Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2012. gada 17. septembris

VIA izlaiž pico-ITX izmēra plati, kas atbalsta 3-D tehnoloģiju

Kamēr vieni ražotāji veido mazas datorplates ar ARM procesoriem un dažādu videofailu atskaņošanas iespējām, tad VIA turpina attīstīt savu pico-ITX izmēra mātesplates. Un šoreiz tie ir izveidojuši plati, kas spēj nodrošināt 3D stereoskopiskā attēla attēlošanu - EPIA-P910.

Tie, kas nezina, tad pico-ITX izmērs ir 10 cm x 7.2 cm. Kad tā paskatās, tad izmērs ir pavisam neliels. Tikai nedaudz lielāks izmērs, nekā tas ir Raspberry Pi platei.
Bet VIA izstrādājums atbalsta daudz lielāku un plašāku papildiekārtu klāstu. Šai platei ir VIA 4-kodolu E sērijas procesors ar takts frekvenci 1Gz. Lieki piebilst, kas šis procesors atblasta x86 procesora komandas. Un tas nozīmē, ka uz šīs plates ir iespējams darbināt jebkuru normālu mūsdienu operētājsistēmu -gan Windows 7, gan arī Linux.
Šī plate nodrošina līdz 8 GB DDR3 atmiņas apjomu, kā arī 2 SATA pieejas portus. Papildus tam, šī plate nodrošina arī 2 USB3 un 6 USB2 portus.
Kā attēla attēlošanas iespējas ir paredzēts gan mini-HDMI, gana arī parastais VGA ports.  Un galvenā uzmanība šai platei tiek pievērsta tieši dēļ VIA jaunā Chrome 640 grafiskā procesora, kas spēj nodrošināt pat 3D attēlu attēlošanu uz atbilstoša ekrāna. 
Bet šī plate piedāvā arī LVDS izeju (uz plates), kas vairāk ir paredzēti pa taisno pieslēgt LCD ekrānus pie tās. Tādējādi ir iespējams izveidot kioska veida datorus, kas uz atbilstoša ekrāna attēlo 3D attēlus un objektus.

Ja ir interese, tad šeit ir iespējams apskatīt arī sīkāku šīs plates specifikāciju:

Ja paskatāmies uz šīs plates tehniskajiem parametriem, tad ir uzreiz skaidrs, ka tās galvenais konkurents nebūs Rapsberry Pi. VIA plate ir daudz pārāka un iespējām bagātāka, nekā Rapsberry Pi plate. Kaut arī enerģijas patēriņš daudz neatpaliek no Rapsberry Pi plates.
VIA lielākais konkurents būs tieši Intel jaunākais garadarbs NUC. Arī Intel mazās plates gadījumā ir samērā plašs papildiekārtu atbalsts un arī diezgan jaudīgu procesoru.
VIA plates cena pašlaik nav zināma. Bet ņemot vērā, kādas cenas ir citu viņu ražoto pico-ITX platēm, tad tā varētu būt ap 300 USD. Ja Intel datora komplekts ar atmiņu, SSD un i3 procesoru kopā varētu maksāt apmēram 400 USD (tā runā internetā), tad VIA garadarbs būs tomēr krietni dārgāks.
Šo plati var izmantot gan kā mediacentru, gan arī kā pilnvērtīgu datoru. Bet to var izmantot arī kā auto datoru (car PC), gan arī dažādu kiosku un industriālos risinājumos. Pielietojums ir plašs un var teikt, ka pat bez ierobežojumiem.

1 komentārs:

  1. Kādam nav nemazākās nojēgas, kas ir 3d, vai šamais pārvācies no altair 8800 uz chrome 640 pa taisno. Laigan tad būtu jābūt histēriskiem apple masturbātora bļāvieniem :"Mammu paskaties uz šito mašīnu, tā izskatās kā īsta!!!!1111oneoneone"

    AtbildētDzēst