Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2014. gada 23. jūlijs

Teslas spole. Tā, kas spēlē arī mūziku.

Teslas spole ir viena interesanta lietiņa - tā sastāv no divām spolēm, kas savā starpā atšķiras tikai ar to, ka vienā vadu tinumu ir vairāk nekā otrā. Pievadot elektrību, Teslas spolē krietni palielināsies spriegums, veidosies elektriskais lauks, kas pārvada elektrību. Un to var pat redzēt un dzirdēt. 
Kādreiz tādas spoles izveidošanai bija vajadzīgi lieli resursi gan spoles veidošanai, gan arī elektrības apmaksāšanai. Bet mūsdienās jebkurš cilvēks var tādu sev izveidot, izmantojot lielāku vai mazāku vadu pinumu un strāvu. Un tagad dažu jauniešu komanda dod iespēju izveidot savu Teslas spoli, kas spēj ne tikai izgaismot apkārtni ar elektrisko lādiņu jeb zibeni, bet arī atskaņot mūziku.

Uzreiz pateikšu, ka pilnvērtīgas simfonijas vai kādas grupas ierakstu uz tās nevarēs atskaņot, bet parastu MIDI mūzikas failu ar tā palīdzību ir iespējams atskaņot. Un skanējums ir tīri interesants.

Bet šo projektu jeb produktu tā autori piedāvā ar Kickstarter palīdzību un ir iespējams pasūtīt to 2 veidos - tinyTesla un oneTeslaTS. Atšķirība nav tikai cenā (~150 USD un ~350 USD), bet arī izmēros un cik lielu zibeni ar katru no tiem var iegūt. Šīs spoles tiek barotas no parastā elektrības tīkla.

tinyTesla ir ~15 cm liela spole, kas, savienota ar datoru (caur USB portu) spēj gan ģenerēt zibens šautru, gan arī nospēlēt mūziku.


Savukārt oneTeslaTS ir mazliet lielāka, spēj uzģenerēt garāku zibeni, bet spēj atskaņot tikai 2 skaņu toņus.

Lai uzbūvētu šo spoli, Tev ir nepieciešamas arī mazliet zināt elektronikas pamatprincipus un jāprot arī mazliet lodēt, jo tiek piedāvāti tikai sastāvdaļas, bet viss veidošanas jeb savienošanas darbs ir jāveic pašam.
Tam īpaši grūtam procesam nevajadzētu būt, bet, ja ir kas jautājams vai neskaidrs, tad to var arī noskaidrot projekta mājaslapā.

Šis projekts izskatās tik ļoti interesants un man ļoti patīk, ka arī pats to labprāt vēlētos iegadāties un izveidot savu skanošo Teslas spoli. Bet vai beigu beigās es saņemšos un to pasūtīšu - vēl neesmu izlēmis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru