Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2012. gada 23. aprīlis

Šodien savu 30-to dzimšanas dienu svin slavenais dators ZX Spectrum

Šajā dienā, pirms 30 gadiem, tika izveidots viens no slavenākajiem personālajiem datoriem - ZX Spectrum. Tiem kas nezina - tas bija 8-bitu mājas dators, ko 1982. gada  23. aprīlī plašajā pasaulē laida Britu kompānija ar nosaukumu Sinclair Research Ltd. Tas nebija no jauna izgudrots modelis, bet gan veiksmīgs iepriekšējā modeļa ZX 81 turpinājums. Un veiksmīgs tāpēc, ka tas tika pārdots 5 miljonu vienībās visā pasaulē un tas arī bija pirmais plaša patēriņa dators Lielbritānijā.


Galvenā atšķirībā no saviem priekštečiem bija tāda, ka šis modelis spēja attēlot 16 krāsu toņus, nevis tikai divas krāsas - melnu un baltu. Un pateicoties šai īpašībai, ZX ieguva nosaukumu Spectrum. Savādāk tā nosaukums bija plānots kā ZX 82. 
ZX datori tika veidoti tāpēc, lai plašākas jauniešu masas ieinteresētu ar programmēšanu un palielinātu Lielbritānijas programmētāju potenciālu. Bet, līdzīgi kā mūsdienās, šo datoru sāka izmantot spēļu radīšanai un to spēlēšanai.

Bet, turpinot runāt par ZX Spectrum, tad visu šo brīnumu darbināja Zilog Z80 procesors ar 3.5 MHz frekvenci. Šim modelim bija 16 KB ROM un vai nu 16 KB, vai nu 48 KB RAM. Vēlāk tika izlaisti arī modeļi ar 128 KB RAM.
Tajos laikos šo datoru varēja slēgt pie televizora un TV izmantot monitora veidā. Teksta ievadei un attēlošanai  bija paredzētas 32 kolonnas un 24 rindas un 16 dažādu krāsu toņu (8 krāsas, ieskaitot melno krāsu un katrai krāsai divu veidu spilgtums) . Bilžu jeb grafikas izmērs bija 256x192 un arī varēja izmantot visas krāsu paleti, līdzīgi kā tekstam.
Sākotnēji kā datu glabātuve tika izmantota audiokaste (parasts kasešu atskaņotājs ar vadu tika pievienots pie datora), bet vēlākos modeļos jau bija pieejamas arī iebūvētas diskešu iekārtas. Skaņu spēja izdot pats dators ar pīkstienu palīdzību.
Kā programmēšanas valoda tika izmantota Sinclair BASIC un tā interpretators jau atradās paša datora ROM. Lai programmēšana būtu ātrāka, liela daļa komandu jau bija iekodētas taustiņos.

Pats ar ZX Spectrum nekad neesmu darbojies. Skolas laikā esmu paņēmies un padarbojies ar PSRS laikā slavenajiem BK-0011 un parasto BASIC valodu. Bija interesants laiks. Bet ja kāds no lasītājiem ir ar ZX iekārtu ņēmies, varētu komentāros ierakstīt savu atmiņas par šo iekārtu.

Ja kādam ir interese, tad BBC šim notikumam par godu ir ievietojusi arī interviju ar diviem šī datora radītājiem (Richard Altwasser un Rick Dickinson): bbc.com.


1 komentārs:

  1. kāds strēķītis šito tika salodēts... uz Ļeņingradu pēc detaļām braukājām. Mīļākās spēles - Bomb Jack un Shark. Spēlējām caurām naktīm.

    AtbildētDzēst