Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Apskats: SSD disks Samsung 850 PRO

Bija man tāda vienreizēja iespēja uz 2 nedēļām iegūt savā īpašumā Samsung SSD disku Samsung 850 PRO un to notestēt. Šis disks bija neliels un arī ļoti viegls - kā nekā tur iekšā nav nekādu kustīgu detaļu. Pievienošana pie datora nekādu problēmu nesagādāja un veiktās darbības uz šī SSD diska bija, teiksim, ļoti ātras.

Mazliet par tehnisko pusi. Šis SSD disks ir veidots pēc jaunākās 3D V-NAND tehnoloģijas. Tas ir veidots 2.5" izmērā un ļoti piemērots tieši portatīvajiem datoriem, bet to ir iespējams pievienot arī parastajiem datoriem. Vislielāko datu pārraides ātrumu ir iespējams iegūt, ja SSD disku pievieno pie SATA III (6Gb/s), bet tas ir arī savietojams ar SATA II (3Gb/s) un SATA I (1.5Gb/s). Tā lasīšanas ātrums ir paredzēts 520 MB/s un rakstīšanas ātrums - 550 MB/s. Teorētiski - lasīšanas un rakstīšanas ātrumi ir iespaidīgi.
Elektrības patēriņš arī ir ļoti neliels - darba laikā tas patērē tikai 3W enerģijas, bet gaidīšanas režīmā nieka 0.4W. Portatīvajam datoram tas būs neliels atvieglojums akumulatora ilgākai darbībai.
Samsung šo SSD disku piedāvā 4 dažādos apjomos - 128GB, 256GB, 512GB un 1TB apjomā.
Manā rīcībā nonākušais SSD disks bija ar 256 GB apjomu.

Vispirms vēlējos noskaidrot, cik ātri darbosies šis disks, ja es to pie datora pievienošu kā ārējo disku - caur USB pārveidotāju. Manā rīcībā tieši bija viena šāda kastīte un ieliku tajā šo SSD disku. Visos veiktspējas testos izmantoju CrystalDiskMark. Drošības pēc uzreiz pateikšu, ka katru testu laidu apmēram desmit reizes un izvēlējos bildi ar vidējā rezultāta mērījumiem.
Nekāds liels rakstīšanas un lasīšanas ātrums šeit nebija manāms. Visdrīzāk tas ir saistāms ar to, ka man nebija pieejams labāks USB pārveidotājs un, ja izmantotu USB 3.0 pārveidotāju, tad rezultāts būtu bijis savādāks.

Bet, tā kā šis SSD disks ir paredzēts tieši ievietošanai datorā, tad es apmainīju savam portatīvajam datoram esošo parasto cieto disku un tā vietā ievietoju šo jauno SSD disku.
Lai varētu normāli izmantot savu datoru, vispirms veicu Windows 8.1 instalēšanu. Viss instalācijas darbs aizņēma nieka 15 minūtes un tad dators bija gatavs darbam.

Kad uz uzinstalēta datora veicu atkārtotu veiktspējas testu, tad tas jau uzrādīja krietni lielākas vērtības, bet tas tik un tā nespēja sasniegt Samsung norādītos rakstīšanas un lasīšanas ātrumus. Bet, salīdzinot ar manu esošo cieto disku, tas ir krietni vien labāks un arī ātrāks!
Samsung SSD PROMans esošais cietais disks
Lai vai kā, izlēmu pameklēt, vai neeksistē kāda Samsung programma kas spētu uzlabot SSD diska veiktspēju. Un tādu atradu Samsung mājaslapā.
Uzinstalējot un palaižot aplikāciju, arī tajā ir iespējams veikt SSD diska lasīšanas un rakstīšanas veiktspēju. Pat šeit nebija iespējams iegūt rezultātus, ko solīja Samsung savā specifikācijā.
Lai mazinātu savas bēdas par šādu nelielu veiktspēju, izlēmu mazliet papētīt, kas tad vēl interesants atrodas šajā aplikācijā.
Izrādās, ar to ir iespējams veikt dažādus veiktspējas uzlabojumus sistēma (ieslēdzot un izslēdzot sistēmas uzstādījumus). Bet interesantāka lieta bija tieši citi punkti. Šī aplikācija piedāvā arī šifrēt savu SSD disku un arī to pilnībā izdzēst.
Lai pilnībā izdzēstu savu SSD disku, tad ir nepieciešams tukšs kompaktdisks vai arī USB flash disks. Tas tad tiek sagatavots kā ielādes disks, lai, pārstartējot datoru, varētu veikt pilno izdzēšanu. Tikai man tas pilnībā neizdevās, jo mans portatīvā datora monitors nespēja nodrošināt pilnvērtīgu saskarnes attēlošanu. Tā nu es par to nespēšu neko vairāk pastāstīt.

Bet kā viena no visinteresantākajām lietām bija tieši punkts Rapid Mode. Tā kā tā bija izslēgtā režīmā (Disabled), tad es to ieslēdzu (Enabled) un atkārtoti palaidu veiktspējas testus.

Šoreiz rezultāts bija jau krietni labāks un pat pārsniedza Samsung norādītos mērījumus!

Paša testa beigās SSD disku pievienoju arī pie stacionārā datora kā otro disku. Pievienošanas process bija ātrs un vienkāršs un pēc datora ieslēgšanas otrs disks tika uzreiz arī atrasts.
Palaižot veiktspējas testu, gan ar CrystalDiskMark, gan ar Samsung aplikāciju, veiktspēja nebija diez ko spīdoša un mazāka, nekā Samsung to solīja.
Bet tagad jau pēc pieredzes zināju, ka ir jāpārbauda Rapid Mode iestatījumus. Tie atkal bija izslēgtā režīmā. Pēc to ieslēgšanas, veiktspējas rezultāti bija graujoši.
Ja sākumā likās, ka tā ir kāda kļūda, tad pēc kādiem 10 izpildes reizēm, kad rezultāti bija visai līdzīgi, sapratu, ka tomēr tas ir reāls lasīšanas un rakstīšanas ātrums.
Pie reizes apskatīju, cik ilgā laikā tiek pārkopēts liels fails no datora sistēmas diska (kas arī ir SSD disks) uz otro datoru disku (Samsung SSD disks). Izrādās, ka  ~3 GB liels fails tiek pārkopēts apmēram 1 minūtes laikā.

Nobeiguma vietā.
Es jau krietnu laiku zināju, ka SSD disks ļoti labi uzlabo datora veiktspēju un ir daudz patīkamāka darbošanās ar datoru, ja visus datus un failus atrod ātri un visa darbošanās notiek veiklāk. Pat dažādas programmas un aplikācijas atveras daudz ātrāk, nekā uz parastā cietā diska.
Savukārt pēc testa laika es savā portatīvajā datorā atkal ievietoju veco cieto disku un uzreiz sapratu, ka dators ir kļuvis ļoti lēnāks. Ja ar SSD disku visas ikdienišķās darbības notika momentāni, tad ar veco disku varēja manīt, ka dators ļoti izmanto cieto disku rakstīšanai un lasīšanai, kas palēnina visu sistēmas darbu.
Tāpēc ar drošu sirdi un skaidru prātu varu teikt, ka SSD disks ļoti uzlabos Tavu ikdienas darbu!
Šo SSD disku Dateks internetveikalā var iegādāties par 181 EUR. Es teiktu, ka tā ir tīri pieņemama cena par šādas veiktspējas SSD disku.

Vēlos arī pateikties Samsung Latvija un Komunikāciju aģentūrai par piedāvāto iespēju apskatīt un notestēt šo interesanto SSD disku.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru