Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2012. gada 21. marts

Vēlies atgriezties miljards gadu tālā pagātnē?


Ir cilvēki, kuriem interesē pagātne. Gan tāda, kas bija pirms gada, gan tāda, kas bija pirms 100 gadiem. Ir arī cilvēki, kuriem interesē arī miljoniem un miljardiem gadu senā pagātne un kā, vispār, radās Visums, kā veidojās pirmās planētās un no kā tās veidojās. Līdz šim šo visu informāciju bija iespējams atrast internetā, bet tad bija jāmeklē visa šī informācija pa dažādiem resursiem un pie sevis visi sameklētie materiāli bija jāpieglabā vai arī vajadzīgā informācija jāpieraksta.
Tā tas bija līdz šim, līdz Microsoft izpētes grupa (Microsoft Research), Maskavas Valsts Universitāte un Berkeley Kalifornijas Universitāte izveidoja kopīgu projektu, ar kura palīdzību ir iespējams ceļot laikā, līdz pat Visuma pirmsākumiem.

Projekts tiek saukts par ChronoZoom (www.chronozoomproject.org), kas pēc būtības ir liels laika un telpas atlants. Kā jau sākumā minēju, ir iespējams aizceļot sensenā pagātnē uz paša Visuma pirmsākumiem, kad tikai sāka veidoties pirmie putekļu mākoņi un sāka veidoties pirmās planētas, gan arī uz neseno pagātni (visuma mērauklā), kad sāka veidoties Zeme.

Darbošanās ar šo projektu ir vienkārša un ērta. Nekādas dižas atšķirība no parastas Web lapas pārlūkošanas - ar peles klikšķi norādām, kur vēlāmies skatītes un tālāk ar klikšķu palīdzību varam skatīties detalizētāk par kādu konkrētu lietu. Un šādā veidā mēs varam gan pietuvināt kādu notikumu Visuma vai Saules sistēmas dzīves laikā, gan attālināties un uz visu paraudzīties no kopsavilkuma puses.
Tad kad pietuvinām kādu konkrētu laika posmu, mēs varam gan apskatīt pievienotās bildes un izlasīt tekstu, gan arī, ja ir pieejams, noklausīties audioierakstu vai noskatīties videomateriālu. Bet ne visos laika posmos ir pievienoti audio-video materiāli. Brīžiem ir tikai bilde un teksts.

Ja īsti nav skaidrs, kā šeit ir nepieciešams darboties, tad var arī noskatīties pamācības video, kurā pastāsta kā notiek darbošanās šajā vidē. Kā arī ir pieejama meklēšanas iespēja, kad tiek atrasts vajadzīgais laika posms
Vienīgi viss šis resurss ir angļu valodā. Kaut gan mūsdienās šīs valodas zināšanas jau vairs nav nekāda problēma. Gandrīz visi jau zina šo valodu un darbošanās šajā vidē nesagādās pārāk lielas problēmas.
Un man šķiet, ka šis resurss būtu jāpiedāvā visiem skolēniem, kuriem ir jāmācās vēsture un kuriem interesē gan vēsture, gan arī Visums un tā objekti. Un ieteiktu šo resursu izmantot visiem cilvēkiem, kuri ir zinātkāri un grib kaut ko jaunu uzzināt. Ne tikai bērni, bet arī pieaugušie. Šādā veidā to apgūt ir ļoti interesanti un arī ļoti saprotami. Šajā resursā var stundām ilgi pavadīt laiku visu pētot, lasot un klausoties. 

Viss šis projekts ir veidots uz Web bāzētas platformas ar HTML5 palīdzību, t.i., to var aplūkot un izmantot ar jebkuru mūsdienīgo pārlūkprogrammu. Līdz ar to nav pārāk lielas prasības pret datoriem un programmatūru. Kaut gan drošības pēc labāk piebildīšu, ka pārlūkprogrammai ir jāatbalsta HTML5 un tas nozīmē, ka tai ir jābūt kādai no jaunākajām pārlūkprogrammām. Uz vecākām pārlūkprogrammām tas var arī nedarboties, jo tajās nebūs  HTML5 atbalsts. Bet, lai tik labi viss tiktu pietuvināts un attālināts, tiek izmantotas arī Javascript, kas nodrošina plūstošu un skaistu objektu maiņu.
Pats projekts tiek uzskatīts par atvērta koda projektus (var palasīt šeit) un jebkurš interesents var piedalīties šī projekta pilnveidošanā un papildināšanā. Lai pēc iespējams pilnīg''aka infomrācija tiktu atainota vēstures līknē.

Aprakstus un tehnisko dokumentāciju par šo projektu var atrast CodePlex lapā (chronozoom.codeplex.com).

Ja ir ko teikt vai vēlies padalīties ar savām emocijām vai pieredzi, vari atstāt arī savu komentāru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru