Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

svētdiena, 2011. gada 18. decembris

Patiesība par spoguli un pasauli


Šis nebūs raksts par spoguļiem vai to būtību. Bet par grāmatu. Par labāko fantāzijas žanra grāmatu, ko es pēdējā mēneša laikā esmu lasījis.
Tātad, manās rokās nokļuva Kornēlijas Funkes grāmata "Rekless. Spoguļpasaule". Lasot tos nelielos grāmatas aprakstiņus, kas ir uz grāmatas vai reklāmās, likās, ka šī būs kārtējā pasaku grāmata. Ja nu ne tīra pasaka, tad ar daudziem pasaku varoņiem un grāmata tomēr līdzināsies pasakām.
Bet es kļūdījos. Un smagi kļūdījos! Protams, grāmata eksistēja varoņi, kas sastopami tikai pasakās. Bet līdzība ar pasakām šeit arī beidzās. Tālāk seko piedzīvojumiem bagāts stāstījums, kas lasītāju ierauj citādākā pasaulē, nekā ir pierasts. Un arī daudz bīstamākā pasaulē. Bet, iesākot lasīt šo grāmatu, ir ļoti grūti to nolikt malā. Vienmēr gribās izlasīt vēl kādu lappusīti nu tad vēl kādu lappusīti, līdz grāmata ir izlasīta. Stāstījums tik ļoti aizrauj lasītāju savā varā, ka sāk jau likties, ka arī tu jau esi iekļuvis Spoguļpasaulē un vari satikt gan goilus, gan rūķus un fejas, gan arī cilvēkus un citādus mošķus. Bet pēc brīža tu saproti, ka tomēr esi savā pasaulē.
Un tad tev gribas pieiet pie spoguļa un izmēģināt to pašu metodi, kā to darīja Jākobs, lai nokļūtu Spoguļpasaulē. Bet tad uzreiz nobīstos, jo, ja nu tas izdodas un es nokļūstu Spoguļpasaulē? Ko tad es darīšu? Vai es vispār tur spētu izdzīvot?

Bet, runājot par grāmatu, Jākobs spēja izdzīvot. Un ne tikai izdzīvot, bet arī izglābt savu brāli no melnās fejas lāsta kļūt par goilu.
Visa lielā piedzīvojuma sākums ir meklējams Jākoba bērnībā, kad viņš izmisīgi mēģināja sameklēt savu tēvu. Katru brīvu brīdi viņš nemanot iegāja sava tēva darbistabā, lai atrastu kādu pavedienu tēva mīklainajai pazušanai. Bet nespēja. Līdz viņš piegāja pie spoguļa un, sākumā nejauši, nokļuva Spoguļpasaulē. Pēc tam jau Jākobs bieži meklēja patvērumu Spoguļpasaulē, jo tur viņš spēja būt pavisam cits cilvēks. Spoguļpasaulē Jākobs, ja tā var teikt, bija izveidojis ļoti labu karjeru - viņš bija vislabākais dažādu brīnumlietiņu meklētājs. Un arī pats pieprasītākais! Un šīs zemes ķeizariene bieži izmantoja Jākoba pakalpojumus, ja viņai bija nepieciešama kāda burvju lietiņa, piemēram, vērpjamais ratiņš, ko izmantoja Mežrozīte, vai arī zoss, kas dēja zelta olas. Kaut arī viņi visi dzīvoja pasaulē, kur uz ielas var sastapt gan rūķus, gan arī kādus mošķus, šādas burvju lietiņas bija ļoti vērtīgas.
Bet Jākobs mierīgās (lasi - piedzīvojumiem un briesmām bagātās) dienas bija beigušās, kad Spoguļpasaulē nokļuva viņa brālis. Brālis, ko viņš vienmēr bija aizstāvējis un aizsargājis. Un viņš bija nokļuvis pasaulē, kur Jākobs varēja dzīvot mierīgi, neuztraukdamies par sev tuvajiem cilvēkiem. Un lai dzīvi Jākobam padarīt vēl interesantāku, Jākoba brālis bija paņēmis līdzi uz Spoguļpasauli savu draudzeni un pats lēnām sāka kļūt par goilu. Un tas bija ļaunās Melnās fejas lāsts, kas cilvēkus pārvērta par goiliem. Līdz ar to Jākobs sāka sacensības ar laiku, lai varētu atgūt savu brāli no ļaunā lāsta. Lai to izdarītu, viņam ir jāpiekļūst pie Melnās fejas un viņa jānogalina. Bet, lai līdz viņai nokļūtu, Jākobam ir garš ceļš un lieli piedzīvojumi priekšā.
Jākobam vienmēr seko līdzi Lapsa. Un nevis vienkārši lapsa, bet meitene lapsas ādā. Viņa spēj būt gan meitene cilvēka veidolā, gan arī lapsa ar savu sarkanbrūno kažoku. Viņa ir lielisks sabiedrotais Jākobam!
Nedaudz par pašu Spoguļpasauli. Spoguļpasaule daudz neatšķiras no mūsu pasaules. Ir iedzīvotāji. Ir augstdzimušie. Ir tirgotāji. Ir zagļi, policisti un karavīri. Bet paši iedzīvotāji ir gan cilvēki, gan rūķi. Un tos pārvalda ķeizariene. Ir arī goili - cilvēkveidīgas būtnes ar akmens ādu. Bet viņu ādu arī var gan sašaut, pārgriezt un ievainot. Un arī pašu goilus var nogalināt, bet viņi ir izturīgāki. Un arī attīstītāki par cilvēkiem. (Kāpēc? To var uzzināt grāmatā.) Un viņus vada goilu karalis ar Melno feju.
Un, protams, ir karš. Karš starp divām tautām - cilvēkiem un goiliem. Līdz beigās tiek noslēgts ar trausls pamiers.
Un pašas beigās, ka jau pasakās notiek, Jākobs izglābj savu brāli no lāsta. Bet tas viņam prasīja lielas pūles un lielu upurēšanos. Kādu? Tas ir pašam jānoskaidro, izlasot šo jauko grāmatu.
Un iesaku šo grāmatu izlasīt visiem!
Grāmatas izdevējs: Apgāds Zvaigzne ABC
Grāmata pieejama gan cietajos vākos, gan arī elektroniski kā e-grāmata.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru