Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

piektdiena, 2012. gada 4. maijs

Ir izveidots 3D TV prototips, ko var skatīt bez brillēm

Mūsdienās visur mums mēģina iesmērēt 3D produktus - kinoteātros un mājās ar filmu skatīšanos. Bet ja gribi to baudīt mājās, tad vēl nepieciešams atbilstošs TV. Bet, lai to visu 3D varētu redzētu, ir nepieciešams lietot speciālas brilles. Un tur katram ražotājam atšķiras tehnoloģijas, kādas tiek izmantotas brillēs- vienam aktīvās 3D brilles, citam - pasīvās 3D brilles. Un tad vēl kinoteātra brilles. Un tikai tāpēc, lai labāk varētu redzēt to 3D objektu. Bet, neskatoties uz ražotāju lielo centību, man šie 3D briļļu lietošana sagādā neērtības - skatoties caur tām attēls pārāk ņirb gar acīm un beigās no filmas baudīšanas paliek tikai sāpošas acis un sāpoša galva.

Tāpēc es ar lielām cerībām uzņēmu ziņu, ka Philips un Dolby apvieno savus spēkus un zināšanas, lai veidotu nākamo attīstības etapu 3D televīzijā, bet bez jebkādām brillēm.

Pagaidām šis duets vēl nav izveidojis hologrāfisko TV. Teorētiski to arī būtu iespējams izdarīt. To pierāda arī nesen notikušais koncerts, kurā tika izmantota hologrāfiskie objekti. Tas bija at apskatām BBC Click raidījumā, kas gāja nesenajā sestdienā (21.04.2012). Un par to varētu runāt vēl ilgi un dikti, bet tad es novirzītos no esošas tēmas.

Tātad, Philips un Dolby jau kādu laiku atpakaļ kopā ir sastrādājušies un strādājuši pie projekta, lai uz TV varētu skatīt 3D pārraides un filmas bez jebkādu briļļu lietošanas. Un ja viņiem tas izdotos, tad tas jau būtu solis uz labāku TV skatīšanās pieredzi.

Šīs abas kompānijas kopā ir izstrādājušas speciālu ekrāna pārklājumu, kas spēj attēlojamos pikseļus novirzīt dažādos virzienos. Un tādējādi šeit var būt 26 dažādi skatu leņķi. Un, tā kā bilde uzreiz tiek attēlota tik dažādos leņķos, tad arī pašam ekrānam ir jābūt ar ļoti augstu izšķirtspēju, lai to visu varētu skaisti un jauki attēlot. Paši ražotāji to nosauca par quad-HD TV.

Ja šādi TV tiks masveidā ražoti, tad arī plašākās tautu masās aizies dažādi 3D produkti un filmas. Jo tad nebūs nepieciešami nekādi papildus aksesuāri, lai varētu skatīties un baudīt kādu raidījumu vai filmu.

Bet pašlaik, lai izveidotu šādu TV, tas viss ir ļoti dārgs process. Un galarezultāts arī būs dārgs. Bet, ar laiku, šī tehnoloģija attīstīsies un kļūs lētāka. Līdz ar to to varēs iekļaut arī masveida produkcijas klāstā. Bet kad tas būs, paši ražotāji nespēj pateikt. Bet man šķiet, ka pāris gadiņi būs jāpagaida.

Un beigās neliels videodemonstrējums, kā tas viss strādā un izskatās:

Iedvesmas avots no The Verge: šeit un šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru