Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs

Mazizmēra un pilnvērtīgs dators - AllWinner A10

Lasot un veidojot rakstu par VIA APC mātesplati, aizvien vairāk un vairāk sāka parādīties informācija arī par citiem ražotājiem, kuri sāk piedāvāt gan maza izmēra mātesplates, gan arī vēl mazāka izmēra datoriņus. Vislielāko manu uzmanību un interesi piesaistīja kādas Ķīnas kompānijas ražojums ar nosaukumu AllWinner A10.

Nav jau nekāds brīnums, ka šis izstrādājums ir tieši no Ķīnas. Kā jau mums visiem sen ir zināms, tad tieši Ķīnā tiek veidoti gan lēti pakaļdarinājumi, gan arī oriģināllietas par samērīgām naudiņām. Un viņi radījuši miniatūras datoru ar nosaukumu AllWinner A10 Android 4.0 PC. Kā tiek apgalvots, tad šajā datorā var lietot ne tikai Android sistēmu, bet arī jebkuru citu Linux-veidīgu operētājsistēmu. Un pats galvenais - tā izmērs ir gandrīz tikpat liels kā USB Flash atmiņas izmērā. Un cena tam ir tikai USD 74.

Mazliet tehniskas informācijas.
CPUAllWinner A10 @ 1.5GHz + Mali 400 GPU
Atmiņa512MB RAM
Datu glabātuve4GB Flash
microSD slot (līdz 32GB)
Bezvadu savienojumsWiFi 802.11b/g
USB portimicro USB 2.0/OTG ports
USB 2.0 ports
Video izejaHDMI (1080p)
Video kodekiWMV/ASF/MP4/3GP/3G2M4V/AVI/MJPEG/RV10/DivX/VC-1/MPEG-2/
MPEG-4/H.263/H.264/1280*720P HD 30 fps, 1080P/720*480 D1 30fps
Audio kodekiAAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI, M4A
OperētājsistēmaAndroid 4.0 (ICS), jebkura Linux sistēma
Elektrība5V/2A
Izmērs8.8cm x 3.5cm x 1.2cm
Svars200g

Jāpiebilst, ka šim aparātam ir tikai vienkodola procesors. Bet grafiskā vide ar Mali 400 ir pietiekami jaudīga, lai jebkuru video spētu apstrādāt bez problēmām. Pēc esošās informācijas, šim aparātam nav atsevišķas austiņu izejas un visa audio informācija tiek padota caur HDMI. Bet, atšķirībā no VIA un Raspberry Pi, šim modelim ir jau iekļauta bezvadu tīkls. Līdz ar to vairs nav vajadzīgs krāmēties ar tīkla vadiem, lai šai uzpariktei būtu piekļuva tīklam.

Kā jau visiem kļuva skaidrs, tad šī miniatūras datora galvenais pielietojums ir būt par Media PC. Un tā kā tam var uzlikt virsū arī cita veida Linux distributīvus, tad arī dažādus HTPC risinājumus arī vajadzētu spēt uz tā lietot.
Protams, to var izmantot arī kā parastu datoru. Tas ir mazs un to var nemanāmi piestiprināt pie monitora. Pie USB porta pievienot klaviatūru un peli. Un ar bezvada tīkla palīdzību piekļūt internetam. Un ja virsū ir uzlikts kāds Linux distributīvs ar ofisa programmām, tad parastam lietotājam neko vairāk arī nevajag. Ja nu vienīgi monitors, kuram ir HDMI ieeja un austiņu izeja.
Bet tam var arī atrast vēl kādu citu pielietojumu. Kādu? Tas ir atkarīgs no entuziasta izdomas un iespējām.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru