Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2013. gada 13. marts

Apskats: HTC 8X ar Windows Phone 8

Uz dažām dienām man bija tāda jauka iespēja iegūt un pamēģināt HTC ražoto 8X ar Windows Phone 8. Manā rīcībā bija iedots modelis ar 16 GB iekšējo atmiņu. Un, diemžēl, telefons bija violetā krāsā, nevis tumši zaļā krāsā, kas man pašam labāk patīk. Lai arī sākumā es biju ļoti skeptiski noskaņots pret Windows Phone 8, tad pēc palietošanas tas man ļoti iepatikās. Un arī pats viedtālrunis atstāja uz mani labu iespaidu. Bet gan vienam, gan otram bija arī savi trūkumi.

Paša aparāta izmēri daudz neatšķīrās no mana pašreizējā Asus Padfone izmēra. Telefons ir 132.4x66.2x10.1 mm liels un 130 gramus smags. Tam ir 4.3" liels ekrāns ar 720x1280 px lielu izšķirtspēju, bet tikai S-LCD2 tipa ekrāns ar Corning Gorilla Glass 2 ekrāna aizsardzību. Pašam telefonam iekšā atrodas 1.5 GHz 2-kodolu procesors ar Adreno-225, ar ko ir aprīkots liela daļa mūsdienu viedtālruņu. Šim telefonam pieejamais RAM ir 1 GB apjomā un datu glabāšanai ir atvēlēts 16 GB iekšējās atmiņas. Bet, atšķirībā no Android telefoniem, kuriem var pievienot papildus microSD karti (ar izņēmumiem, protams), šim modelim nav iespējams pievienot nekādu papildus atmiņas karti.
Datu pārraides standartu ziņā šis viedtālrunis atbalsta visus pašreizējos mobilās pārraides standartus, kā GPRS/EDGE, HSDPA+ un LTE. Arī atbalsta Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus.
Fotokameras šim aparātam ir 2 - viena priekšpusē ar 2.1 MP kameru, kas spēj arī filmēt video 1080p izšķirtspējā. Aparāta aizmugurē atrodas 8 MP kamera ar autofokusa iesēju un LED zibspuldzi. Arī ar šo kameru var uzfilmēt video 1080p kvalitātē.

Un protams, visu šo aparātu darbina Microsoft Windows Phone 8. Ja paša viedtālruņa tehniskās īpašības daudz neatšķiras no pašreiz tirgū esošajiem aparātiem, tad Microsoft jaunā mobilā operētājsistēma šim aparātam deva mazliet savādāku vērtību.
Ieslēdzot telefonu, notiek tā pirmreizējā iestatīšana. Tas notiek ātri un vienkārši. Man pat radās iespaids, ka tas notika ātrāk, vienkāršāk un ērtāk, nekā ar Android telefonu.
Pabeidzot sagatavošanas darbu, skatienam uzreiz paveras jaunais Microsoft Windows Phone 8 interfeiss - viss vienos kvadrātiņos. Tos iespējams virzīt uz augšu, uz apakšu, pa labi un pa kreisi. Bet izmēri šim kvadrātiņam gan ir iespējami tikai trijos veidos - maziņš kvadrāts, lielāks kvadrāts vai paliels taisnstūris visa telefona ekrāna platumā.
Šis izskats un izkārtojuma veids ļoti atšķiras no pašreiz tirgū dominējošā iPhone/Android saskarnes veida. Pievieno jauni saīsni, tā ir uzreiz galvenajā ekrānā. Atliek tikai ritināt ekrānu uz augšu vai leju. Uzreiz piebildīšu, ka, diemžēl, nav iespējams veidot mapes un grupēt ar to palīdzību saīsinājumikonas. Vai arī es nemācēju atrast, kā to izdarīt.

Lai piekļūtu dažādu iestatījumu labošanai un pielāgošanai, atliek ar pirkstu novilkt pa ekrānu uz kreiso pusi un šai sadaļai uzreiz piekļūt klāt. Bet tur ir ne tikai iestatījumi, bet arī visas instalētās programmas un to atbilstošie iestatījumi. Arī šeit ir atšķirīga pieeja informācijas attēlošanai - nevis ikonu veidā, bet gan kā garu sarakstu, ko arī ir iespējams ritināt gan uz augšu, gan uz leju.
Bet paša telefona iestatījumi daudz neatšķiras no citu telefonu iestatījumiem. Ir iespējams norādīt un mainīt to pašu, ko citos telefonos - gan mobilos un interneta tīklus, gan arī visus savus interneta kontus. Un, protams, ir iespējams norādīt arī zvana, brīdinājumu un paziņojumu signālus. Un šeit ir mana nākamā nepatika šajā sistēmā.
Es izmantoju vairākus e-pasta servisus - darbam viens e-pasts, bet privātām vajadzībām cits. Ja Android telefonā ir iespējams norādīt, ka katram e-pastam ir savs skaņas signāls, kad saņemu ziņu (vai arī nav nemaz skaņas signāla), tad šajā sistēmā to nav iespējams norādīt. Te ir pieejams tikai viens skaņas signāls vai arī nekāds signāls un tas drabojas uz visiem paziņojumiem.

Tā kā šis ir Microsoft ražojums, tad loģiski būtu, ka šajā sistēmā būtu arī ofisa programmu atbalsts - tādu kā Word, Excel un arī PowerPoint. Un tiešām - šajā telefonā uzreiz bija pieejama Microsoft izstrādātā Ofisa mobilā versija. Un arī bez problēmām varēja gan apskatīt, gan arī rediģēt un veidot Word dokumentus un Excel failus. Vairs nevajadzēja lauzt galvu un meklēt kādu alternatīvu risinājumu, ar kura palīdzību varētu tikt klāt Ofisa dokumentiem. Tik vien kā nepieciešams pieslēgties ar savu Windows Live kontu.
Iebūvētais e-pasta klients arī bija patīkams lietošanā. Teksts viegli lasāms, burti lielu un ar maniem lielajiem pirkstiem viegli izvēlējams un nospiežams. Nekā īpaša man ar to nav ko teikt, bet lietot bija ērti un patīkami.

Bet nu mazliet par izklaides iespējām šajā telefonā. Jo kas gan tas par mūsdienīgu telefonu, ja ar to nav iespējams izklaidēties?
Vispirms izmēģināju spēlītes. Man pašam patīk autosimulatori, tādi kā  Need for Speed sērijas braucamgabali. Windows marketā atradu demo versiju tieši šai sērijai un uzinstalēju to uz šī telefona. Spēle palaidās ātri un spēlēšana bija ērta un patīkama. nekas nebremzējās un neraustījās. Arī dažas citas braucamspēles, ko pamēģināju, gāja labi.
Tā kā man patīk lasīt e-grāmatas, tad gribēju atrast un uzinstalēt aplikāciju, kas nodrošinātu gan bezmaksas e-grāmatu lasīšanu, gan arī DRM aizsargātu e-grāmatu lasīšanu. Un šeit man sākās problēmas.
Ja ar bezmaksas e-grāmatu lasītāju problēmu nebija - bija atrodami vairākas labas aplikācijas, tad ar DRM aizsargātu e-grāmatu lasīšanu man neveicās. Precīzāk sakot - nebija iespējams. Pēc ilgas meklēšanas biju atradis vienu aplikāciju, ar kuru it kā ir iespējams lasīt arī DRM aizsargātas e-grāmatas, bet man kaut kādā mistiskā veidā neizdevās šai aplikācijai iebarot savas e-grāmatas.

Nesanākot palasīt grāmatas, izdomāju paklausīties mūziku. Šim telefonam ir HTC izdomātais Beats Audio, kuram būtu jāuzlabo mūzikas klausīšanu. Bet man šis uzlabojums nepatika - ieslēgtā veidā tas palielināja basu skanējumu mūzikā. Varbūt jauniešiem tas varētu patikt, bet ne man. Es mūziku šajā telefonā labāk klausījos ar izslēgtu Beats audio iespēju.

Web lapu pārlūkošana un lasīšana daudz neatšķīrās no Android telefona. Vienīgā atšķirība bija tāda, ka Windows Phone variantā web lapa tika attēlota pa visu ekrānu, atšķirībā no Android telefona, kuram tika paredzēta vieta gan virtuālajām pogām, gan arī paziņojuma joslai. Bet tas neietekmēja atrādāmo tekstu - uz ekrāna varēja redzēt precīzu tādu pašu informācijas apjomu. Tikai mazliet lielākiem burtiem.

Tā kā telefons man bija dažas darbadienas, tad nekādu dižu bilžu ar skaistiem dabas skatiem man nav. Bet, veicot dažus uzņēmumus, kameras uzņemtās bilžu kvalitāte mani apmierināja. Arī iekštelpās bilžu kvalitāte bija laba. Nelielam ieskatam došu istabas apgaismojumā veiktu bildi ar kaķi.

Intereses vērts un lielisks pielietošanā bija Lock-Screen - nobloķētā veidā tas attēlo gan nākamo kalendāra ierakstu, gan arī e-pastu, SMS un neatbildēto zvanu skaitu. Un to šajā bloķētajā ekrānā var redzēt arī tad, ja ir uzstādīts pin-koda atbloķēšana. Un arī izslēgšanas ekrāna izskats bija savādāks, nekā Android telefonam. Kaut gan izslēgšanas funkciju tik bieži neesmu izmantojis.

Nobeiguma vietā.
Kā jau rakstīju, šis telefons mani patīkami pārsteidza un man patika to lietot. Bet bija arī nepatīkamas lietas.
Kā pirmo nepatīkamo lietu varētu pieminēt LED lampiņas neizmantošanu dažādu paziņošanu izspīdināšanai. Kāpēc gan nevarētu to izmantot, lai paziņotu telefona lietotājam par kādu ziņu vai paziņojumu?
Otra lieta, kas bija ļoti nepatīkama - automātiska Windows Live konta neizmantošana visās aplikācijās. Pašā sākumā ir iespējams norādīt savu Windows Live kontu. bet visās aplikācijās bija no jauna jāiet un jāslēdzas ar savu kontu, lai varētu piekļūt klāt failiem no mana SkyDrive konta.
Un trešā lieta - nespēja atvērt DRM aizsargātas grāmatas.

Bet savādāk telefons bija patīkams lietošanā. Tas ir ātrs, ērts un ļoti vienkārši lietojamas. Nekādas īpašas pamācības nav nepieciešamas, lai uzreiz ar to sāktu strādāt. Viss uzreiz intuitīvi ir saprotams.
Arī pati saskarne gan telefonā, gan visās aplikācijās ir patīkama lietošanai. Un tajās aplikācijās, kuras es izmantoju, visas saskarnes bija vienotā stilā. Tas ļoti atvieglo aplikāciju lietošanu.

Telefons man pašam patika. Arī Windows Phone 8 man patika. Un labprāt to pats arī lietotu, ja vien pašlaik par labāku variantu nebūtu atzinis savu pašreizējo telefonu ar Android sistēmu (tikai dēļ widžetiem).

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

1 komentārs: