Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2014. gada 10. jūlijs

Par TV kanāliem, skatīšanos un piedāvājumu

Esmu cilvēks, kuram patīk skatīties TV, ja tur var redzēt kādu interesantu raidījumu, filmu vai seriālu. It īpaši, ja tas ir saistīts ar zinātni un kosmosu. Dažreiz arī mūziku nesmādēju. Un sen senos laikos šādu iespēju man piedāvāja Viasat ar savu satelītu, ko es ar prieku arī lietoju, jo Ropažos neko citu kā parasto televīziju tajā laikā nebija iespējams iegūt. 

Bet nu jebkurš līgums kādreiz beidzas un arī mans pēdējais līgums ar Viasat tuvojās savam loģiskajam noslēgumam. Viasat, kā jau normāls komersants, gribēja mani paturēt pie sevis ar jaunu līgumu, bet tas viņam neizdevās. Kāpēc? Tam ir daži ļoti svarīgi momenti.

Vispirms paskaidrošu, ka līdz šim es ar Viasat sniegto pakalpojumu biju apmierināts. Pēdējā līguma laikā man bija Viasat HD dekoderis ar ieraksta funkciju un es spēju pat ierakstīt 2 raidījumus vienlaicīgi. Tika paņemta arī Viasat HD paka, lai būtu redzams National Geographic HD kanāls, kur bija interesanti raidījumi. Laika gaitā ierakstīšana un raidījumu ieraksta ieplānošana kļuva tik ierasta lieta, ka nevarēju vairs iedomāties, kā bez šādas labas papildfunkcijas varēju iepriekš dzīvot!

Bet nu līgums beidzās un Viasat mēģināja mani noturēt un lai es noslēgtu līgumu uz vienu gadu ar esošajiem nosacījumiem. Tam es negribēju piekrist, jo netika piedāvāta nekāda dižā atlaide un vienīgais, ko piedāvāja - esošam uztvērējam pagarināt garantiju uz līguma termiņu.

Tas man īsti nepatika un es nevēlējos slēgt šādu līgumu. Tāpēc paliku uz beztermiņa līgumu. Bet tad man operators pa telefonu pateica ko tādu, kas man uzreiz lika saausīties un meklēt iespējamās alternatīvas TV skatīšanai - tika paziņots, ka no apraides tiek izņemts Discovery kanāls. Drošības pēc piebildīšu, ka uz to brīdi no zinātnes kanāliem skatīšanai bija palicis tikai Discovery Channel, National Geographic HD un arī Viasat Explorer kanāls (kādreiz bija arī National Geographic Channel, kas tika izņemts). Ja tiek noņemts Discovery kanāls, tad skatīšanās apjoms vēl vairāk samazinās. Un pa National Geographic HD kanālu jau sāka atkārot raidījumus un neko jaunu vairs nerādīja. Diemžēl manus lūgumus par, piemēram, Discovery Science kanāla iekļaušanu pakā, netika ņemts vērā.

Tāpēc pienāca laiks kaut ko mainīt un meklēt citu TV pakalpojuma sniedzēju.
Tika izstrādāti galvenie nosacījumu TV pakalpojuma sniedzēja izvēlei:
1) lai būtu redzami Latvijas TV kanāli (LTV, LNT, TV3, TV6);
2) lai būtu redzams BBC World;
3) lai būtu kāds mūzikas kanāls (ideālā gadījumā - VH1);
4) lai būtu zinātnes kanāli;
5) lai varētu ierakstīt raidījumus.

Tad nu mazliet papētot, nolēmu izmēģināt Lattelecom virszemes TV paku. Lai tomēr neaplauztos ar Lattelecom virszemes TV kvalitāti, nolēmu to vispirms izmēģināt vienu mēnesi un, ja kvalitāte apmierinās, varēšu pārtraukt Viasat līgumu un turpināt skatīties Lattelecom virszemes TV. Un raidījuma ierakstīšanas funkciju spēja nodrošināt arī mans televizors.

Izmēģinot bezmaksas virszemes TV kanālus (LTV1 un LTV7), tos varēja skatīt tādā pašā kvalitātē un arī tika pārbaudīta ierakstīšana, kas labi strādāja. Un galvenais, kanālus varēja skatīt arī ar parasto istabas antenu!

Tāpēc 1. jūlijā aizgāju uz Lattelecom veikalu, paņēmu CAM moduli un viedkarti priekšapmaksas kanāliem, varēju mājās mēģināt to sākt izmantot. Visi kanāli tika attēloti manā televizorā un ar tādu pašu kvalitāti, kā pa satelītu. Arī kodētos kanālus varēju skatīt bez bažām un par vienu no iemīļotākajiem kanāliem jau ir kļuvis Discovery Science kanāls.
Tagad jau pilnīgi oficiāli es no augusta vairs nebūšu Viasat ilglaicīgais klients un mierīgu sirdi skaitīšos Lattelecom virszemes TV klients.

Bet beigās mazliet par šo TV operatoru nelielu salīdzinājumu par man interesējošām lietām:
1) abos TV ir redzami Latvijas TV kanāli (LTV, LNT, TV3, TV6);
2) abos ir redzams BBC World;
3) ja Viasat piedāvā VH1 (no 19:00 - 7:00) un MTV hits, tad Lattelecom piedāvā visu diennakti gan VH1, gan MTV Music, gan arī iConcerts kanālu un latviešu mūziku;
4) tagad Viasat var skatīties tikai Viasat Explorer un National Geographic HD kanālus, tad Lattelecom piedāvā gan National Geographic Channel, gan arī 4 Discovery kanālus, ieskaitot Discovery Science;
5) gan ar Viasat dekoderi, gan ar manu televizoru ir iespējams ierakstīt raidījumus. 
Protams, ar Viasat dekoderi bija ērti ierakstīt vienu raidījumu un tikmēr skaties citu, bet es dēļ lielāka man pieejamo kanālu skaita esmu ar mieru atteikties no šīs papildiespējas, jo ieplānot ierakstīt vienu raidījumu var arī ar televizora palīdzību.
Šeit neesmu uzskaitījis Lattelecom piedāvātos seriālu kanālus (krievu kanāli mani neinteresē) un arī krietni mazāku mēneša maksu. Ja Viasat'am es katru mēnesi maksāju gandrīz 28 EUR, tad tagad Lattelecom'am es maksāšu gandrīz 19 EUR.
Galu galā sanāk, ka es maksāšu mazāk un skatīšos vairāk! Bet, ja Lattelecom sāks samazināt man interesējošos kanālus un kāds cits TV pakalpojuma sniedzējs man spēs piedāvāt labāku variantu, es atkal mainīšu pakalpojuma sniedzēju. Manā gadījumā labākais variants ir nevis cena, bet gan saturs, jo par labu saturu es esmu gatavs arī maksāt. Savādāk esmu priecīgs, ka Lattelecom spēj piedāvāt šādu kanālu paku!

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru