Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2012. gada 22. novembris

Apskats: Asus PadFone - telefona un planšetes apvienojums

Jau kādu laiku dzīvoju ar tādu uzpariktiAsus PadFone, kas ir interesants viedtālruņa un planšetdatora apvienojums. Precīzāk sakot, tas ir viedtālrunis, ar kuru ir iespējams veikt zvanus, sūtīt īsziņas, lietot internetu un dažādas aplikācijas. Un arī planšete, kurā tiek ievietots telefons. Bez ievietota telefona planšete nemaz nedarbosies, jo tai nav sava procesora un savas atmiņas. Lai gan ASUS šo papildinājumu sauc par PadFone Station, man tas vairāk asociējas ar planšeti, jo, kad tajā tiek ievietots telefons, tas kļūst par pilnvērtīgu planšetdatoru.

Viedtālrunis.
Pats viedtālrunis daudz neatšķiras no citiem telefoniem. Ekrāna izmērs tam ir 4.3 collas. Es uzskatu, ka tas ir tāds lielums, ko vēl var noturēt rokā un ar vienu roku rakstīt un tas nerada neērtības. Varbūt mazāku roku īpašniekiem tas varētu būt par lielu, bet man tas bija tieši laikā.
Korpuss tam ir tikai no plastmasas. Kaut gan aizmugurējais vāciņš rada iespaidu, ka tas ir no metāla. Arī svars tam nav nekāds lielais - tāds pats kā vairumam mūsdienu telefoniem. Un tie būtu 129 grami.
Kā jau iepriekš rakstīju, ekrāna izmērs ir 4.3 collas, bet ar 540x960 pikseļu izšķirtspēju. Un tam ir SuperAMOLED ekrāns, kas, pēc personīgā novērojuma, nodrošina labāku krāsu attēlojumu. Nekādu fizisku pogu, atskaitot skaļuma regulēšanas un ieslēgšanas/izslēgšanas pogu tam nav. Kad telefons ieslēdzas un tiek lietots, tam apakšējā joslā uz ekrāna uzreiz parādās klasiskās Android virtuālās pogas.
Telefonu darbina Android 4.0. Tas arī uzreiz tika atjaunināts uz Android 4.04. Un ja lielākā daļa Android telefonu ražotāju mēģina savus telefonus apgādāt ar visādiem interfeisa uzlabojumiem, tad Asus mēģina pieturēties pie klasiskā Android interfeisa bez jebkādiem uzlabojumiem. Ja kādam ir nepieciešami kādi izskaistinājumi, tad tie ir pašam jāmeklē un jāinstalē. Kaut gan, godīgi sakot, biju ļoti pieradis pie HTC Sense un HTC widget'iem.
Pašam telefonam iekšā ir 1GB operatīvā atmiņa un failu glabāšanai pieejams 16GB apjoms, bet reāli pieejams ir tikai 12 GB. Ir pieejami modeļi arī ar 32GB un 64GB atmiņu. Ja kādam ar to ir par maz, tad ir iespējams arī pievienot microSD karti ar apjomu līdz 32GB. Visu uzparikti darbina divkodolu procesors.
Telefonam ir 2 fotokameras. Aizmugurē tam ir 8 Mpx kamera ar autofokusu un LED apgaismojumu. Bet priekšpusē ir parastā VGA kamera (ar 640x480 izšķirtspēju). Fotografējot ar telefona fotokameru, biju patīkami pārsteigts. Bilžu kvalitāte un krāsas manā skatījumā bija ļoti labas.
Un arī bildēšana tuvplānā bija ļoti laba. Bildes man šķita izdevušās un ar šo telefonu bija pat prieks bildēt tuvplānā.
Paša telefona lietošana bija vienkārša un intuitīva. Visas sistēma darbojās plūdeni un bez jebkādas aizķeršanās. Bija pat patīkami darboties ar ceturto Android'u - daudz labāk, nekā ar manu iepriekšējo Android 2.3.
Arī grāmatu lasīšana ir patīkama šajā telefonā. Ja EPUB faili paši automātiski tekstu izkārto atbilstoši ekrānam, tad ar PDF failiem bija mazliet pagrūtāk. A5 formāta PDF failus lasīt bija ciešami, bet A4 izmēra PDF failus jau bija grūtāk lasīt. Protams, lasīt bija mazliet labāk lasīt, nekā uz 3.8 collu ekrāna, bet tik un tā tas bija neērti.


Un komplektā, kā jau visiem telefoniem, nāk gan austiņas, gan arī lādētājs, kas var tikt izmantots arī kā vads, lai telefonu pieslēgtu pie datora.

Planšetdators.
Par planšetdatoru to tā īsti nevarētu nosaukt. Pats par sevi tas nespēj strādāt, kaut arī tam ir pietiekami liels akumulators iekšā. Bet, kad tajā tiek ievietots telefons, tas kļūst par pilnvērtīgu planšetdatoru.
Ir iespējams gan darbināt parastās telefonam pieejamās aplikācijas, gan arī pieinstalēt un darbināt speciāli planšetēm veidotās aplikācijas.
Pašas planšetes ekrāns ir 10.1 collu liels. Pietiekami liels, lai varētu to vienkārši lietot. Un arī ekrāna izšķirtspēja ir 1280x800 pikseļu. Tikai tam nav SuperAMOLED  ekrāns, kā tas ir telefonam, bet gan TFT ekrāns. Kaut gan lietojot, īpaši lielas atšķirības nebija manāmas.
Telefona pārveidošana par planšeti jeb telefona ievietošana PadFone Station ir vienkārša - atveram aizmugurējo vāciņu planšetei un ieslidinām tur iekšā telefonu un aizveram vāciņu ciet.
Izņemšana arī ir tikpat vienkārša - attaisām vāciņu un atveram to 90 grādu leņķī. Telefons mazliet izslīd un to var vienkārši izņemt.
Kad telefons ir ievietots planšetē, tā sāk darboties un uzvesties gluži kā parasta planšete, kas ir pieejama tirgū. Arī saskarne uzreiz nomainās uz tādu pašu, kāda tā ir visām mūsdienu planšetēm.
Bet vislabāk man patīk planšeti izmantot lasīšanas režīmā - gan lasot e-grāmatas, gan arī dažādus rakstus PDF failos.
Lasot jebkuru tekstu, tas ir pietiekami liels, lai bez jebkādas redzes sasprindzinājuma un zūmošanas to varētu mierīgi lasīt.
       
A4 formāta PDF teksts       A5 formāta PDF teksts
Ja ir nepieciešams kaut ko rakstīt, tad var izmantot jau telefonā preinstalētu dokumentu rediģēšanas aplikāciju  Polaris Office. Bet man kaut kā tā ne pārāk iepatikās, tāpēc es uzinstalēju jau nopirkto QuickOffice Pro.
Dokumentu rakstīšana planšetes režīmā nav grūta, tikai sākumā ir mazliet jāpiešaujas, lai varētu pietiekami ātri rakstīt. Ja to vēl novieto slīpā stāvoklī, tad beigās rakstīšana nesagādā nekādas problēmas.

Komplektā klāt arī nāca planšetes vāciņi, ko var izmantot arī kā statīvu. Tādējādi lietotājam pašam nav jāpērk atsevišķi vāciņi jeb apvalks, lai mazliet aizsargātu planšeti.
Un protams - komplektā nāk arī lādējamais vads. Bet elektrības kontakts tiek izmantots tas pats, kas bija telefonam.

Papildiekārtas.
Vēl ir iespējamas 2 papildiekārtas šim viedtālrunim. Viens no tiem ir klaviatūras un dock station apvienojums. Tajā var planšeti iesprausts un to izmantot kā parastu klēpjdatoru. Neskaitot to, ka ir iespējama ātra un vienkārša rakstīšana, šajā klaviatūrā ir iebūvēts vēl viens akumulators, kas paildzina visas sistēmas darbības laiku.
Otra interesantā papildiekārta ir stylus jeb irbulis. Bet tas nav parasts irbulis, ko pazīstam no PDA laikiem. Šim ir Bluetooth savienojums ar telefonu un ar to ir iespējams gan veikt pierakstus uz telefona un planšetes, gan arī izmantot kā telefona klausuli. Tieši tā, tiklīdz tiek zvanīts, tā var atbildēt ar šo irbuli un to izmantot klausules vietā. No malas gan jau izskatītos mazliet jocīgi, bet galvenais taču ir atbildēt uz zvanu! Bet, ja mēs šo irbuli izmantojam rakstīšanai, tad ir iespējams šo planšetdatoru vai arī pašu telefonu izmantot kā piezīmjgrāmatiņu un veikt normālus pierakstus ar roku. Tikai sākumā ir jāpierod pie rakstīšanas.

Secinājumi.
Ja iesākumā likās, ka šāds telefona un planšetes apvienojums ir dīvains izgudrojums, tad tikpat ātri mainīju domas, ka tas ir ģeniāls izgudrojums. Nav jāuztraucas un jāsinhronizē dati telefonā un planšetē, ja tie ir atsevišķi produkti. Jo tas, kas ir telefonā, ir atrodams arī planšetes režīmā. Ātri, ērti un viegli.
Vēl viens pluss šai iekārtu kopai ir tas, ka, ja telefons ir izlādējies, tad to var viegli uzlādēt - ievietojot to planšetē. Protams, ar nosacījumu, ka šī planšete nav izlādējusies.
Neskatoties uz to, ka pašam telefonam iekšā ir divkodolu procesors, tas strādā pietiekami ātri uz žiperīgi. Pat arī planšetes režīmā nemanīju nekādu iebremzēšanos un darbošanās aizturi.
Bet arī šai iekārtai ir savi sliktumi. Pirmo reizi šo iekārtu aptaustīt dabūju augusta beigās. Tad fotografējot bildēs bija pārāk izteikta zilā krāsa, nekā gribētos.
Bet ar pašreizējo iekārtu neko tādu vairs nemanu. Bildēšana ir patīkama un krāsas ir nevainojamas.

Bet ir arī problēmas ar pašu telefonu - izņemot telefonu no planšetes režīma, tas mēdz uzkārties, ka palīdz tikai baterijas izņemšana vai arī planšetes modē pārāk klusi atskaņo zvanu/ SMS signālu.  Vai arī planšetes modē nespēja pieslēgties pie bezvadu interneta signāla devēja. Kaut arī man pašam nekas tāds nav pieredzēts, bet kolēģiem šādas problēmas eksistē. Savukārt manai planšetei ekrāna viens sāns tāds kā atlīmējies un ir mazliet pacēlies uz augšu.  Mazliet paspiežot malu, tas ieiet savā vietā. Bet jebkurā gadījumā, tas netraucē darboties ar planšeti un to nekādā veidā neietekmē.
Bet ir viena liela problēma, kas eksistē visiem Asus PadFone lietotājiem. Izmantojot to planšetes režīmā, pavājinās mobilā tīkla uztveramība, ka pat var pazust zona. Un dažreiz kārtīgi nesavienojas kontakti un tā rezultātā planšete paliek bez jebkādas zonas - gan mobilā tīkla, gan bezvadu interneta tīkla zonas. Tad atliek to mazliet dziļāk iespiest un viss atkal ir kārtībā.

Lai gan katrai Asus PadFone iekārtai bija kādas problēmas, es tomēr esmu apmierināts ar šo iekārtu. Un labprāt citiem ieteiktu to iegādāties un lietot, ja vien izdodas atrast un to iegādāties bez jebkādām problēmām. 

3 komentāri:

  1. Gibētos jo lielāko daļu no ša apraksta :))

    Bet kurus ieteiktu labāk līdz 250 ls no

    http://220.lv/lv/mobilie_telefoni_un_plansetdatori/plansetdatori

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sākumā Tev jātiek skaidrībā, cik lielu ekrāna planšetdatoru sev vēlētos.
      Tālāk jau skaties, lai būtu vismaz 2 kodolu procesors un RAM būtu vismaz 1 GB. Ņemot vērā mūsdienu aplikācijas un mājaslapas, tad planšetdators īpaši nebremzēsies.
      Pēc tam skati, kuram ir lielāka iekšējā atmiņa un vai var pievienot microSD karti (it īpaši, ja iekšējā atmiņa ir maza).
      Un ieteicams, lai virsū būtu vismaz Android 3, bet vēl labāk, ja būtu Android 4.versija.
      No šajā sarakstā esošajām iekārtām esmu mazliet palietojis tikai Samsung Galaxy TAB 2 ar 10" ekrānu. Tas bija lielisks aprāts, man pašam patika.
      Esmu dzirdējis, ka cilvēki saka atzinīgus vārdus arī par Prestigio. Bet pats neesmu lietojis.
      Cerams, ka mans padoms noderēja.

      Dzēst
    2. Personīgi man patika šis viedtālrunis. Lai gan tagad tas ir ļoti vecs, savā laikā tas bija diezgan labs. Es to izmantoju vairāk nekā 5 gadus, un tas bija labs. Atšķirībā no citiem viedtālruņiem man pat ne reizi nebija jāved uz servisa centru.

      Dzēst