Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2012. gada 16. maijs

Atskats uz Robotika 2012 pasākumu


12.05.2012  Rīgā, Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala" notika gada lielākais robotika pasākums Baltic Robot Sumo 2012. Tā kā mani šādas lietais aizrauj un interesē, tad es arī ierados uz šo pasākumu, kopā ar savu ģimeni. Šajā pasākumā bija gan iespējams paskatīties entuziastu saveidotos robotus sacensībās, gan arī pašam piedalīties kāda robota izveidē.


Viss pasākums sākās ar deju grupas uzstāšanos, kas nodejoja pirmo deju nu gandrīz tādā robotiskā veidā - ar gaismiņām, kas bija piestiprinātas pie apģērba.

Pēc atklāšanas dejas nodejošanas sākās oficiālās uzrunas, ko teica gan pasākumu vadītāji, gan RTU vadības pārstāvji, gan robotikas kluba prezidents un Latvijas IT klastera vadītāja. Un, protams, arī viesis no Japānas, kurā notiks pasaules robotu sacensības. Un Baltijas valstu labākie dalībnieki arī tur varēs nokļūt un piedalīties.

Kad oficiālās runas bija beigušās, sacensību dalībnieki varēja sākt gatavoties sacensībām. Bet pasākuma apmeklētāji varēja pastaigāt mazliet apkārt un pavērot tās dažas kabatas, kurās notika gan robotu veidošana, gan varēja arī vienkārši atpūsties.
Vienā halles daļā varēja ar robotiem-putekļsūcējiem veidot ātruma sacensības un mēģināt apbraukāt glāzes.


Bet, ja tas šķita pārāk lēni, tad bija iespējams arī ar ātrākiem modeļiem pabraukāt pa nelielu trasīti.

Ja negribēja izmantot robotizētas ierīces, bet gribējās iejusties sumo cīkstoņa ādā, tad varēja uzvilkt arī piepūšamo sumo cīkstoņa formu un kopā ar draugu vai arī svešu cilvēku uzrīkot kādu sumo cīņu.

Bet bija arī iespējams pašam piedalīties robotvaboles veidošanā.

To varēja izveidot pašu spēkiem, kas tika nodrošināts Elfa Distrelec stendā.

Ja kāds bija ļoti piekusis no apskates un piedalīšanās, tad bija iespējams atvilkt elpu Chill out zonā. Un atpūsties vai nu ar Kinect palīdzību vai ar vienkāršu džoistiku un Xbox 360 palīdzību.

Bija arī pārstāvji no RTU robotikas kluba, Lielvārda un Fiesto. Un pēdējais piedāvāja robotu, kas pats braukāja pa laukumu un savāca tur atstātās ripas.


Uz vietas apmeklētājiem tika demonstrēts arī cilvēkveidīgs robots, kas mācēja gan kustēties, gan dejot, gan arī vingrot.


Bija arī interesanti robotiņi, kas  braukāja pa zāli un izvairījās no šķēršļiem, vai tas būtu kāds nekustīgs šķērslis, vai arī kāds kustīgs un dzīvs šķērslis.


Bet nu mazliet arī par pašām sacensībām. Bija paredzēts, ka visas dienas garumā norisināsies robotu cīņas šādās disciplīnās:
  • 3kg Sumo
  • Mini Sumo (iesācēju un profesionāļu klase)
  • Roomba Sumo
  • Līnijas sekotāji (iesācēju un profesionāļu klase)
  • Latvijas Lego čempionāts (tikai skolēnu klase)
  • Taxi Driver (tikai skolēnu klase)
  • Freestyle
Pats es pieredzēju gandrīz visas disciplīnas, izņemot pēdējās divas. Tos es neredzēju, jo devos projām.

Kā jau iepriekš rakstīju, tad kopumā bija paredzētas samērā daudz disciplīnas. Bet tās visas notika skatītāju priekšā un nebija nekur apkārt jāstaigā, lai varētu vērot sacensības. Un jāpiebilst, ka šajā pasākumā piedalījās ļoti daudz bērnu un jauniešu. Viņi gan skatījās un pārbaudīja savus robotus, kā tie kustās pa laukumu, gan arī veica nepieciešamās programmatūras atjauninājumus.

Kad sākās sacensības, no sēdošajām vietām varēja labi pārredzēt visu spēļu laukumu.
Bija gan līnījsekotāji, kas brauca zibenīgā ātrumā un bija profesionāļu roku darbs, gan arī amatieru veidots līnijsekotājs.



Paralēli tam notika arī Lego robotu sacensības.

Bet sākumā lielāko uzmanību aizņēma Roomba Sumo sacensības. Kaut pārsvarā cīņas neilga ilgāk par dažām padsmit sekundēm, bija arī episkas cīņas, kas notika arī ilgāku laiku. Bet ne vairāk kā 3 minūtes.


Un šajā svaru kategorijā piedalījās arī speciāli pārveidotais robots no Lietuvas - Buldozer. Lieki teikt, ka šis robots bija mans favorīts Roomba Sumo klasē :) .



Beigās vēl mazliet paskatījāmies arī 3 kg robotu cīņas. Tās bija ātras un nežēlīgas, ka pat šo robotu autoriem un tēviem vajadzēja valkāt speciālas aizsargbrilles.



Par pasākuma apmeklējumu.
Pasākums bija samērā labi apmeklēts. Bija cilvēku, bet nebija pārpildīts. Vairāk likās, ka šo pasākumu atnākuši novērtēt pašu jaunāko dalībnieku vecāki. Un arī daži divaiņi no ielas, kas, kā man izskatījās, nebija tas lielākais daudzums.
Un nobeigumā bilde ar skatītājiem. Vai kāds mani atradīs šajā barā?

Es ceru, ka nākamgad šo pasākumu mazliet vairāk pareklamēs un gan apmeklētāju, gan dalībnieku skaits būs lielāks. Pēc šāda pasākumu apmeklēšanas man pašam sāka niezēt pirksti un gribējās kaut ko samontēt. Bet, ja šeit nokļūst bērns un viņam pašam izdodas izveidot robotu-vaboli, tad jau var sākt gaidīt, ka viņš sāks arī interesēties mazliet vairāk par šo padarīšanu. Un ar šo noti arī beigšu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru