanāca tīri labs skaits un arī skatāms gabals.
Nedaudz par bilžu izmēru. Lai arī saka, ka bilžu izmēram nav nozīmes, tam gluži piekrist nevarētu. Ja ir lēns augšupielādes (upload) ātrums, tad bilžu ielāde uz Photosynth notiks lēni. Lai ielādētu visas radioteleskopa bildes, man pagāja ~2 stundas.
Runājot par bilžu kvalitāti. Gribējās zināt, vai, uzliekto mazākaizmēra bildes, vai galarezultāts būs baudāms? Tad nu es salīdzināju, kā izskatās sinitzētais rezultās ar oriģinālām bildēm (izmērs 3260x4466) un samazinātām bildēm (samazināju bildes izmēru uz 747x1024 jeb gandrīz 4.5 reizes). Vizuāli skatoties, nekādas atšķirības nemanīju - ne grozot teleskopu pa labi, ne pa kreisi. Abos gadījumos objektu aplūkot no visām pusēm bija vienlīdz baudāmi un nekādas kvalitātes atšķirības nejutu. Vienīgā atšķirība - ar bildes pietuvināšanu. Ar nesamazinātām bildēm varēja tuvāk pietuvināt bildes un apskatīt tuvāk teleskopu. Savādāk - nekādu atšķirību.
Es atvainojos, bija tomēr vēl viena atšķirība. Samazinātās bildes daudz ātrāk tika augšupielādētas un apstrādātās. :)
Un, lai  varētu  labāk un ideālak sabildēt bildes foto sintēzei, izstrādātāju mājaslapā ir pat ielikts palīdzības fails, kurā ir aprakstīts kā un kādos leņķos vajag bildēt, lai rezultāts būtu pēc iespējas labāks.
Ja kādu esmu ieinteresējis par šo lietu, tad dzīvē to var apskatīt šeit: http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=ABuhanovskis. Gan jau man atkal radīsies kāda izdevība sabildēt vairākas bildes, lai tās varētu sintezēt kāda 3D objektā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru