Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un ... nepazuda!

Par šādas grāmatas "Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda" eksistenci, ko veiksmīgi sarakstīja Jūnas Jūnasons, es nebiju dzirdējis, līdz kādu vakaru Sintija, lasot šo grāmatu, sāka nevaldāmi smieties. Pēc fragmenta nolasīšanas skaļā balsī, arī es nevarēju noturēt smieklus. Tā tas atkārojās vairākas reizes. Līdz es saņēmos un nevis izlasīju drukāto grāmatu, kas jau atradās mājās uz galda, bet gan nopirku šo darbu kā e-grāmatu. Pēc tam šī grāmata manā telefonā nogulēja vēl pāris dienas, līdz izdomāju to sākt lasīt.
Jau pēc pirmajām grāmatas rindām es sapratu, ka grāmata ir jālasa tikai mājās un dienas laikā, kad neviens apkārt neguļ. Iemesls bija pavisam vienkāršs - neko tik ļoti smieklus raisošu es nebiju ļoti, ļoti sen lasījis.

Īstenība ir diezgan grūti pateikt, kāda stila grāmata tā ir, jo ir gan detektīvstāstam cienīgs sižets, gan arī liela humora deva. Pa vidam tiek arī atcerēts Allana dzīves gājums un ko tik viņš nav savā dzīvē nav redzējis un darījis. Tātad, pa vidam vēl ir arī atmiņas un vēstures liecības. Un tiek pieminēts arī Rīgas un Latvijas vārds. Bet kādā nozīmē, to gan ir jāizlasa pašam!

Bet nu mazliet par pašu grāmatu. Grāmatas galvenais varonis tik tiešām ir simtgadnieks, kurš stundu pirms savām svinībām izdomāja iet brīvsolī un pamest veco ļaužu mītni. Bet ar to viss viņa piedzīvojums nebeidzās. Jeb, patiesību runājot, viss tikai sākās. Lai viss būtu jautrāk, viņš kaut ko nozaga. Jo ko gan viņš, 100 gadus jauns jauneklis, varētu zaudēt? Tādējādi viņa piedzīvojumi tikai sākās. Pa ceļam, jauši vai nejauši, viņš satika jaunus draugus, gan gados vecus, gan gados jaunus cilvēkus, gan arī paspēja nomušīt vairākus cilvēkus. Līdz beigās tomēr palika nevainīgs, bet arī stāvus bagāts. Visu savu apzinīgo dzīvi Allans vadījās pēc devīzes - viss ir tā, kā ir, un viss būs tā, kā būs.

Bet ne jau tikai večuka piedzīvojumi mūsdienu pasaulē tika aprakstīti šajā grāmatā. Tajā tika aprakstītas arī Allana piedzīvojumi kopš viņa piedzimšanas. Pa savu garo mūžu Allans paspēja apceļot gandrīz visu pasauli un pabūt gandrīz visās valstīs. Piedzīvoja vairākus režīmus dažādās valstīs un varbūt pat pielika savu roku to sagraušanā vai izveidošanā. Tas ir atkarīgs no situācijas un lietu skatījuma. Tikās ar vairāku valstu vadītājiem un kopā ar viņiem sadzēris. Tas nekas, ka viņš bija beidzis tikai 3 klases un vienīgā lieta, ko labi mācēja izdarīt, bija spridzināšana. Un, protams, galvenais viņa dzīves dzinulis bija iedzeršana.

Grāmata tiešām ir interesanta un, galvenais, pilna ar jautriem notikumiem un lielu humora devu. Ieteiktu šo grāmatu izlasīt ikvienam, kurš grib pavadīt jautru un smiekliem pilnu laiku kopā ar šo grāmatu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru