Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2012. gada 18. septembris

Rīgā notiks kārtējais Zinātnieku nakts pasākums

Ir pagājis jau gandrīz gads un Rīgā notiks kārtējais Zinātnieku nakts pasākums. Tas notiks 28. septembrī un to organizē Latvijas Zinātņu akadēmija kopā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem centriem, institūtiem un muzejiem. Šo pasākumu atbalsta un finansē Eiropas Komisija. Latvijā šis jau būs septītais šāda veida pasākums.
Šī gada Zinātnieku nakts tēma ir "Stāsts par enerģiju". Un kā jau ierasts, pasākums notiks lielākajās Latvijas pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Salaspilī, Valmierā un Cēsīs. Un tā kā šī pasākuma tēma saistīta ar enerģiju, tad visiem apmeklētājiem tiks dots ieskats dažādos enerģijas ieguves veidos un to pielietojumā. 
Zinātnieku nakts pasākumus piektdien 28.septembrī sāksies ar  populārzinātniskas interaktīvas izstādes no Francijas "Stāsts par enerģiju" atklāšana Latvijas Zinātņu akadēmijas telpās. Bet ar to viss interesantais par enerģiju tikai sāksies!

Apskatot piedāvāto pasākuma programmu, tad ir redzams, ka pasākumu klāsts ir diezgan plašs un katrs varēs atrast tādu pasākumu, kas vairāk iet pie sirds. Vai tas būtu filozofisks apcerējums par ūdeni un tā enerģiju vai arī teoloģisks apcerējums par šo tēmu. Vai arī tas būtu Ūdens liešanas meistarklase, kurā būs arī Pamācība - kā daudz un gudri runājot neko nepateikt, kas notiks LU Ekonomikas un vadības fakultātē. Vai arī pievērsties ūdenim un enerģijai tieši no klasiskās zinātnes puses.

Man pašam interesantāki šķiet tieši klasiskās zinātnes puse. Labprāt apmeklētu gan LU Vēstures muzeju, gan arī apskatītu eksponātus Latvijas Dabas muzejā. Tāpat gribētos apmeklēt arī LU Ķīmijas fakultāti, it īpaši ņemot vērā pagājuša gada pieredzi, kad šīs fakultātes apmeklējums mani patīkami pārsteidza. Man interesants izskatās arī  LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta pasākumi un  LU Cietvielu fizikas institūta rīkotā programma. Interesanti izskatās arī Rīgas Tehniskā universitātes rīkotie pasākumi.

Bet arī citās Latvijas vietās būs interesanti pasākumi un notikumi. Un ja Cēsis nebūtu tomēr tik patālu no Rīgas, tad labprāt arī apmeklētu Z(in)oo rīkoto pasākumu un demonstrācijas. Bet, diemžēl, būs vien jāiztiek ar Rīgu.

Bet šoreiz Latvijas Organiskās sintēzes institūts būs jāizlaiž no apskates objektu saraksta. Pēc apraksta palasot, tur būs tas pats, ko bijām apskatījušu un piedalījušies pagājušā gadā. Otreiz skatīties to pašu man īpaši negribas. It īpaši, ja ir daudz citu objektu un pasākumu, kuros gribētos piedalīties. Bet citiem, kuri tur nav bijuši, no sirds iesaku apmeklēt šo institūtu.
Bet kā parasti, pasākums norisināsies no 17:00 - 24:00. Laiks apskatei nav liels, bet ko gribās redzēt, ir diezgan daudz. Cerams, ka ar šo laiku pietiks, lai paspētu paskatīt pēc iespējas vairāk.

Ņemot vērā pagājušā gada pasākuma apmeklēšanas pieredzi, es varu apgalvot, ka arī šogad šis pasākums būs izdevies un daudziem būs ko redzēt un apskatīt un kur piedalīties. Un šis tiešām ir ļoti labs veids, kā satikt esošos un topošos Latvijas zinātniekus un redzēt, ko viņi dara un ar ko nodarbojas. Tāpēc - tiekamies Zinātnieku naktī!

Vairāk par pasākuma programmu var izlasīt Zinātnieku nakts mājaslapā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru