Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2013. gada 26. februāris

Atskats no pasākuma par aplikāciju "Kultūras Karte" un par pašu aplikāciju

Šodien, pateicoties Microsoft Latvia atsūtītajam ielūgumam, biju aizgājis uz pasākumu par jaunu izstrādātu lietojumprogrammu. Pēc ielūguma varēja noprast, ka tā būs ar kultūras objektiem saistīta  aplikācija. Un labākā vieta šādas aplikācijas prezentācijai - muzejs. Šoreiz šis bija klasiskā modernisma mākslinieku Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs. 

Līdz šim eksistēja portāls kulturaskarte.lv, kurā bija iespējams atrast visu sev nepieciešamo informāciju par kultūras un vēsturiskajiem objektiem tuvākā un tālākā Latvijas apkārtnē. Pats portāls satur informāciju par vairāk kā 10 000 objektiem, kas ir sadalītas 22 nozarēs. Un šo portāli gadā apmeklē ap 230 000 lietotāju un veic ap 500 000 lapu skatījumu. Šo visu pasākumu uztur Kultūras informāciju sistēmas centrs.
Bet nu pienāca laiks sekot modernās pasaules aicinājumam un veidot mobilo aplikāciju, lai vairāk tautas spētu izmantot un apskatīt šos objektus. Tāpēc tika veikts iepirkums un pasūtījums, kura rezultātā SIA AmberPhone izstrādāja aplikāciju, kas uz viedtālruņiem nodrošina mobilu pieeju kultūras objektu datiem un iespēju atklāt jaunus un nezināmus kultūras vietas un objektus.
Aplikācijas izstrāde izmaksāja 16 184.96 Ls un nauda tika iegūta no ERAF projekta "Kultūras un atmiņas institūciju vienotās informācijas pārvaldības sistēma"  ietvaros.
Aplikācija ir pieejama bezmaksas lejupielādei app.kulturaskarte.lv vietnē un ir pieejama šādām vidēm:
  • Android viedtālruņiem - sākot ar versiju 2.2
  • iOS viedtālruņiem - sākot ar 5 versiju
  • Windows Phone viedtālruņiem - sākot ar versiju 7.5

Bet nu mazliet par pašu aplikāciju. Lejupielāde un uzinstalēšana neaizņēma daudz laika. Palaižot to, pati aplikācija ielādējās pietiekami ātri.
Visa informācija tiek smuki sadalīta kategorijās un vari izvēlēties tuvākos apskates objektus pēc kategorijām. Vai arī, ja vēlies, var izmantot arī kartes skatījuma režīmu.
Kā redzams, tuvāko apskates objektu meklēšana strādā gan Rīgā, gan arī Ropažos. Ja esmu kādā vietā un nezinu, kas vēl ir tuvumā apskatāms, tad šādā veidā ātri, ērti un nesāpīgi var atrast tuvumā apskatāmos objektus.
Un kad apskati kādu objektu konkrētāk, tad ir iespējams uzzināt detalizētāk par šo objektu, gan pieejamo bilžu veidā, gan arī kontaktinformācijas un dažādu citu funkciju izskatā.

Ir arī patīkami, ka izstrādātāji ir padomājuši par tūristiem. Aplikācijā ir iespēja uzreiz nomainīt valodu un visas darbības veikt vai nu latviešu, angļu vai arī krievu valodās.
Bet ne tikai valodu ir iespējams nomainīt. Piereģistrējoties ar kādu no lietotājiem, ir iespējams arī komentēt un savādāk atzīmēt kādu objektu. Tikai tas neatspoguļosies pašā aplikācijā, bet gan tikai portālā.
Bet ar valodas maiņu ir arī kaut kas nepatīkams - aplikācijas saskarne nomainās, bet visa pārējā informācija par objektiem paliek latviešu valodā.
It kā jau ideja laba un ārzemnieki var izmantot šo aplikāciju, bet lietderīguma no tā nebūs ļoti liela. Jo gan objektu nosaukumi, gan arī objektu apraksti paliek latviešu valodā.

Bet tas nav vienīgais trūkums. Uzmanība jāpievērš tiem telefona īpašniekiem, kuriem nav bezlimita interneta pieslēgums - visa informācija tiek ņemta un attēlota, izmantojot datu pārraidi. Ja ilgi tiks lietota un meklēta informācija (it īpaši kartes režīmā), tad savu datu pārraides plāna limitu varēs pārsniegt ļoti ātri. Izņemot gadījumu, ja kartes ir pieejamas offline režīmā. Ja gribi saglabāt kādu objektu, tad tas ir jāatzīmē kā populārs. Pēc tam savus populāros objektus vari apskatīt. Bet būtu daudz labāk, ja es varētu vienkārši saglabāt kādu objektu, lai vēlāk ātri un ērti to varētu atvērt.
Un šādi nonākam pie otras nepatīkamas lietas. Tiklīdz pārslēdzamies uz citu aplikāciju, piemēram, e-pastu vai SMS, tā šī Kultūras kartes aplikācija aizveras ciet un pāriet uz iepriekš atrastā objekta automātiski nav iespējams. Un tad, lai atrastu to objektu, ko gribēji redzēt un apskatīt, ir jāsāk viss no jauna - jāver vaļā aplikācija un jāmeklē konkrētais objekts. It īpaši, ja nebiji paspējis to pieglabāt pie populārajiem objektiem.

Bet ne jau viss ir slikts šajā aplikācijā. Kā jau iepriekš biju minējis, ir patīkami, ka aplikācija piedāvā manai atrašanās vietai tuvākos apskates objektus. Ja esmu kādā vietā un vēlos apskatīt tās vietas vēsturiskos objektus, tad šādi tas ir iespējams ļoti ērti paveikt.
Visa aplikācija ir viegli un ērti lietojama un tajā var atrast daudz noderīgas informācijas. Bet ne pilnīgi visu. Kaut kā man nesanāca atrast Ropažu pilskalnu, lai šī aplikācija man to piedāvātu apskatīt. Bet, gan jau tas vēl tiek papildināts un labots, nākotnē būs iespējams atrast daudz vairāk interesantu objektu.
Bet tik un tā uzskatu, ka šī aplikācija ir pietiekami noderīga, lai to paturētu savā telefonā un kādreiz arī izmantotu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru