Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2012. gada 10. janvāris

Beidzot iZvaigznes DVD disks ir saņemts!

Ilgi nāca tā dieniņa
Nu tā diena atnākusi
Pastkastītē kastīte
Kastītē ir diskiņš!

Tieši tā, beidzot esmu saņēmis Zvaigznes ABC sērijas iZvaigzne interaktīvo materiāli DVD disku Fizikā 10. klasei. Pantiņā nebiju mānījies. Pastkastītē tiešām bija iebāzta kartona kastīte. 

Un tajā atradās iZvaigznes disks.

Atverot iepakojumu un kastīti, varēja sajust tikko dedzinātā diska smaržu un vēl varēja saost svaigi drukāta bukleta krāsu!

Disks ir tā saucamajā slim kastītē jeb šaurajā kastītē. Kastītē atrodas DVD disks (pats par sevi saprotams fakts!) un pamācības bukletiņš. Bukletā ir skaidri un gaiši un soli pa solim aprakstīti pirmie soļi darbam ar šo programmu un ko nozīmē katra poga.



Bija mazliet neierasti, ka pamācība ir iekļauta klāt diskam. Nevis viena maza lapiņa ar kaut kādām pamācībām nesaprotamā secībā. Vai arī tikai norāde uz to, ka pamācību var izdrukāt no PDF faila, kas atrodas diskā. 
Tātad, pamācība ir bukletiņā un ir iekļauta pie diska. Tā ir uzrakstīta vienkārša un saprotamā valodā. To izlasot, ir skaidrs, kā ar šo programmu sākt darboties un lietot. Un, ja ir kādas neskaidrības izmantošanā, tad var ātri un viegli visu izlasīt.
Mani patīkami pārsteidza bukletiņa pēdējā lapa ar virsrakstu Ievērojiet!

Nebiju vēl līdz šim redzējis, ka kādā pamācībā būtu iekļauti punkti un ieteikumi pareizai sēdēšanai un datorlietošanai. Un cik lielām jābūt pauzēm lietošanas laikā. Par to vien šai komandai ir LIELS PALDIES!
Ir, protams, arī support jeb atbalsta telefons, uz kuru var zvanīt neskaidrību gadījumā. Sīkums, bet patīkami.
Un vēl viena interesanta un svarīga lieta. Licence ir derīga tikai 3 aktivizācijas reizēm. Parasti visas programmas ir ar neierobežotu licences ievadīšanas skaitu. Bet es varu saprast arī Zvaigzne ABC, kas ielikuši šādus ierobežojumus. Produkts ir ļoti specifisks un nelielam tirgum, Latvijai, paredzēts. Parasti jau pietiek, ka vienu reizi uzinstalē un strādā. Ja tā padomā, tad 99% gadījumā ar to arī pietiks.
Kā tas darbosies reālajā dzīvē, to rādīs laiks. Bet man šīs 3 aktivizācijas reizes tiks ātri izmantotas. Es taču gribu to pārbaudīt, kā tas strādās uz mana vecā Pentium III datora, vai to iespējams palaist uz Linux-veidīgajām sistēmām un varbūt pamēģināšu uz MacOS uzinstalēt. Ja kāda no pēdējām divām lietām neaizies, tad būs jāpārbauda, kā strādā uz Windows 7. Līdz ar to mans aktivizāciju skaits būs izsmelts. Bet, kā saka tauta, māksla prasa upurus. Jeb, manā gadījumā, manas iegribas un pārbaudes prasa izlietot aktivizācijas skaitus.
Mazliet par prasībām datoram. 
Kā jau biju rakstījis rakstā Neliels pārskats par iZvaigznes materiāliem, minimālās datorprasības ir tiešām minimālas. Vajadzīgs vismaz Pentium II dators. Bet tam vecajam datoram gan ir jābūt jaudīgam - 1 GHz takts frekvencei. Ar šādu jaudu tajos laikos tādus datorus vēl neražoja. Diemžēl.
Neskaitot procesoru, vēl ir nepieciešama videokarte ar vismaz 128 MB videoatmiņu un lai tā būtu savietojama ar DirectX 9.
Neaizmirsīsim arī par operatīvo atmiņu. Tā ir vajadzīga 1 GB apjomā.
Un, protams, cietais disks ar vismaz 500 MB brīvo vietu un DVD diskdzinis, ar ko nolasīt šo disku.
Bet programma strādā tikai uz Windows sistēmām: Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7.

Palasot šādas datorprasības, nākas secināt, ka nevarēs atrast tādu Pentium II datoru, uz kura varētu strādāt šāds disks. Šie veco laiku monstri netika ražoti ar 1 GHz takts frekvenci. Tiem parasti bija 266 MHz vai 366 MHz. Tāpēc jo interesantāk man paliek apskatīties, kā šis produkts strādās uz mana vecā Pentium III datora, kuram ir 800 MHz procesors un 768 MB operatīvā atmiņa. Ir man arī viena ATI Radeon videokarte ar 128 MB videoatmiņu. Tai it kā vajadzētu atbalstīt arī DirectX 9. Vēl tikai ir jāsameklē vecais Windows XP instalācijas disks un no jauna uz tā jāuzinstalē šī operētājsistēma. Kā man veiksies ar iZvaigzni uz šī datora, mēģināšu pārbaudīt un uzrakstīt tuvākajā laikā. Ja man sanāks izbrīvēt kādu laiku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru