Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2016. gada 18. aprīlis

Apskats: Ārējais SSD disks Samsung SSD T3

Bija man tāda lieliska iespēja uz neilgu laiku dabūt palietot vienu interesantu ārējo disku - Samsung SSD T3. Tas bija samēra maziņš, plāns un viegls. Un ar ļoti lielu ietilpību!
Bet šis SSD disks piedāvā ne tikai datu uzglabāšanu un pārnēsāšanu, bet arī nodrošina labu drošību, lai pie maniem datiem nespētu piekļūt neautorizēti lietotāji. Kā arī šo SSD disku ir iespējams pievienot pie viedtālruņa vai planšetdatora un piekļūt visiem tajā saglabātajiem datiem.


Mazliet par tehnisko pusi. Tas bija 74 x 58 x 10.5 mm liels un svēra nieka 51 gramus. Tas ir pieslēdzams pie USB porta un vislabāko datu pārsūtīšanas ātrumu var iegūt, ja izmanto tieši jauno, USB 3.1 standartu, bet var arī lietot USB 3.0 un vēl arī populāro USB 2.0 standartu.
Teorētiski, izmantojot USB 3.0 piekļuvi, datu lasīšana un rakstīšana šai iekārtai ir līdz 450 MB/sek., kas ir tīri labs rādītājs. Datu šifrēšanai tiek izmantota AES 256-bit šifrēšana.
To ir iespējams pievienot ne tikai pie Windows un MacOS datoriem, bet arī pie Android iekārtām, uz kurām ir vismaz Android KitKat (versija 4.4) vai augstāka operētājsistēma.
Samsung šo ārējo disku piedāvā 4 dažādos apjomos - 250 GB, 500 GB 1 TB un 2 TB apjomā. Manā rīcībā nonākušais ārējais SSD disks bija ar 1 TB  lielu apjomu.

Pats ārējais disks tik tiešām ir viegls un pavisam neliels. To ļoti vienkārši var pieslēgt pie dažādām iekārtām un ir pavisam ērti un viegli pārnēsāt. Virsma plastmasīgi slidena, bet neko sliktu par to nevaru teikt. Savukārt, ja uz šo disku tiek kopēts liels fails, tad tas arī nedaudz sakarst. Bet par laimi, tas ātri arī atdziest.
Tomēr, lai izmantotu diska šifrēšanas iespējas, ir jāuzinstalē papildus programma uz sava datora. Par laimi, tas atrodas uz šī paša ārējā diska un pieejams instalēšanai.
Pievērsīšos pie praktiskās lietošanas.
Sākotnēji piespraužot šo ārējo disku pie datora, ir iespējams piekļūt visiem diska failiem. Bet, kad ir uzinstalēta papildus programma, ir iespējams piekļūt pie visiem datiem šajā diskā un lietot to kā parastu zibatmiņu. Ir iespējams arī pievienot šo USB disku pie Android viedtālruņa vai planšetdatora un arī tad ir iespējams piekļūt klāt visiem tajā noglabātajiem datiem. Tas tika izmēģināt ar Samsung Galaxy S7, bet, diemžēl, ar HTC One mini 2 pie šī diska datiem nevarēju piekļūt. Iespējams, ka vaina bija manā telefonā un ar citiem viedtālruņiem šādas problēmas nebūs.
Savukārt, ja uzinstalējam Samsung veidoto programmu, tad ir iespējams piekļūt pie dažādām papildus iespējām.

Neatkarīgi no tā, vai disks tiek šifrēts vai netiek, datu pārraides ātrums ir patiešām iespaidīgs, gluži kā tas būtu kāds iekšējais disks, nevis ārējais disks. Jāpiemin, ka tika izmantos dators ar iekšējo SSD disku un USB 3 pieslēgvietu.
Bet, ja šo pašu disku pievienoja klāt pie datora, kuram ir vecais labais cietais disks un tika izmantots USB 2 pieslēgvieta, tad ātrumi bija krietni, krietni zemāki.
Visos veiktspējas testos izmantoju CrystalDiskMarkDrošības pēc uzreiz pateikšu, ka katru testu laidu apmēram desmit reizes un izvēlējos bildi ar vidējā rezultāta mērījumiem.

Pārbaudīju, kā šīs ārējais disks darbosies, ja to pieslēgs pie citiem datoriem. Ja disks nebija nošifrēts, tad pie tā datiem varēja mierīgi piekļūt gan ar citu Windows datoru, gan ar MacOS (Apple) datoru, gan arī ar Linux datoru. Diemžēl man nesanāca to piedabūt mūzikas atskaņošanai manā automobilī - ja parasto USB zibatmiņu auto pieņēma un mūziku atskaņoja, tad šo ārējo SSD disku tas nepieņēma.
Ja disks tika šifrēts, tad uzreiz nav iespējams piekļūt diska saturam - vispirms tiek piedāvāts uzinstalēt papildus programmu. Ja to negribēja izdarīt, tad piekļūšana pie šī diska datiem nebija iespējama.

Ja pēc pievienošanas pie datora atver vaļā šo SSD disku, tad ir pieejama pamatinformācija, kā ir iespējams uzinstalēt papildus programmu gan uz Windows datoriem, gan uz Apple datoriem, gan uz Android ierīcēm.

Ja uzinstalē papildus programmu, tad to palaižot ir iespējams piekļūt pie diska pamatinformācijas, kā arī ir iespējams norādīt un uzstādīt savu paroli.

Uzstādot paroli diskam, tad vairs tik vienkārši nav piekļūt informācijai uz diska. Vispirms ir jāievada parole, lai varētu tikt gan pie datiem, ko esmu uzkopējis uz šī diska, gan arī pie diska pamatinformācijas.
Ir iespējams arī noņemt uzlikto paroli, ja nu tomēr to vairs negribas izmantot. Vai arī nomainīt sava SSD diska nosaukumu uz kādu citu.

Līdzīgi notiek, ja šo SSD disku pievieno pie Android viedtālruņa - uzreiz tiek atvērts failu pārlūks un ir iespējams pārlūkot esošo disku.

Savukārt, ja disks jau ir nošifrēts vai arī vēlies to šifrēt, tad var uzinstalēt Samsung veidoto aplikāciju Samsung Portable SSD un piekļūt tai pašai informācijai, kas ir pieejama Windows ierīcēm.
Pēc šīs aplikācijas uzinstalēšanas ir iespējams gan uzstādīt paroli, gan arī to noņemt. Ja SSD disks ir šifrēts, tad bez šīs aplikācijas nav iespējams piekļūt tā datiem.

Nobeiguma vietā.
Ārējie diski ir samērā laba lieta - vari ātri un ērti pārnesāt apkārt lielu daudzumu informācijas, tai skaitā mūziku un filmas. Un ārējais SSD disks vēl nodrošina to, ka tas ir vēl vieglāks par parasto ārējo cieto disku un arī mazliet drošāks.
Lai kā man patiktu šis ārējais Samsung SSD disks, tam ir arī dažas sliktas lietas.
Kā pirmo nepatīkamo lietu var nosaukt, ka savienotājvads tam nav standarta USB vads, kas varētu būt gandrīz katram cilvēkam pieejams - tas ir speciāls Samsung vads ar speciālu pieslēgvietu pie SSD diska, bet pie datora tas gan tiek pievienots pie parastā USB pieslēgvietas. Ja gadās aizmirst paņemt šo vadu līdzi vai pat pazaudēt, tad šis SSD disks vairs nav pieslēdzams pie datora.
Bet pozitīvajā gaisām ir jāskatās, ka šis ārējais disks ir maziņš un ļoti viegliņš, kā arī tas ir ļoti ietilpīgs. Un pie reizes tajā gan ierakstīt, gan izkopēt datnes var ļoti ātri.
Un šo disku ir iespējams pievienot arī pie Android ierīcēm.

Šis ārējais SSD disks ir samērā dārgs un  Dateks internetveikalā to var iegādāties par 415 EUR. Salīdzinot ar citiem ārējiem diskiem tas ir dārgs, bet ja mēs apskatāmies, ka 1 TB lieli parastie SSD diski maksā apmēram tikpat daudz, tad kā ārēja SSD diska cena tā ir tīri saprātīga. Un šis modelis ir arī lētāks par Samsung SSD T1.

Vēlos arī pateikties Samsung Latvija un Komunikāciju aģentūrai par piedāvāto iespēju apskatīt un notestēt šo interesanto ārējo SSD disku.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

2 komentāri:

  1. Un ko darīt ja gribi pieslēgt šo sūdu pie kompja kur nav Admin tiesības?
    Tādi kompji ir visos sakarīgos kantoros.
    Izklausās pēc kaukādas iPod veidīgas sērgas.
    Un ko tu ar to savu datu drošību iesāksi pēc tam kad nosvilināsi kontrolieri? Dati ta iekšā ir, bet klāt netiec!
    Labāk normāls SATA HDD (vai, ja nu gribi, SSHD var paprovēt) iekš USB kastītes. Piespraudīsi pie kaukāda kropļa stellēta kompja, izpisīsi USB pāreju ar +5V uz -signal, nu pohuj, izņemsi cietni no kastītes, ieliksi citā.
    A šitajā gadijumā? Tev būs perfekti, nenolietoti SSD chipi, a kontrolieris ar visu atslēgu - KIRRDIK!
    Un pohuj cena. Cena ir atkarīga no vel 3-4 citiem faktoriem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pieslēdz šo disku un var izmantot arī tad, ja nav admiņa tiesības. Admiņa tiesības vajag tikai tad, ja grib instalēt papildus programmu diska šifrēšanai. Savādāk nekāda instalēšana nav vajadzīga.

      Dzēst