Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2012. gada 23. maijs

Jauns pieteikums mazo datoru segmentā - VIA APC


Kādu laiku iepriekš rakstīju par Raspberry Pi, kas uzjundīja datoru tirgu, jo bija gan maza izmēra, gan arī lēts. Pēc kāda laika arī Intel sevi pieteica šajā segmentā ar savu skatījumu uz šādu mātesplašu tirgu - Intel NUC. Bet nu pienāca laiks arī VIA piedāvāt savu risinājumu maza izmēra un lētas maksas platei.


VIA mātesplates ir samērā zināmas dažādu entuziastu vidū. Tas bija pirmais uzņēmums, kas izveidoja Mini-ITX standartu. Un ilgu laiku bija vienīgais mātesplašu ražotājs, kas veidoja šādas mātesplates. Bet tās bija arī samērā dārgas. Kad šādas plates sāka piedāvāt jau vairāk ražotāji, tad VIA izveidoja arī Nano-ITX un vēlāk arī Pico-ITX mātesplašu standartus. Bet arī šīs mātesplates bija dārgas.

Kad tika izlaists Raspberry Pi, nācās samērā ilgi gaidīt atbildes piedāvājumus no citiem šī tirgus dalībniekiem. Intel informēja pasauli par sava NUC izstrādes sākšanu, bet VIA klusēja. Līdz nesen padzirdēju, ka arī VIA ir ko teikt šajā sakarā. Un tā ir izlaidusi savu plati ar nosaukumu APC, kas ir saīsinājums no Android PC System. Nosaukums nav izvēlēts nejauši, jo ir paredzēts, ka to darbinās Android 2.3. Bet, kā apgalvo pati VIA, to ir  iespējams arī darbināt ar jebkuru normālu Linux distributīvu, kas atbalsta ARM procesorus.


Bet nu mazliet par tehnisko pusi.
ModelisAPC 8750
ProgrammatūraAndroid 2.3 (PC System)
ČipsVIA 800MHz procesors
(ARM11)
AtmiņaDDR3 512MB atmiņa
2GB NAND Flash
GrafikaIebūvēta 2D/3D grafika
Izšķirtspēja līdz 720p
Ievada un
izvada porti
HDMI
VGA
USB 2.0 (x4)
Audio out / Mic in
microSD slots
Tīkls10/100 Ethernet
Izmērs170mm x 85mm
Enerģijas patēriņš4 W - dīkstāves režīmā
13.5 W - maksimālās slodzes laikā

Kā redzams, izmērs nu nemaz netur līdzi Raspberry Pi izmēram. Tas ir krietni lielāks un VIA to pat nodēvēja Neo-ITX vārdā. Neskatoties uz lielāku izmēru, tam ir mazliet labāks procesors, bet krietni vairāk atmiņas un arī ir vairāk USB porti. Bet, ja kāda entuziasta galvenā uzmanība ir veltīta tieši grafiskai apstrādei un izklaidei, piemēram, augstas izšķirtspējas filmām, tad tomēr Raspberry Pi ir labāks risinājums. Vienīgi VIA, atšķirībā no Raspberry Pi, piedāvā arī VGA izeju, lai to varētu pieslēgt pie vecajiem monitoriem, kuriem nav citu konektoru. Arī cena šim brīnumam nav nemaz tik liela - VIA sola, ka tā būs tikai 49 ASV dolāri.

Kā redzams, tomēr arī citi ražotāji mēģina sekot Raspberry Pi pēdās un piedāvāt kādu lētu un energotaupošu mātesplati, kurai entuziasti var atrast dažādus pielietojumus. Pagaidām tā vēl nav pārdošanā, bet tā tiek solīta uz šī gada jūlija sākumu. Bet, vai viņi paspēs to laikā realizēt, redzēsim pēc kāda laika.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru