Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2012. gada 14. marts

Starptautiskā Pi diena



Visi, kas mācījušies skolā zina, kas ir π. Pat tie, kas nav mācījušies skolās, arī par šādu simbolu ir dzirdējuši. Tā ir matemātiskā konstante, kuras vērtība 3.14159.... It kā jau nekas īpašs šajā skaitlī nav. Parasts skaitlis, kura decimālā daļa ir bezgalīgi gara. Bet šim skaitlim par godu ir iedalīta pat vesela svētku diena un drīkst pat rīkot svinības!
Bet kas tad šo skaitli padara tik īpašu, ka tam par godu pat tiek rīkotas svinības? Patiesība ir pavisam vienkārša un elementāra!


Ja mēs apskatāmies uz šodienas datumu formātā <mēnesis>.<diena>, tad mēs šodienas datumu iegūstam kā 3.14. Un noapaļots Pi sastāda tieši šo skaitli. Bet ne jau vienmēr šis datums bija svētku diena. Tas viss notika lēnām un pakāpeniski.

Nedaudz par vēsturi
Pi diena tika izgudrota tālajā 1988. gadā. Un to veica fiziķis Larry Shaw. Pirmās svinības notika San Francisko muzejā Exploratorium, kur šis Larijs arī strādāja. Tur visi darbinieki un apmeklētāji sastājās un gāja pa riņķi kādā apaļā telpā. Pēc tam visi gāja ēst apaļus pīrāgus. :) Šis muzejs vēl arī šodien turpina šādu tradīciju. Vajadzētu kādreiz aizbraukt un apskatīt šādas tradīcijas izpausmi klātienē. :)
Savukārt 2004. gadā šajā pašā dienā Daniel Tammet uzskaitīja 2964 π decimālos ciparus.
Bet 2009. gadā ASV šī diena oficiāli tika pasludināta par Nacionālo Pi dienu. Varbūt arī pie mums Latvijā to vajadzētu izdarīt?
Un 2009. gadā  pirmo reizi Google prezentēja Google Doodle Pi dienas svinēšanai.

Šoreiz laikam viss. Novēlu visiem kārtīgi nosvinēt Pi dienu.
Novēlu visiem kārtīgu PĪ dienu un vakaru :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru