Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

svētdiena, 2012. gada 22. janvāris

publish.lv - ēnas puses manā skatījumā

Jau kādu laiku Latvijas virtuālajā vidē figurē resurss publish.lv. Visur, kur tik lasu, šo vietu slavē un atbalsta. It kā tā būtu kāda revolūcija Latvijas e-vidē!
Protams, projekts ir atbalstāms un interesants. Man arī patīk lasīt e-grāmatas. Gan latviski, gan arī svešvalodās. Tāpēc jau arī šis projekts kļūst interesants, ka it kā jebkurš rakstnieks (vai arī persona, kas sevi uzskata par rakstnieku) var pie viņiem publicēt savas grāmatas un tās piedāvāt pārdošanai. Protams, viņi kaut kādu nelielu daļu no grāmatu naudas grib arī paturēt sev, ko izmantot gan serveru uzturēšanai, gan reklāmām un citiem izdevumiem. Gan jau arī grib kaut ko nopelnīt, savādāk jau nav vērts veidot biznesu. Vismaz man radās tāds iespaids.
Tas būtu īsumā par šo projektu. Bet, paskatoties dziļāk, šim projektam ir savas gaišās puses, kuras ir aprakstītas mājaslapā, un tumšās puses, kurus pagaidām neviens nav aprakstījis. Varbūt es vienkārši esmu tāds cilvēks, kurš mēģina saskatīt ko tādu, kas nemaz neeksistē. Bet par to visu lēnām un pa soļiem.

Projekta gaišā puse.
Projekta autori (un gan jau arī uzturētāji un attīstītāji) piedāvā jebkuram cilvēkam, kuram ir rakstnieka dotības, rakstīt un publicēt savus rakstu darbus elektroniskajā vidē (kā e-grāmatas). Tā ir apsveicama doma! Tādējādi Latvijā varētu tikt vairāk popularizēta grāmatu lasīšana, it īpaši e-grāmatu lasīšanu.
Šis projekts piedāvā grāmatas e-vidē publicēt jebkuram interesentam. Atliek tikai atnest (nosūtīt, pārsūtīt, augšupielādēt, utt., nav specificēts, kādā veidā) savu manuskriptu un to publicēs kā e-grāmatu. Iespējams arī pašam noteikt, cik vēlies saņemt par savu grāmatu, un viss. Publicēšanu uzņemas projekta autori, kā arī viņi uzņemas veidot arī nelielas reklāmas kampaņas. Ko vairāk vajag autoram! Atliek uzrakstīt savu grāmatu un uz priekšu! Lai lasa visa pasaule! Un šādā veidā autoram  iespējams pelnīt tik, cik viņš īsti vēlas saņemt par katru savas grāmatas eksemplāru.
Projekta tumšā puse.
Jebkurš projekts tiek veidots, lai gūtu peļņu. Bet, ja gūst peļņu, sava daļa ir jāsamaksā nodokļos. Atverot mājaslapu, mēģinu atrast kādu informāciju par uzņēmuma reģistrāciju. Var jau, protams, darboties kā pašnodarbinātais, bet tik un tā tam ir nepieciešams PVN reģistrētāja numurs. Staigājot un apskatot mājas lapu, nekādu šādu informāciju nespēju atrast. Līdz ar to man radās pamatotas aizdomas, ka, ja arī tiks gūta peļņa, no tās netiks nomaksāti nodokļi. Varbūt tomēr es kļūdos un šī ir godīga uzņēmējdarbība, bet nu tāds iespaids man radās.
Otra lieta, kas mani pārsteidza, bija kārtīgu kontaktu trūkums. Labi, pie kontaktiem bija norādīti divu cilvēku vārdi ar telefona numuriem. Ne konkrēta adrese, ne birojs, kur varētu tikties un klātienē izrunāt līguma nosacījumus vai arī pārrunāt līguma nosacījumus. Labi, tas maksātu papildus līdzekļus, bet biznesa uzsākšana nekad nav lēta. Un man patīk izrunāt visas darba lietas ar citu cilvēku aci-pret-aci.
Nākamā lieta, kas man darīja uzmanīgu, ir pašu grāmatu kvalitāte. Precīzāk sakot, nevis e-grāmatas kā datnes kvalitāte, bet gan pašas grāmatas satura kvalitāte. Nav jau daudz cilvēku, kas māk visu gramatiski un stilistiski pareizi uzrakstīt. Vienmēr būs kāda gramatiskā vai stila kļūda. Un tāpēc ir nepieciešams kāds cilvēks no malas, kas to darbu pārlasa un veic korekcijas labojumus. Un varbūt arī kādu ieteikumu, kas izklausītos labāk, nekā ir uzrakstīts grāmatā. Gan jau tradicionālajās izdevniecībās ir šāda persona, kas veic korektora darbu, kas varētu labot gramatiskās un stilistiskās kļūdas. Un varbūt ieteikt labāku teikuma struktūru. Bet tās ir tikai manas domas un es nezinu, kā tas patiesībā notiek izdevniecībās.
Bet šajā gadījumā viss šis darbs paliek tikai autora rokās. Ja viņš pats nepiesaista kādu citu cilvēku, kas pārlasa un izlabo dažādas kļūdas (ko ielaiž visi cilvēki), tad darbs var palikt lasīšanai nebaudāms. Ja paskatās, kas mūsdienās darās dažādos forumos un kā cilvēki komentē dažādus rakstus, tad šāda tipa grāmatas es nevēlētos lasīt. Un, jo vairāk cilvēku sāks lasīt šādas nekvalitatīvas grāmatas, tad ātri vien viņiem vairs negribēsies domāt un pirkt jebkādu e-grāmatu. Nu, kurš gan vēlas lasīt nekvalitatīvas grāmatas!
Nobeiguma vietā.
Bet varbūt es tikai tik slikti to domāju un visi rakstnieki raksta kvalitāti, stilistiski pareizi un māk lietot pieturzīmes un raksta gramatiski pareizi. Bet, ja tiek dota iespēja rakstīt un publicēt savas grāmatas jebkuram, tad tomēr, ir jāpievērš uzmanība arī šīm, it kā uzreiz nepamanāmām, bet ļoti nozīmīgām un svarīgām lietām.
Ir patīkami, ka kāds cenšas palielināt e-grāmatu popularitāti Latvijā. Gribu novēlēt, lai šim projektam veicas un izdodas visas ieceres un plāni, ko viņi ieplānojuši!

2 komentāri:

  1. Par nodokļiem - protams, ka tie tiks maksāti. Ar visiem interesentiem tiekamies "aci pret aci". Kaut vai līgumu ar autoru parakstīt netiekoties ir pagrūti. Dod ziņu par kādu jautājumu vēlies aprunāties un vienosimies par tikšanās laiku.

    Par korekciju un tamlīdzīgām lietām arī ir padomāts. Lasītājam netiks piedāvāts neapstrādāts manuskripts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man prieks, ka es tomēr biju sapratis nepareizi! Un ka viss notiks legāli un neviens netiks apkrāpts!
      Un ir patīkami dzirdēt, ka grāmatu kvalitātei arī tiks pievērsta uzmanība.
      Varbūt varēsim tikties un aprunāties, kāda dzīve izskatās un kādi ir nākotnes redzējumi, kad sanāks izdod kādas vairākas e-grāmatas. Tad arī Jums būs labāk iepazīta šī biznesa vide.
      Lai veicas šī projekta attīstībā!

      Dzēst