Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2013. gada 11. marts

Elektrības patēriņš un realitāte

Katram mājās ir daudz un dažādas elektrotehnikas. Un tās visas tērē elektrību. Viena vairāk, cita - mazāk. Arī izslēgtā veidā šī tehnika tērē elektrību, bet dažas ieslēgtā veidā pat tērē mazāk, nekā citas izslēgtā veidā. Tad nu biju izdomājis izmērīt, cik tad daudz elektroenerģijas tērē dažāda veida datortehnika. Mērījumam biju aizņēmies no kolēģa vatmetru un pamērīju elektrības patēriņu.
Mērījuma auditorija bija mana nu jau pasen iegūtā avenīte Raspberry Pi, pašlaik mans esošais darba zirgs Lenovo T510, plānais un izskatīgais Apple MacBook Air, vecā Intel D201GLY2 plate ar Celeron un senais Pentium 4 dators.

Sākšu ar avenīti. Pēc oficiāliem datiem šī iekārtas maksimālā jauda ir gandrīz 5W. Dīkstāvē (izslēgtā veidā) elektrības patēriņš nepārsniedz 1W. Tā kā es izmantoju šo iekārtu kā multimediju atskaņotāju, tad arī maksimālo patēriņu pārbaudīju uz mūzikas un video failiem.
Pēc ieslēgšanas un sistēmas ielādēšanas, mērītājs neuzrādīja neko vairāk, kā 3W patēriņu. Palaižu mūziku, pēc tam palaižu MPEG-2 kodēto filmu, pēc tam palaižu 1080p h264 kodēto filmu. Mērītājs neuzrāda neko vairāk, kā 3.1W patēriņu. Jāpiebilst, ka ar h264 kodētām filmām mierīgi spēj tikt galā iekārtas GPU, tāpat kā ar MPEG-2 kodētām filmām (tam man ir iegādāta papildus licence). Bet izslēgtā režīmā vatmetrs uzrādīja 1W patēriņu.

Nākamais testa objekts bija Lenovo T510. Šim portatīvajam datoram iekšā ir Intel Core i7 CPU (M620) un kā GPU tiek izmantots NVIDIA NVS 3100M. Apgaismojumu es neizmantoju uz maksimālo režīmu - parasti iekštelpās izmantoju apgaismes līmeni nr.8
Pēc ieslēgšanas un Windows 7 ielādēšanas, vatmetrs uzrādīja veselus 25W. Mazliet padarbojoties ar datoru (vieglā veidā), elektrības patēriņš lēkāja no 25W - 35W. Ja es sāku nopietnāk darbināt datoru, tad elektrības patēriņš spēja uzlēkt pat līdz 55W. Salīdzinot ar avenīti, tas ir daudz. Bet pačukstēšu, ka ne pats lielākais elektrības patēriņš .

Pēc tam pārbaudīju slaveno MacBook Air. Tas ir ar 13" ekrānu ar alumīnija korpusu. Un iekšā tam atrodas Intel Core i5 CPU, bet nav atsevišķas GPU un tiek izmantots procesorā iestrādātais grafiskais dzinis. Un protams, šim datoram ir SSD, nevis ierastais cietais disks.
Pēc ieslēgšanas un sistēmas ielādes elektrības patēriņš bija 10W. Mazliet padarbojoties, elektrības patēriņš mazliet palēkāja no 10W - 12W. Bet, kad sāku to lietot drusciņ nopietnāk, tad elektrības patēriņš, gluži kā Lenovo gadījumā, palecās dubultā. Bet šim datoram tas bija ap 25W. Ja godīgi, nebiju gaidījis, ka šim datoram elektrības patēriņš būs tik mazs un tik ļoti atšķirsies no Lenovo.

Kā nākamais apskates objekts bija mans pašreizējais failserveris, kas veidots uz Intel D201GLY2 plates ar 2 diskiem. Šī Intel plate ar iebūvēto Celeron procesoru ir vistīrākais priekštecis un sencis mūsdienās ļoti labi zināmajiem Atom procesoriem. Tas bija Intel pirmais mēģinājums ieiet mini-ITX plašu biznesā, kurā iepriekš dominēja gandrīz tikai VIA ražojumi. Šim ražojumam, pēc oficiālajiem datiem, elektrības patēriņš jābūt 37W. Ar perifērijām - līdz pat 45W.
Pēc ieslēgšanas un sistēmas (Ubuntu serveris) ielādes vatmetrs uzrādīja 42W patēriņu. Bet, kad sāku mazliet vairāk noslogot sistēmu, elektrības patēriņš uzkāpa līdz 47W. Ja neskaita avenīti, tad šajā sistēmā nebija tik ļoti pamanāmas patēriņa lēkāšanas. Bet izslēgtā stāvoklī dators patērēja apmēram 5W enerģiju.

Kā pēdējais tika apskatīts IBM veidotas P4 dators. Šim monstram iekšā sēž vecais labais P4 procesors, kas gandrīz vienmēr ir ļoti izsalcis. Tik jāspēj dot un barot šo ar elektrību  
Slēdzot iekšā datoru, varēja redzēt, kā pieaug elektrības patēriņš. Kad viss dators ar Windows XP bija ielādējies, elektrības patēriņš bija ap 126W. Jo tas nemitīgi lēkāja - te uz augšu, te arī mazliet uz leju. Tad, kad mazliet, vieglā formā, padarbojos ar datoru, tad elektrības patēriņš uzreiz uzleca uz 145W. Bet, kad sāku to darbināt drusciņ vairāk, tad elektrības patēriņš spēja pat uzkāpt līdz 165W. Salīdzinot ar avenītes mazo patēriņu, tā ir nenormāli liela elektrības izšķērdība.

Kā parasti, gribās kaut ko pateikt nobeigumā.
Viss ir vienkārši - jo jaunāks dators, jo mazāk elektrību tas tērēs, salīdzinot ar vecākiem modeļiem. Ja ir vēlme datoru izmantot tikai filmu skatīšanai un mūzikas klausīšanai, tad nav nepieciešams jaudīgs dators. Pietiek ar vienkāršu datoru, tādu kā Raspberry Pi. Bet spēļu dzenāšanai būs gan nepieciešams kāds jaudīgāks dators ar attiecīgu elektrības patēriņa palielinājumu.



1 komentārs:

  1. Nu ar šo gadu vēl elektrības cenas arī tikai kāpinās. Lidz ar to varbūt mazliet neintuitīvi, bet ir saprātīgi atjaunot savu veco tehniku uz jaunu (ekonomiskāku). Jāskatās, tikai uz AAA klasēm izvēloties.
    Investīcija nākotnē, elektribas ekonomijā jau tagad.

    AtbildētDzēst