Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2011. gada 22. septembris

Tuvojas Zinātnieku nakts

Kā jau daudziem ir zināms, tad ar lielu ātrumu mums tuvojas ne tikai astronomiskais rudens, bet arī Zinātnieku nakts. Un tas notiks 23. septembrī no 17:00 - 24:00. Tā teikt, vakara pasākums visai ģimenei.
Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Un izrādās, ka šis pasākums Latvijā noritēs jau sesto gadu pēc kārtas. Šogad Zinātnieku nakts galvenā tēma ir ķīmija un ar to saistītie procesi un darbībās.

 Tie kas vēl nezin, tad šīs aktivitātes vienlaikus  notiks sešās pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Valmierā, Jelgavā, Salaspilī, Daugavpilī un Rēzeknē. Un arī pārstāvēto pasākumu klāsts ir ļoti plašs.
Visvairāk no visiem pasākumiem mani ienteresēja LU Cietvielu fizikas institūts ar tēmu Elektrodu maģiskie piedzīvojumi, kura ietvaros tiks apskatīts arī jautājums - vai kartupelis ir elektrods un kā ar dārzeņiem darbināt elektroiekārtas. Ņemot vērā manu iepriekšējo bloga ierakstu par Intel jauno procesoru, kuru var darbināt pat kartupelis, tad šis pasākums man šķiet intriģējošs.
Bet bērni šajā pasākumā netiek apdalīti. Jo, piemēram, Eiropas Savienības mājā būs radošās darbnīcas bērniem, kurā bērni paši varēs piedalīties dažādos eksperimentos.
Visā šajā naksnīgajā pasākumā piedalās ne tikai izglītības un mācību iestādes, bet arī muzeji. Piemēram, Latvijas Dabas muzejā būs vienreizēja iespēja apskatīt luminiscējošo minerālu kolekciju. Un tas mani arī ļoti ieinteresēja. Ne jau katru dienu (nakti) iespējams ko tādu redzēt.
Interesanti šķiet arī LU Ķīmijas fakultātes piedāvātie pasākumi un izstādes, kurā būs iespējams redzēt pat reti sastopamas ķīmiskās vielas.
Citiem vārdiem sakot, Zinātnieku nakts pasākuma laiks ir tik īss, bet ko skatīties un kur piedalīties ir tik daudz, ka ar šīm iedotajām stundām var arī nepietikt visu apskatīt un visur piedalīties.
Bet es ļoti ceru, ka šāda veida aktivitātes vairāk ieinteresēs mūsdienu bērnus un jaunatni un Latvijā būs vairāk zinātkāru bērnu un topošo zinātnieku.
Vairāk par pasākuma programmu var izlasīt Zinātnieku nakts mājaslapā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru