Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2012. gada 24. janvāris

Mans pirmais piedzīvojums ar iZvaigznes materiāliem

Biju jau savu pirmo iZvaigznes disku saņēmis jau pasen. Bija doma to vispirms izmēģināt uz minimālo prasību datora - uz sava vecā P3. Izvilku to no pagaldes, notīrīju putekļus un uzinstalēju Windows XP. Bet tad sākās problēmas un nekādā veidā nespēju piedabūt pie dzīvības ATI RADEON 9250 PCI videokarti. Beigu beigās man sanāca videokartes draiverus iebarot, bet ar šo videokarti dators ilgāk par ~30 sekundēm nedarbojās. Lai kā mēģinātu reanimēt šo videokarti, nekas man neizdevās! Laikam nāksies pameklēt kādu citu videokarti, lai varētu uz šī datora palaist šos materiālus.
Tāpēc, pēc 2 dienu izmisīgiem pūliņiem, nolēmu vispirms iZvaigznes materiālus fizikā 10.klasei pārbaudīt uz sava portatīvā datora. Tas, protams, neatbilda vairs nekādām minimālajām prasībām! Portatīvais dators ir Lenovo T510, kuram pašam par sevi ir labi rādītāji.

Tātad, instalācija veicās labi un raiti, bez jebkādām aizķeršanām. Ielikām disku, izvēlamies instalēt, ievadam reģistrācijas numuru. Pēc tam vēl šo visu vajadzēja reģistrēt tiešsaitē. Pēc šo darbību veikšanas notika visa instalācija un pēc neilga laika viss bija uzinstalēts.
Kad visu biju uzinstalējis, nolēmu sākt skatīties, ko šis disks piedāvā. Parādījās pirmais, jau pazīstams, ielādes logs.

Pēc loga ielādēšanas, parādās paziņojums par to, vai es vēlos noskatīties videoapmācību. Nu bet protams, ka vēlos!

Piekrītoši apstiprinu šo uzaicinājumu un jau grasos ņemt popkornu pāris minūšu ilgas filmiņas skatīšanai. Bet tad notiek pirmā nelaime - klipiņš netiek rādīt plūstoši un raustās. Līdz pienāk brīdis, kad bilde vairs netiek pārzīmēta. Lai kaut ko redzētu, kas notiek uz ekrāna, nākas ņemt talkā maģisko taustiņu kombināciju Alt+Tab, lai pārslēgtos uz citu logu un tad atpakaļ uz iZvaigznes logu. Vismaz bilde tad pārzīmējās.
Apnika man ņemties ar šādu klipa skatīšanos, nolēmu pievērsties uzreiz materiāliem.

Bet tur mani nesagaidīja labāks liktenis. Ekrāns nespēja pārzīmēt visus objektus un bildes. Līdz ar to atkal ar maģiskā Alt+Tab palīdzību lēkāju starp logiem, lai redzētu, kas īsti notiek materiālos. Tomēr tas man nemaz negāja pie sirds un metu šai padarīšanai mieru. Tā kā jau bija vēls vakars (ap pusnakti), nolēmu nākamajā dienā piezvanīt uz iZvaigznes supportu jeb atbalsta telefonu un noskaidrot, ko varētu darīt lietas labā. Bet pa dienu man nekāda zvanīšana neizdevās, jo pašam bija daudz darba. Vakarā, mājās būdams, nolēmu vēlreiz pamēģināt palaist šos materiālus uz portatīvā datora. Bet rezultāts nebija mainījies.
Mazliet loģiski padomājot, šāda problēma varētu būt gadījumos, ja videokarte nespēj pavilkt grafiskos materiālus. Bet vai tad mana portatīvā datora videokarte (NVIDIA NVS 3100M) to nespēj pavilkt? Nolēmu uzinstalēt svaigākus videokartes draiverus. Pēc draiveru uzinstalēšanas, problēmas cēlonis netika novērsts.
Sāku petīt procesus, kas izpildās, kad tiek laists iZvaigznes materiāls. Pamanīju, ka tas ir Adobe FlashPlayer 10r22. Tas jau liek aizdomāties, ka vaina varētu būt ar FlashPlayer, kas nespēj korekti un pilnīgi izmanto videokartes jaudu. Un izrādās, mani pieņēmumi bija pareizi! Noņemot nost no Flash Setting'iem, lai netiek izmantota videokarte video datu apstrādei, viss materiāls aizgāja bez problēmām. Varēju pat paņemt savu popkornu un noskatīties ievadfilmiņu par šiem materiāliem. :)
Bet nu zemāk došu nelielu pamācību, kas būtu jādara, ja kādam citam lietotājam ir radusies šāda problēma.
1. Vajag galvenajā logā nospiest uz pogas samazināt.

2. Pēc tam, kad logs ir samazināts, jebkurā vietā vajag nospiest peles labo pogu un izvēlas Settings.

3. Izņem ķeksi no lauka "Enable hardware acceleration" un nospiež pogu Close.

4. Var iziet no iZvaigznes materiāla laukā un vērt to no jauna vaļā.
Šo darbību rezultātā, iZvaigznes materiāli darbojas bez aizķeršanās un aizkavēšanās. Pilnīgi prieks un bauda palika lietot šo produktu!
Un šoreiz izskatās, ka vaina ir tieši Adobe Flash produktā, kas nespēja korekti izmantot manu videokarti datu apstrādei. Cerams, ka nākotnē tiks izmantots jaunāka Flash versija. Jo, kā biju kaut kur lasījis, tad, sākot ar 10.1, Flash spēj labāk izmantot videokartes jaudas videodatu apstrādei.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru