Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2011. gada 19. decembris

Jauns NASA visurgājējs dodas uz Marsu

Gandrīz jau biju palaidis pašu galvenāko ziņu novembrī - NASA palaidusi jaunu Marsa visurgājēju ceļojumam uz Marsu. Un tas notika pavisam nesen - tikai 26. novembrī. Šī visurgājēja nosaukums ir Curiosity. Latviski tas skanētu šādi - Zinātkāre. Tas jau ir ļoti atbilstošs nosaukums visurgājējam un tam darbam, kam tas tika paredzēts.
Šis visurgājējs ir maza džipa lielumā. Tam ir 6 riteņi un iespēja pagriezties par 360 grādiem! Tas ir 3 metru garš un  2.1 metru augsts, kur augstākajā punktā atrodas kamera, kas varēs uzņemt krāsainas stereo bildes ar apkārtni. Tas zinātniekiem ļaus labāk redzēt, kāds tad Marss patiesībā izskatās krāsās!
Un neaizmirsīsim arī radiosakaru nodrošināšanu starp visurgājēju un atbalsta centru uz Zemes.

Tam ir arī liela robotroka dažādu iežu vākšanai (un varbūt arī kam citam), daudz un dažādu instrumentu, kā arī lāzers, kas spēs sadrupināt klinti 9 metru attālumā un iespēja uzreiz noteikt šo iežu minerālvielas un ķīmiskos elementus.
Pašu visurgājēju darbinās plutonijs-238. Tas ļaus tam darboties veselu Marsa gadu (jeb 687 zemes dienas). Šim enerģijas avotam būs arī jānodrošina ar elektroenerģiju visas visurgājēja elektorniskās ierīces - gan datoru, gan instrumentu darbināšanai, gan arī radiosignālu sūtīšanai un saņemšanai no zemes.
Ir paredzēts, ka šis visurgājējs uz Marsa Geila krāterī (Gale Crater) nolaidīsies 2012. gada augustā. Tur viņam būs paredzēts mēģināt atrast kādas bioloģiskas dzīvības pazīmes, kā arī mēģināt atrast, vai tur eksistē minerālvielas un ķīmiskie elementi, kas spētu nodrošināt kaut primitīvu bioloģisku dzīvības formu pastāvēšanu. 
Un, pašās beigās gardēžiem, kuriem mājās eksistē 3-D brilles, var apskatīt šo bildi ar savām brillēm mazliet telpiskākā formā.
Man pašam ir vienkāršas 3D brilles, ko esmu ieguvis no Zinātnieku nakts pasākuma. Un šis braucamrīks ar šīm brillēm izskatās tīri labs!
Tagad NASA mājaslapā ir iespējams redzēt atskaites skaitītāju, cik ilgs laiks vēl ir jāgaida, kamēr šis Zinātkārais visurgājējs nosēdīsies uz Marsa virsmas. Varbūt pēc tam zinātniekiem būs mazliet vairāk zināms par mūsu kaimiņplanētu.
Bet pagaidām es vēlu veiksmi NASA zinātniekiem un šim interesantajam visurgājējam. Cerams, ka mēs arī dabūsim redzēt kaut ko no Marsa!

Avots: NASA Mars Science Laboratory

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru