Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

sestdiena, 2014. gada 29. marts

Atskats uz Samsung Galaxy S5 prezentācijas pasākumu 26.03.2014

Biju uzaicināts uz Samsung Latvija rīkoto prezentāciju par savu jaunāko sniegumu viedtālruņu segmentā - Samsung Galaxy S5. Pasākums nebija tikai par šo viedtālruni, bet bija arī mazliet cita interesanta informācija par viedtālruņu sfēru. Atšķirībā no iepriekšējā pasākuma, kurā es biju uzaicināts, šoreiz tas bija kuplākā skaitā apmeklēts.

Kā pirmais uzstājās Māris Ķikāns, Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju vadītājs Baltijā, kurš klātesošos iepazīstināja ar tehnoloģiju tendencēm šajā biznesa sektorā (pēc Gfk pētījumu datiem). Piemēram, ka pārdoto viedtālruņu skaits turpina pieaugt un katrs otrais pārdotais telefons ir viedtālrunis. Un šī daļa tikai turpina pieaugt. Arī starp visām trim Baltijas valstīm šis sadalījums ir apmēram vienāds.
Mobilo iekārtu operētājsistēmu sadalījums nekādu lielu pārsteigumu man neradīja. Tāpat jau visiem ir skaidrs, ka lielāko tirgus daļu aizņems tieši Android iekārtas, jo tās ir daudz plašākā klāstā un ar lielāku cenu diapazonu.
Kā populārākais viedtālruņu ekrāna izmērs pagājušo gadu bija 4"-4.5" lieli. Pēc Māra vārdiem, tad šogad populārāki varētu būt arī viedtālruni ar lielākiem ekrāniem, jo pieaug pieprasījums pēc mobilā satura izklaidēm gan internetā, gan arī pašā viedtālrunī. It īpaši, ka tagad ir kļuvis pieejams 4G tīkls ar daudz ātrāku lejupielādes laiku.

Nākamā runātāja bija Indra Strautiņa, SNAPSHOTS izpētes vadītāja, kura klātesošos iepazīstināja ar SNAPSHOTS veikto pētījumu par viedtālruņu lietošanas pieredzi. Aptauja notika pavisam nesen - no 10.03.2014. - 17.03.2014.
Salīdzinoši izteiktākās vēlmes uzlabojumiem savā nākamajā tālrunī ir jauniešiem vecumā no 15 līdz 19 gadiem - katram otrajam būtiski ir palielināt atmiņas lielumu (divreiz vairāk nekā vidēji Latvijā - 55% pret 26%). Tāpat svarīgs ir arī lietošanas ērtums (35% pret 16%) un plašāks aplikāciju klāsts tālrunī (pat četrreiz vairāk nekā vidēji - 28% pret 7%).
Vīrieši krietni vairāk nekā daiļais dzimums vēlas uzlabojumus tehniskajos parametros – telefona ātrdarbība ir būtiska 28% vīriešu, bet tikai 17% sieviešu. Turpretī katra desmitā dāma vēlētos tālruni ar pilnveidotu dizainu, kamēr šis faktors ir svarīgs vien 5% vīriešu.

Pēc tam sekoja neliela psihoterapeita Andra Veselovska uzstāšanās par tehnoloģiju ietekmi. Neko jaunu un revolucionāru viņš nepateica. Galvenā atziņa no viņa teiktā - esiet uzmanīgi, lai nekļūtu atkarīgs no viedtālruņa. Lai tas nebūtu kārtējais veids, kā iekrist kādā nebūtībā, bet gan palīgs. Citiem vārdiem sakot - pašam ir jāsaprot, vai viedtālrunis ir kļuvis par palīgu vai apgrūtinājumu.

Beigās pienāca laiks arī paša Samsung Galaxy S5 prezentācijai, kā arī valkājamo tehnoloģiju (digitālo pulksteņu) atrādīšanai.
Pats viedtālrunis ir kļuvis plānāks un, man šķita, ka arī vieglāks. Arī vizuālajā noformējumā tas ir kļuvis mazliet savādāks - lielāks uzsvars ir ticis likts uz aizmugurējo paneli, kas ir maināms un ir pieejams 4 dažādās krāsās. Papildus tam, šis aparāts ir arī ūdensdrošs un putekļdrošs. Lai to nodemonstrētu, Samsung pārstāvis to ielika turpat uz galda esošajā ūdens karafē. Aparāts turpināja darboties un pat spēja pieņemt telefona zvanu. Vēl varu pateikt, ka šis Samsung Galaxy S5 ir aprīkots ar 16 Mpx kameru. Un tas nozīmē - vēl labākas kvalitātes bildes.
Papildus tam visam, Samsung izstrādājuši interesantu veidu, kā spēt ekonomēt baterijas enerģiju. Ir iespējams uzstādīt speciālo enerģijas taupošo režīmu, kad ekrāns kļūst melnbalts un ir pieejamas tikai ierobežotas funkcijas. Tādējādi ir iespējams paildzināt viedtālruņa darbības laiku vēl par vairākām stundām.

Programmatūras ziņā arī ir daudz un interesantu uzlabojumu. Piemēram, tāda interesanta lieta kā Download Booster funkcija – tā vienlaikus ļauj izmantot Wi-Fi un LTE datu savienojumus, panākot vēl ātrāku datu pārraidi. Bet tam ir arī daži ierobežojumi - nestrādā ar pilnīgi visām aplikācijām un minimālais lejupielādes apjoms ir 50 MB. Ja datu apjoms ir mazāks, tad strādā tikai viens datu pārraides veids. 
Šī opcija vienmēr nav ieslēgta, t.i., ja vēlies to izmantot, tad tā ir speciāli jāieslēdz.

Arī fotografēšanas ziņā ir uzlabojumi. Tam ir ļoti ātrs automātiskais fokuss ar ātrumu līdz pat 0,3 sekundēm, kā arī HDR funkcija, kas man pašam ļoti patīk. Tika parādīta arī ļoti interesanta funkcija - selektīvā fokusa iespēja, kas ļauj izvēlēties noteiktu attēla laukumu, ko atstāt fokusā, vienlaikus veidojot izpludinātu fonu. Un to var darīt gan pirms bildes uzņemšanas, gan arī pēc tam, kad bilde jau ir uzņemta.

Pašās beigās vēl tika prezentēti 3 valkājamās ierīces - pulksteņi, kas ir paredzēti ikdienas uzlabošanai - Gear 2, Gear 2 Neo un Gear Fit. Tie visi ir viedie pulksteņi, kuriem vajadzētu palīdzēt lietotājam labāk izmantot mūsdienu tehnoloģijas.
Samsung Gear 2 vairāk līdzinājās parastajam elektroniskajam pulkstenim, tikai ar nelielu atšķirību - tam var nomainīt fona krāsu, ar to var veikt un atbildēt uz zvaniem, kā arī darboties ar īsziņām. Tam ir vēl arī citas funkcijas, kas vairāk domātas fitnesa nodarbībām. Kā vienu no interesantākajām funkcijām varu pieminēt, ka šajā pulkstenī ir iestrādāta pilnvērtīga TV pults un ar to ir iespējams vadīt jebkuru TV.
Samsung Gear Fit ir mazliet savādāka izskata un tas vairāk ir paredzēts sportiska aktivitāšu cienītājiem, lai tik ļoti netraucētu sporta aktivitātēm. Bet savādākā ziņa un funkciju tas ir līdzīgs Gear 2 pulkstenim.

Pasākums bija interesants un es vēlētos pateikt arī paldies Samsung Latvija pārstāvjiem, kas mani ielūdza uz šo prezentāciju.

2 komentāri:

  1. Tīri labs tas pasākums bija. Gaidu ar nepacietību nākamo prezentāciju. :)

    AtbildētDzēst
  2. Laba ideja ziemassvētkiem. Pats tādu nepirktu, bet varbūt kāds cits :)

    AtbildētDzēst