Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

sestdiena, 2012. gada 12. maijs

Intel arī mēģina iekāpt "maziņo" datoru segmentā

Krietnu laiku atpakaļ pasaulē mātesplašu segmentā dominēja ATX un microATX izmēra mātesplates. Tās bija un ir samērā liela izmēra plates. Un tad VIA izdomāja un izbīdija mini-ITX standartu, kas jau bija krietni mazāks izmērs. Un uzreiz sāka dominēt šajā segmentā, jo ne Intel, ne AMD negāja šajā lauciņā.
Bet tad arī Intel sāka veidot mātesplates mini-ITX izmērā. Un sāka piedāvāt arī šajā segmentā savus energotaupošos Atom procesorus. Lai VIA saglabātu savas pozīcijas, tā izgudroja jau vēl mazākus mātesplates izmērus, tādu kā pico-ITX un nano-ITX. Un krietnu laiku atkal dominēja šajā mātesplašu tirgus segmentā. Un, jo mazāka mātesplate tika veidota, jo dārgāka tā maksāja.

Tā tas bija līdz brīdim, kad pasauli pāršalca vēsts, ka Lielbritānijas uzņēmējs izveidoja Raspberry Pi datoru. Par šo datoru var palasīt rakstā Raspberry Pi - maziņš dators entuziastiem. Bet īsumā pateikšu, ka viņiem izdevās izveidot mazu mātesplati, kas maksā arī mazas naudiņas - apmēram 20 latus. Līdz ar to pēc tā bija liels pieprasījums. Piebildīšu, ka VIA mazie ražojumi maksā pārsimts latus.

Bet pavisam nesen arī Intel izdomāja iekāpt šajā  mazo mātesplašu segmentā un aprīlī demonstrēja savu skatījumu uz šo segmentu ar savu modeli NUC (Next Unit of Computing). Tā izmērs ir tikai 10cm x 10cm. Protams, tas ir lielāks nekā Rapsberry Pi plate, bet šai Intel platei ir arī mazliet vairāk funkcionalitātes virsū.
Tātad, uz šī plate atbalstīs Intel Core saimes procesorus, precīzāk, Sandy Bridge veida Core i3 vai i5 procesorus. Un tas nozīmē, ka grafiskais modulis būs jaunākās paaudzes Intel HD 3000.
Šai platei būs arī divas SO-DIMM atmiņas moduļu vietas un ir paredzēti 2 mini PCIe sloti. Platei būs HDMI, USB 3.0 un Thunderbolt porti. 
Bet nekur netika publicēta informācija, kādā veidā varēs pieslēgt datu uzglabāšanas ierīces - cieto disku vai SSD disku. Visdrīzāk, ka šai platei būs arī kāds viens vai divi SATA porti, lai varētu pieslēgt, piemēram, SSD. Bet, kā būs patiesībā, to rādīs laiks.

Pagaidām Intel arī īpaši nedalās ar informāciju, kāda varētu būt mātesplates cena. Pēc dažādu resursu aplēsēm, šīs mātesplates cena varētu būt apmēram 100 USD liela. Patiesību sakot, šādas mātesplates cena ir nevis liela, bet gan maza. Bet, ja pie šīs summas pieskaita klāt vēl procesora un atmiņas moduļu cenas, tad kopējās datora izmaksas jau būs mērāmas simtos.
Lai arī kopējās datora izmaksas summa ir krietni lielāka, nekā Raspberry Pi gadījumā, šajā gadījumā ir arī kādas pozitīvas iezīmes. Galvenā labā ziņa ir tā, ka šī mātesplate atbalstīs x86 komandas un uz tās varēs normālā veidā darbināt mūsdienu programmas un operētājsistēmas. Kā arī, pats datora salicējs varēs izvēlēties sev tādas komponentes, kas vairāk atbilst viņa prasībām - gan operatīvās atmiņas apjomā ziņā, gan arī datu uzglabāšanas ziņā. Un pats galvenais, dažādu datu apstrāde ātrāk strādās tieši uz Intel mātesplates. Un tikai dēļ tā, ka tam būs jaudīgāks procesors.

Un pielietojums šai uzpariktei var būt jebkāds un tas ir atkarīgs no cilvēka izdomas. To varēs izmanto gan kā multimediju datoru, gan arī kā parastu datoru savam darbam, gan arī dažādu iebūvētu risinājumu realizēšanai. Bet man vairāk šķiet, ka šo plati izmantos HTPC (Home Theater PC) entuziasti.
Arī es pats labprāt vēlētos iegūt šādu mātesplati savā īpašumā. Bet vai tā notiks, to laiks rādīs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru