Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2015. gada 6. oktobris

Apskats: SSD disks Intel SSD 530 series 240GB

Tā nu sanāca, ka manā rīcībā bija nonācis viens samērā interesants SSD disks - Intel SSD 530 series. Kā jau kārtīgam SSD pienākas, tas bija plāns, ļoti viegls (kā nekā tur iekšā nav nekādu kustīgu detaļu) un arī pietiekoši ātrs. Pievienošana pie datora nekādu problēmu nesagādāja un veiktās darbības uz šī SSD diska bija, teiksim, ļoti ātras.

Mazliet par tehnisko pusi. Tas ir veidots 2.5" izmērā un ļoti piemērots tieši portatīvajiem datoriem, bet to ir iespējams pievienot arī parastajiem datoriem. Vislielāko datu pārraides ātrumu ir iespējams iegūt, ja SSD disku pievieno pie SATA III (6Gb/s), bet tas ir arī savietojams ar SATA II (3Gb/s) un SATA I (1.5Gb/s). Tā lasīšanas ātrums ir paredzēts 540 MB/s un rakstīšanas ātrums - 490 MB/s. Teorētiski - lasīšanas un rakstīšanas ātrumi ir iespaidīgi.
Elektrības patēriņš arī ir ļoti neliels - darba laikā tas patērē apmēram 4W enerģijas, bet gaidīšanas režīmā apmēram 0.4W. Portatīvajam datoram tas būs neliels atvieglojums akumulatora ilgākai darbībai.
Intel šo SSD disku piedāvā 6 dažādos apjomos - 80GB, 120GB, 180GB, 240GB, 360GB un 480GB apjomā.
Manā rīcībā nonākušais SSD disks bija ar 240GB apjomu.

Vispirms vēlējos noskaidrot, cik ātri darbosies šis disks, ja es to pie datora pievienošu kā ārējo disku - caur USB pārveidotāju. Manā rīcībā tieši bija viena šāda kastīte un ieliku tajā šo SSD disku. Visos veiktspējas testos izmantoju CrystalDiskMark. Drošības pēc uzreiz pateikšu, ka katru testu laidu apmēram desmit reizes un izvēlējos bildi ar vidējā rezultāta mērījumiem.
Nekāds liels rakstīšanas un lasīšanas ātrums šeit nebija manāms. Visdrīzāk tas ir saistāms ar to, ka man nebija pieejams labāks USB pārveidotājs un, ja izmantotu USB 3.0 pārveidotāju, tad rezultāts būtu bijis savādāks.

Bet, tā kā šis SSD disks ir paredzēts tieši ievietošanai datorā, tad es apmainīju savam portatīvajam datoram esošo parasto cieto disku un tā vietā ievietoju šo jauno SSD disku.
Lai varētu normāli izmantot savu datoru, vispirms veicu Windows 10 instalēšanu. Viss instalācijas darbs aizņēma nieka 15 minūtes un tad dators bija gatavs darbam.

Kad uz uzinstalēta datora veicu atkārtotu veiktspējas testu, tad tas jau uzrādīja krietni lielākas vērtības, bet tas tik un tā nespēja sasniegt Intel norādītos rakstīšanas un lasīšanas ātrumus. Bet, salīdzinot ar manu esošo cieto disku, tas ir krietni vien labāks un arī ātrāks!
Intel SSD 530 SeriesMans esošais cietais disks
Lai vai kā, izlēmu pameklēt, vai neeksistē kāda Intel programma kas spētu uzlabot SSD diska veiktspēju. Un tādu atradu Intel mājaslapā.
Uzinstalējot un palaižot aplikāciju, tajā ir iespējams veikt SSD diska optimizāciju un noskaidrot pamata informāciju par savu disku, piemēram, cik ilgi tas vēl dzīvos. Diemžēl Intel nepiedāvā savā programmā noskaidrot SSD diska veiktspēju.


Palaižot Intel piedāvātos optimizatorus un atkārtoti veicot veiktspējas testus, nekādu ātrdarbības uzlabojumus nemanīju.

Lai mazinātu savas bēdas par šādu nelielu veiktspēju, izlēmu mazliet papētīt, kas tad vēl interesants atrodas šajā aplikācijā.

Neko daudz vairs ar šo programmu nebija iespējams izdarīt - tikai apskatīt papildus informāciju par disku un, ja tas nav sistēmas disks, tad arī droši to izdzēst. Tā kā man tas bija sistēmas disks, tad nekādas drošās dzēšanas iespēju es nevarēju veikt.

Paša testa beigās SSD disku pievienoju arī pie stacionārā datora kā otro disku. Pievienošanas process bija ātrs un vienkāršs un pēc datora ieslēgšanas otrs disks tika uzreiz arī atrasts.
Palaižot veiktspējas testu ar CrystalDiskMark, veiktspēja bija mazliet labāka, nekā kā sistēmas disks, bet tik un tā atpalika no Intel solītā ātruma.

Pie reizes apskatīju, cik ilgā laikā tiek pārkopēts liels fails no datora sistēmas diska (kas arī ir SSD disks) uz otro datoru disku (Intel SSD disks). Izrādās, ka  ~3 GB liels fails tiek pārkopēts apmēram 1 minūtes laikā.

Nobeiguma vietā.
Es jau krietnu laiku zināju, ka SSD disks ļoti labi uzlabo datora veiktspēju un ir daudz patīkamāka darbošanās ar datoru, ja visus datus un failus atrod ātri un visa darbošanās notiek veiklāk. Pat dažādas programmas un aplikācijas atveras daudz ātrāk, nekā uz parastā cietā diska.
Savukārt pēc testa laika es savā portatīvajā datorā atkal ievietoju veco cieto disku un uzreiz sapratu, ka dators ir kļuvis ļoti lēnāks. Ja ar SSD disku visas ikdienišķās darbības notika momentāni, tad ar veco disku varēja manīt, ka dators ļoti izmanto cieto disku rakstīšanai un lasīšanai, kas palēnina visu sistēmas darbu.
Tāpēc ar drošu sirdi un skaidru prātu varu teikt, ka SSD disks ļoti uzlabos Tavu ikdienas darbu!
Šo SSD disku Dateks internetveikalā var iegādāties par apmēram 170 EUR. Es teiktu, ka tā ir tīri pieņemama cena par šādas veiktspējas SSD disku.
Bet, ja pret zīmoliem nav nekādu iebildumu, tad tomēr es labāk ieteiktu izvēlēties Samsung 850 PRO, kas tomēr nodrošināja labāku veiktspēju un tas nozīmē, ka dators darbosies ātrāk.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru